TÉMA

Nákladní auto

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7, o konečné verzi rozhodnou další jednání

Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7, která hovoří o limitech výfukových zplodin pro osobní i nákladní automobily. Nové nařízení aktualizuje limity pro emise výfukových plynů, jako jsou například oxidy dusíku, pevné částice, oxid uhelnatý a amoniak, a zavádí nová opatření ke snížení emisí z pneumatik a brzd a ke zvýšení životnosti baterií. Jaká bude konečná verze nařízení, ukážou až příští týdny.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 20:45|

Do olomouckých Pavloviček opět pojedou tramvaje. Podnik teď zvažuje i velkou opravu trati

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) plánuje, že v sobotu obnoví provoz na tramvajové trati z hlavního nádraží do Pavloviček. Zastaven byl v polovině října po srážce nákladního auta s osobním vlakem a následném požáru na železničním přejezdu v městské části Bělidla. Požár poškodil křížení tramvajové trati s železničními kolejemi i trolejové vedení. Náhradní přepravu cestujících do Pavloviček od té doby zajišťují autobusy. Oprava tramvajových kolejí míří do závěrečné fáze, řekl na konferenci Olomoucké dopravní fórum předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
7. 11. 2023|

Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu

Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Lidi na Svitavsku trápí špína a prach z kamenolomu. Kraj přispěje na novou myčku pro kamiony

Obyvatelé Budislavi na Svitavsku a okolních obcí dlouhodobě spílají nánosům bahna a prachu z místního kamenolomu. Denně tudy projíždí stovky kamionů, jejich počet navíc v poslední době narůstá. V blízkosti se totiž začaly stavět další kilometry dálnice D35. Pardubický kraj už slíbil pomoc, zaplatí část speciální myčky pro kamiony.
7. 10. 2023|

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 se odkládá, úřady nestíhají vyřídit rozmístění značek

Rozšíření zákazu předjíždění pro kamiony na dálnici D1 se odkládá. Ředitelství silnic a dálnic i ministerstvo dopravy to potvrdilo České televizi. Zákazových značek je příliš mnoho a do konce léta, kdy chtěla mít policie zákazy již v platnosti, se jejich osazení nestíhá. Nyní mají úřady ambici značky osadit před začátkem zimní sezony.
24. 8. 2023|

„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.
16. 8. 2023|

Policie na D1 u Brna zastavila maďarské auto s desítkami syrských migrantů. Řidič je na útěku

Jihomoravští policisté v neděli na dálnici D1 za Brnem zastavili nákladní auto s maďarskou poznávací značkou, které převáželo 58 migrantů ze Sýrie. Původně plánovali rutinní kontrolu, řidič ale zastavil v odstavném pruhu a utekl.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 17:29|

Vyšetřování nehody na přejezdu u Liberce pokračuje. Podle drážní inspekce signalizace fungovala

Drážní inspekce zveřejnila první výsledky prověřování červnové dopravní nehody, která se stala na přejezdu ve Stráži nad Nisou na Liberecku. Při nehodě se zranilo jednadvacet cestujících z vlaku poté, co souprava narazila do návěsu nákladního auta převážejícího bagr. Inspektoři uvedli, že signalizace na přejezdu fungovala. Majitel společnosti, které nákladní auto patří, chce dokázat, že to tak nebylo.
14. 7. 2023|

Na Znojemsku se srazil vlak s nákladním autem. Strojvedoucí se lehce zranil

Na přejezdu u Božic na Znojemsku se v pondělí kolem 6:15 srazil vlak s nákladním autem. Vlak následně vykolejil, železniční doprava v místě stojí. Záchranáři ošetřili strojvedoucího, který měl lehká poranění. Cestující by měli být v pořádku. Okolnosti nehody vyšetřují policisté. Drážní inspekce vyčíslila škodu téměř na 6,8 milionu korun.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 15:23|

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Ukrajincům na frontě pomáhá pojízdná zubařská ordinace, zaplatili ji Češi

