TÉMA

Trestní řízení

Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|

Soudy vyřizují případy rychleji než dříve. I díky nižší kriminalitě a dohodám o vině a trestu

Soudy mají na stole nejméně nevyřízených případů za posledních patnáct let. Za deset let klesl třeba počet nevyřízených civilních žalob o polovinu – z dvou set tisíc na aktuálních 103 tisíc. Většinu podaly firmy, instituce a lidé letos. Déle než rok leží u soudů třetina případů.
28. 12. 2023|

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Policisté zasahovali na ministerstvu průmyslu, zadrželi několik lidí

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý zasahovali na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Informaci zveřejnil server Novinky.cz. Zásah potvrdil i sám resort – s tím, že se řízení zřejmě týká dotačních výzev z let 2016 až 2018. Policie dle mluvčího dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly zadržela několik lidí, zatím nikoho neobvinila.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 16:28|

Soudy zrychlily, ty krajské však řeší spory mnohem déle než okresní

Trestní řízení u soudů loni v průměru trvala 183 dní, o tři týdny méně než předloni. O dva dny na 269 dní se zkrátila i průměrná délka občanskoprávních řízení, oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připustil však, že ačkoli jsou soudy obecně rychlejší, jsou velké rozdíly v rychlosti jejich práce v různých regionech. Podstatně pomaleji také pracují krajské soudy oproti okresním.
11. 9. 2023|

Ústavní soud: Odškodnění obětí trestného činu se mělo řešit rovnou, v občanskoprávním řízení by se znovu setkaly s pachateli

Ústavní soud se zastal romských dětí, které napadl manželský pár v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, a to ohledně odškodnění za nemajetkovou újmu. Na Ústavní soud se obrátili zmocněnci dětí poté, co obecné soudy přiznaly dětem pouze bolestné a s dalšími nároky je odkázaly na občanskoprávní řízení, což považují ústavní soudci za chybu.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 11:42|

Policie se vrací k trestnímu stíhání podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policie bude pokračovat v trestním stíhání Michala Redla v takzvané kauze „M5“. Ta se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu kolem firmy M5 v dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopouštět spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci potvrdil státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák. Trestní stíhání zlínského podnikatele Redla, který je aktuálně obviněný i v kauze Dozimetr, bylo přerušeno v roce 2007. Podle lékařů nebyl tehdy schopný vnímat trestní řízení.
26. 6. 2023|

Obžalovaní v kauze Bereta se proti trestu vězení odvolali

Soud v kauze Bereta týkající se vynášení informací z trestních řízení uložil pražské státní zástupkyni Dagmar Máchové tři roky a čtyři měsíce vězení. Soukromého detektiva Igora Gáboríka poslal do vězení na tři roky, policistu Radka Holuba potrestal dvouapůlletým vězením. V případu čelil obžalobě ještě celník Pavel Šíma a Gáboríkův spolupracovník Vladimír Zmrhal, oběma soud uložil podmíněné tresty. Páteční rozhodnutí není pravomocné, všichni obžalovaní kromě Šímy se proti němu na místě odvolali. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje, si pro případné odvolání, stejně jako Šíma, ponechala lhůtu.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 22:07|

Demonstrant s logem wagnerovců dostal nepravomocně podmínku a zákaz vstupu do Prahy

Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně potrestal muže, který měl na březnové protivládní demonstraci v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Za schvalování genocidia dostal šestiměsíční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze. České televizi to řekla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Soud rozhodl bez nařízení hlavního líčení, muž může proti trestnímu příkazu podat odpor.
5. 4. 2023|

Policie zahájila po protivládní demonstraci trestní řízení v sedmi případech, sdělil Vondrášek

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací, po níž se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, zahájili policisté v sedmi případech úkony trestního řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Pražští policisté podle něj postupovali v souladu se zákonem. O nějaké provokaci vůbec nemůže být řeč, dodal.
26. 3. 2023|

Žalobkyně chce pro expolicistu Gáboríka v kauze Bereta čtyři roky, pro další žádá podmínky

Státní zástupkyně navrhuje čtyři roky vězení pro bývalého policistu Igora Gáboríka, který čelí obžalobě v kauze Bereta. Případ se týká údajného vynášení informací z trestních řízení. Pro další obžalované, pražskou žalobkyni Dagmar Máchovou, policistu Radka Holuba a celníka Pavla Šímu, žádá tříleté podmínky s odkladem na pět let. V případu je stíhán ještě někdejší policista Vladimír Zmrhal, tomu státní zástupkyně navrhla peněžitý trest 100 tisíc korun. Obžalovaní už v minulosti vinu odmítli. Okresní soud pro Prahu-východ bude v projednávání případu pokračovat v úterý.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 16:03|

Blažek podal kárnou žalobu na soudce, který poskytl dokumenty v kauze brněnských bytů

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu na soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Důvodem je, že Dufek v pozici pověřeného místopředsedy soudu pro trestní úsek poskytl na začátku listopadu médiím soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří osob, které figurují v případu týkajícího se brněnských obecních bytů. Informaci přinesl server Česká justice s odvoláním na vyjádření ministra Blažka.
30. 12. 2022|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Mlejnek přispěl k objasnění kauzy Dozimetr před zahájením, řekl Fiala. Podle Deníku N radil svědkovi, aby šel na policii

