TÉMA

Kamerun

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, letos už druhé

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné, jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 10:50|

Kamerun začal jako první očkovat proti malárii. Může to zachránit statisíce dětských životů

Celosvětový boj proti malárii učinil krok kupředu, když Kamerun jako první na světě zahájil očkovací program proti této nemoci přenášené komáry. Napsala to agentura Reuters, podle které by měl projekt ročně zachránit desítky tisíc dětských životů v celé Africe.
23. 1. 2024|

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazity, ukázal brněnský výzkum

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazitární infekce, ukázal výzkum vědců z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Ve studii se zaměřili na přenos parazitických hlístic mezi lidmi a lidoopy, kteří žijí ve vzájemné těsné blízkosti na hranici kamerunské přírodní rezervace. Studovat míru přenosu patogenů obecně mezi zvířaty a lidmi je podle vědců extrémně důležité pro předpověď případných pandemií a jejich předcházení.
20. 9. 2023|

Přes 40 procent lidí na světě věří ve zlé čarodějnice, ukázala studie

Čtyři z deseti obyvatel světa věří, že existují čarodějnice a čarodějové, kteří mohou svými nadpřirozenými schopnostmi škodit ostatním. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One.
24. 11. 2022|

Ruská propaganda slaví úspěch daleko od Ukrajiny. Část Afriky se přiklání na stranu agresora

Zatímco v podstatě celý západní svět už déle než půl roku rezolutně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, Afrika je v otázce války mezi Moskvou a Kyjevem mnohem roztříštěnější. Řada zemí se přiklání na stranu agresora. Důvodem jsou diplomatické vazby pěstované už od dob Sovětského svazu nebo aktuální potravinová krize, paradoxně způsobená právě ruskou agresí.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 15:09|

Pražská zoo představila nový pavilon goril

Nový pavilon v pražské zoologické zahradě má přiblížit návštěvníkům život a přírodu v exotickém Kamerunu. Navozuje atmosféru deštného pralesa, o kterou se starají živé rostliny i reálné zvuky z expozic lidoopů. Součástí pavilonu je i africká školní třída, která reálně kopíruje vzhled třídy v městě Somalom na okraji kamerunské rezervace. Pavilon, který nese název Rezervace Dja, bude obývat šestičlenná skupina goril. Stavěl se od roku 2019 a stál přes 250 milionů korun.
21. 9. 2022|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

V tlačenici před zápasem fotbalistů Kamerunu a Komor zemřelo nejméně šest lidí

Nejméně šest lidí přišlo o život v tlačenici u stadionu v Yaoundé před osmifinále mistrovství Afriky mezi fotbalisty domácího Kamerunu a Komor. Uvedla to agentura AP, podle které může být obětí ještě více.
24. 1. 2022|

V Gabonu žije dvakrát víc slonů, než se předpokládalo. Ukrývají se v lesích

V gabonských lesích žije kolem 95 tisíc slonů, což je mnohem více, než se odhadovalo. Prokázalo to pečlivé sčítání, o němž vydaly zprávu Společnost pro ochranu divoké přírody (WCS) a správa gabonských národních parků. Původně měli odborníci za to, že v Gabonu s pouhými 2,3 milionu obyvatel žije kolem 50 tisíc slonů.
19. 11. 2021|

Vůdce Boko Haram se zřejmě pokusil o sebevraždu, aby unikl zajetí. Podle některých zpráv zemřel

Vůdce nigerijské teroristické organizace Boko Haram Abubakar Shekau utrpěl těžká, možná i smrtelná zranění, když se pokoušel vyhnout zajetí jednotkami znepřátelených islamistů. S odvoláním na zdroje z tajných služeb o tom minulý týden informovala agentura AFP. Podle jejích informací se Shekau pokusil spáchat sebevraždu.
27. 5. 2021|

Mezinárodní federace novinářů: Počet reportérů zabitých při práci loni stoupl na 65

Loni přišlo při výkonu svého povolání násilnou smrtí o život 65 novinářů nebo pracovníků médií v šestnácti různých zemích. To je o 17 zabitých žurnalistů více než v roce 2019, přičemž loňská statistika je zhruba na úrovni 90. let minulého století, uvedla při zveřejnění své každoroční zprávy Mezinárodní federace novinářů (IFJ).
12. 3. 2021|

Šimpanz Ham byl prvním lidoopem ve vesmíru. Za nebezpečný let dostal jablko a půl pomeranče

Hvězdné nebe vždy přitahovalo pozornost lidí, kteří toužili prolomit jeho tajemství. Během 20. století ale technický pokrok přinesl skutečnou naději na jeho prozkoumání. Směrem k obloze se upíraly zraky mnohých odvážlivců, kteří toužili na vlastní oči spatřit Zemi z výšky. Prvním kosmonautům ale dláždila cestu řada pokusných zvířat. Nejprve šlo o octomilky. Před 60 lety, 31. ledna 1961, se do vesmíru podíval první lidoop. Jméno Ham nedostal po šunce, ale po laboratoři The Holloman Aerospace Medical Center. Jen deset týdnů po něm hranici kosmu překonal první lidský kosmonaut, Jurij Gagarin.
31. 1. 2021|