Ve speciálně upraveném nákladním autě funguje plně vybavená zubní ordinace. Na její přestavbu se složili Češi a její posádka nyní slouží poblíž frontové linie u 24. ukrajinské brigády. Pracuje v ní čerstvě vystudovaný a poté mobilizovaný zubař Max. Zkažené zuby jsou podle něj velký problém – bolest dokáže vojáky někdy i vyřadit z boje.
28. 6. 2023|

Když do bagru narazil vlak, světla na přejezdu zřejmě nesvítila, ukazuje video nehody s 21 zraněnými

Najevo vyšly nové závažné okolnosti středeční srážky motorového osobního vlaku s nákladním autem převážejícím bagr na přejezdu ve Stráži nad Nisou, při níž se zranilo 21 lidí. Vypadá to, že bezprostředně před příjezdem vlaku a v době srážky na přejezdu zřejmě nefungovala signalizace – svědčí o tom video, které okamžik nehody zaznamenalo, a také zkušenosti místních. Podle starosty Stráže nad Nisou Lukáše Beneše (nestr.) zde upozorňují už několik let na to, že signalizace u přejezdu nefunguje, jak by měla.
23. 6. 2023|

U Liberce se srazil vlak s nákladním autem, zraněných je 21 lidí

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací webu na trať vrátily krátce před 20:00.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:07|

Dálnici D1 před Brnem zablokovala ráno nehoda dvou nákladních aut

Dálnici D1 před Brnem na 184. kilometru zablokovala krátce před šestou hodinou ranní na hodinu nehoda dvou nákladních aut. Ve směru na Brno se vytvořila několikakilometrová kolona. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Před sedmou hodinou byl provoz obnoven v jednom jízdním pruhu, od půl deváté v obou pruzích.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 15:44|

Hasiči odstranili vykolejený vlak u Holešova, provoz je obnovený

Osobní vlak, který ráno u Holešova na Kroměřížsku vykolejil po srážce s nákladním autem, je odstraněný. Nehoda si vyžádala těžké zranění řidiče nákladního auta, lehce se zranil i strojvedoucí a dalších sedm cestujících ve vlaku včetně dvou dětí, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Provoz v místě byl kolem 16:20 obnovený, jezdí se tam nízkou rychlostí, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 17:27|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

Po zákazu průjezdu Lázněmi Bohdančem příliv kamionů v oblasti neustal, jen se přesunuly do okolních vesnic

Starostům obcí na Pardubicku už dochází trpělivost s nárůstem kamionové dopravy. Nejvíce množství nákladních aut vzrostlo ve vesnicích kolem Lázní Bohdanče. Přímo přes lázeňské město totiž kamiony jezdit nesmí, a tak si cestu k dálnici D11 zkracují právě přes obce v okolí.
14. 3. 2023|

Polského řidiče, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, poslal soud do vězení na tři roky

Polskému řidiči nákladního auta, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, uložil soud tři roky vězení a také zákaz řízení vozidel na pět let. Zatímco loni při zahájení hlavního líčení obžalovaný Adrian Pawel Wróbel vinu odmítl, později se přiznal. Opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu hrozil jeden rok až šest let vězení.
9. 3. 2023|

Kombinace sněžení a větru opět působí problémy v dopravě, potíže mají hlavně kamiony

Podobně jako v předchozích dnech i v pátek komplikoval sníh a vítr dopravu na některých místech Česka. Problémy mají zejména kamiony. Kvůli zhoršené sjízdnosti liberečtí silničáři ráno uzavřeli pro nákladní auta silnici z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měli řidiči nákladních aut také na Jihlavsku, kde mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí uvázlo kvůli ledovce několik kamionů. Na obchvatu Frýdku-Místku zkomplikovala dopravu hromadná nehoda deseti aut, která se srazila na namrzlé vozovce. Větrné počasí s rizikem vzniku sněhových jazyků či závějí by podle meteorologů mělo v Česku vydržet přinejmenším do sobotního dopoledne. Výstraha na sobotní ráno zahrnuje nově i náledí.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 21:33|