Role šéfa civilní rozvědky (ÚZSI) Petra Mlejnka v objasnění korupční kauzy Dozimetr byla před zahájením a mimo rámec trestního řízení. Premiér Petr Fiala (ODS) tak upřesnil své středeční vyjádření. Zopakoval, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který Mlejnka do funkce vybral, má stále jeho důvěru. Podle zdrojů Deníku N předložil Mlejnek ministrům čestné prohlášení jednoho ze svědků z kauzy Dozimetr, kterému radil, aby se obrátil na policii.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:07|

Giuliani čelí v Atlantě kvůli volbám trestnímu řízení, píší The New York Times

Bývalý osobní advokát exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani čelí trestnímu řízení v Atlantě, podle listu The New York Times to v pondělí uvedli jeho právní zástupci. Předmětem vyšetřování je údajné zasahování do voleb Trumpem a jeho poradci. V případu bude svědčit i republikánský senátor Lindsey Graham.
15. 8. 2022|

GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|

Odhalují taktické cíle a pomáhají Rusům navádět střely. Ukrajina bojuje s kolaboranty

Ukrajinské úřady od začátku války odhalily stovky osob spolupracujících s nepřítelem. Přeběhlíci pomáhají Rusům obsadit města, sdělují jim polohu ukrajinských sil, zbrojních skladů či minových polí. Podle žalobců dokonce koordinují ruskou dělostřeleckou palbu. V jihoukrajinském Mykolajivu platí dlouhý zákaz vycházení s cílem zrádce odhalit. Podle šéfa tamní správy Vitalije Kima úřady v souvislosti s tímto nařízením zadržely dva muže, kteří údajně určovali cíle pro ruské střely, které v Mykolajivu ničily infrastrukturu.
8. 8. 2022|

Reportéři ČT: Posudky o Redlově nesvéprávnosti hovoří o chorobné touze rozdávat majetek na charitu

Podnikatel Michal Redl je podle lidí z jeho nejbližšího okolí posedlý touhou rozdávat svůj majetek na charitativní účely a prý se obviňuje z hladomoru v Africe. Vyplývá to z rozsudku plzeňského soudu o jeho nesvéprávnosti, který má Česká televize k dispozici. Podle policie je ale hlavou zločineckého gangu, který měl vybírat úplatky ze zakázek v pražském dopravním podniku. Podrobnosti o rozsudcích souvisejících s Redlovou nesvéprávností v pořadu Reportéři ČT zjišťovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
27. 6. 2022|

Hlubuček po obvinění končí ve STAN a dopravním podniku, náměstkem zůstává

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Jedním z nich je náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN). Ten je podle Deníku N obviněn z korupce a účasti v organizované skupině, která si měla říct o úplatek. Rezignoval na pozice ve STAN a dozorčí radě DPP. Ta odvolala i náměstka Mateje Augustína. Náměstkem primátora ve středu večer Hlubuček zůstal, přestože ho STAN i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzvali k rezignaci. Kriminalisté od rána zasahovali na desítkách míst v Praze, mimo jiné v Hlubučkově kanceláři na pražském magistrátu. O zásahu jako první informovaly servery Seznam Zprávy a iDNES.cz.
15. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 00:58|

Obce mají mít podle soudu možnost vybrat si zmocněnce. Stanovení opatrovníka je až krajní prostředek

Státní zastupitelství podle Ústavního soudu chybovalo, když ustanovilo obci Ladná na Břeclavsku opatrovníka v trestním řízení. Představitelé samosprávy měli dostat příležitost, aby si sami určili zmocněnce, a to přesto, že starostka i zastupitelé figurují v trestní věci jako podezřelí. Ustanovení opatrovníka je podle nálezu soudu krajním prostředkem pro situace, kdy zmocněnec upřednostňuje zájmy podezřelých nebo je nedostupný.
31. 5. 2022|

Válečné zločiny na Ukrajině se budou posuzovat stejně jako v Norimberku, uvedla Bradáčová

Česká policie shromažďuje důkazy o válečných zločinech páchaných na Ukrajině, shání případné oběti a svědky válečných zločinů. Česká republika chce toto vyšetřování koordinovat, v Haagu o tom jednal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednání se zúčastnila také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která byla hostem pořadu Interview ČT24.
18. 5. 2022|

Státní peníze na IT podporu proticovidových opatření byly v pořádku, policie případ ukončila

Policie ukončila prověřování hospodaření státu s penězi na informační podporu proticovidových opatření. Trestní oznámení podané Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) bez zahájení trestního řízení takzvaně založila. Podle kriminalistů z něj nevyplývají skutečnosti, které by nasvědčovaly jakémukoliv trestnému činu. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
18. 5. 2022|

Válečné zločiny agresoři nezahlazují, nevěří, že budou souzeni, říká žalobkyně se zkušeností z Jugoslávie

Válečné zločiny na Ukrajině vyšetřuje tým Mezinárodního trestního soudu (ICC) i jednotlivé země včetně Česka. Žalobkyně Anna Richterová, která má zkušenosti se stíháním válečných zločinů v bývalé Jugoslávii, je přesvědčena, že důkazů se podaří shromáždit dostatek, protože agresoři se neobtěžují s jejich zahlazováním. „Věří, že nikdy nebudou za to, co spáchali, souzeni,“ říká v rozhovoru.
11. 5. 2022|