Svět si připomíná den vzdělávání. Každé páté dítě ale vyrůstá bez něj

Už třetím rokem připadá na 24. leden Mezinárodní den vzdělávání. Zavedla jej OSN ve snaze poukázat na to, jak je vzdělání pro mírové snahy a udržitelný rozvoj ve strádajících regionech planety důležité. Přibližně pětina dětí v současnosti vyrůstá bez vzdělání. Pandemie, která v loňském roce zachvátila celý svět, v mnoha oblastech krizi ve školství ještě prohloubila. Podle UNICEF hrozí, že v řadě zemí vzniknou ztracené generace.
24. 1. 2021|

Při srážce autobusu s kamionem v Kamerunu zemřelo nejméně 37 lidí

Při srážce autobusu s kamionem v centrálním Kamerunu zemřelo nejméně 37 lidí včetně deseti žen a čtyř dětí, informovala s odvoláním na tamní policii agentura AFP. Dalších devatenáct lidí se při nehodě zranilo.
27. 12. 2020|

Milionový obraz za sto eur. Picassovo dílo si z charitativní loterie odnesla žena z Itálie

Dát 100 eur (asi 2700 korun) na humanitární pomoc africkým vesnicím, jako odměnu získat dílo malíře Pabla Picassa v hodnotě nejméně milion eur. Jistá Italka jménem Claudia Borgognová byla ve středu vyhlášena vítězkou charitativní tomboly o obraz Zátiší, který španělský mistr namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51 tisíc losů a vybrali tak přes pět milionů eur.
20. 5. 2020|

Islamisté zabili na ostrově Čadského jezera desítky vojáků

Extremistická organizace Boko Haram napojená na takzvaný Islámský stát povraždila 92 vojáků Čadu. K útoku došlo na ostrově uprostřed Čadského jezera. V oblasti, kde se střetávají hranice čtyř států, deset milionů lidí sužuje hladomor a nemoci. Nájezdy ozbrojenců humanitární krizi ještě prohlubují a uprchlické tábory v okolí plní statisíce nových utečenců.
26. 3. 2020|

Čeští vědci popsali dva nové druhy žab. Miniaturní afroskokani jsou kriticky ohrožení

Dva nové druhy žab popsal tým vědců v čele s Václavem Gvoždíkem z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Miniaturní žabky z rodu afroskokanů našli v horských mlžných lesích na pomezí Kamerunu a Nigérie. O objevu, na kterém se kromě Čechů podíleli vědci ze Švýcarska, Spojených států a Kamerunu, informovala Akademie věd.
3. 3. 2020|

Český stavební zákon stagnuje. Levné řešení mohou představovat mobilní domy

Trend alternativního bydlení může představovat východisko z nesnází se sháněním hypotéky nebo stavebního povolení. Nemovitosti jsou v Česku stále rekordně drahé a vyřízení staveb trvá dlouho. Trhem zároveň otřásají nové zákony, rozhodnutí centrální banky, ale i přísnější ekologické normy. Tématu se věnoval pořad Byznys ČT24.
29. 2. 2020|

Víc obchodních dohod i posilování vojenské spolupráce. Soči hostí první rusko-africký summit

Šéf Kremlu Vladimir Putin uspořádal v Soči první rusko-africký summit, na který se do černomořského letoviska sjelo 43 afrických státníků. Dvoudenní konference, které spolu s Putinem předsedá egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, má potvrdit ruské ambice na africkém kontinentu a vytvořit předpoklady pro budoucí růst vzájemného obchodu.
24. 10. 2019|

Češi hájí africké pralesy. Kácení stromů už pohřbilo nejednu civilizaci

V sobotu slaví Afrika svůj den. Připomíná si osvobození od koloniální moci a založení Africké unie. Hlavní témata debat o kontinentu se od té doby posunula a nyní jim dominuje ochrana životního prostředí. Bez ní se totiž stále rychle rostoucí populace neuživí. Závisí na ní i celý svět. Africký tropický prales patří mezi největší plíce planety a je domovem tisíců druhů, které by bez něj jednou provždy vyhynuly. O záchranu pralesa se pokouší čím dál víc lidí, mezi nimi i Češi.
25. 5. 2019|

Kongo sužuje jedna z nejhorších epidemií eboly. Lékaře navíc vraždí místní milice

Šíření eboly v Demokratické republice Kongo se vymyká kontrole, epidemie by se mohla vyrovnat krizi v západní Africe z roku 2013, obávají se experti. Konfliktem rozvrácená země hlásí už přes tisíc mrtvých. Situaci navíc zhoršují útoky ozbrojenců na nemocnice. Výsledkem jsou desítky zraněných, nebo dokonce zavražděných lékařů, kterých je už tak v zemi nedostatek.
17. 5. 2019|

Z Nigérie prchají před islamisty z Boko Haram desetitisíce lidí. Azyl hledají v Kamerunu

Kvůli pokračujícím násilnostem na severovýchodě Nigérie uprchlo do sousedního Kamerunu jen během dvou víkendových dní přes 30 tisíc lidí. Uvedl to mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Babar Baloch. Podle něj bude letos na řešení humanitární krize v souvislosti s útoky islamistů v Nigérii potřeba nejméně 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun).
30. 1. 2019|