TÉMA

Stavební firma

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|

Opravy stadionu v Karlových Varech odhalily letité nedodělky, město možná podá žalobu

Podáním žaloby zřejmě skončí 19 let stará rekonstrukce atletického stadionu v Karlových Varech. Potvrdilo to vedení města. Na hrubé nedostatky a špatně provedené práce svých předchůdců přišla stavební firma, která provádí opravy areálu nyní. Stavba se tak prodražila a o rok prodloužila, což komplikuje činnost místních atletických klubů.
16. 11. 2023|

Není to tak zlé, říká k poklesu stavebnictví Kupka. Další zjednodušení povolovacího procesu nevylučuje

Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.
9. 6. 2023|

Začala demolice nového úseku D48. Betonová vrstva není kvalitní

Stavbaři musejí na budované dálnici D48 mezi Bělotínem na Přerovsku a Šenovem u Nového Jičína zbourat loni na podzim položený betonový pás v délce 2,5 kilometru. Betonová vrstva totiž podle odborníků nemá požadovanou odolnost vůči chemickému posypu používanému v zimě, což by výrazně zkrátilo životnost vozovky. Stavební firma Colas položí novou vrstvu betonu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní jedná o tom, aby oprava neoddálila zprovoznění úseku. To je plánováno na konec roku. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava 2,5 kilometru D48 bude stát několik milionů korun a zaplatí ji stavební firma.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 13:49|

Spojené státy vydají exprezidenta Peru. Ve vlasti čelí obvinění z přijetí úplatků za půl miliardy

Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s vydáním bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do Peru, uvedlo nejvyšší státní zastupitelství této jihoamerické země. Toledo ve vlasti čelí obvinění z úplatkářství.
22. 2. 2023|

Proti rozhodnutí soudu o pádu mostu ve Vilémově se odvolali všichni zbývající obžalovaní

Všech pět pracovníků stavebních firem obžalovaných kvůli pádu mostu ve Vilémově se odvolalo proti rozsudku soudu v Havlíčkově Brodě. Při neštěstí z roku 2014 zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění. Soud původně muže odsoudil ke dvouletému podmínečnému trestu. Kromě pracovníků stavební firmy podala odvolání i státní zástupkyně Zdeňka Tománková. ČT informaci potvrdila místopředsedkyně soudu Jana Panská.
27. 9. 2022|

Exploze zastavily dopravu na D3. Odstřel skály byl nutný kvůli stavbě odpočívky u Chotýčan

Odstřel skály v úterý asi na hodinu zastavil provoz na jihočeské dálnici D3. Stavební firma tam chystá staveniště na vybudování dálničního odpočívadla u Chotýčan. Tvrdé podloží v okolí si ale vyžádá ještě několik odstřelů a s tím souvisejících uzavírek komunikace. Nejbližší se chystá už ve čtvrtek.
23. 8. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Stovky studentů přišly o koleje. Firmě, která je rekonstruovala, zemřel jednatel

Univerzita v Pardubicích nemůže využívat celou čtvrtinu kapacity svých kolejí, mnoho dojíždějících studentů se tak může ocitnout v problémech s ubytováním během akademického roku. Firma Matex HK sice interiéry kolejí opravila, ale stavbu vysoké škole nepředala.
16. 2. 2022|

Šéfka firmy z Prostějovska zpronevěřila přes čtyři miliony korun. Neplatila za materiál či reklamu

Škodu 4,2 milionu korun podle kriminalistů způsobila jednatelka stavební společnosti na Prostějovsku. Peníze během několika let zpronevěřila firmám, ale i jednotlivcům, kteří si u ní dopředu zaplatili materiál na stavbu. Neodváděla také řádně daně a brala si úvěry, které nesplácela. Policie se případem na podnět finančního úřadu zabývala od loňského dubna, v prosinci podala obžalobu. Pětačtyřicetiletá žena se už s žalobcem dohodla na vině a trestu, dohoda byla předložena ke schválení okresnímu soudu.
5. 1. 2022|

Chybí peníze na přivaděče k budoucí dálnici D35. Slíbené částky kvůli dražšímu materiálu nestačí

Na stavbu přivaděčů k dálnici D35 chybí peníze, podle vedení Pardubického kraje za to může neustálé zdražování. Odhadem chybí asi jedna miliarda korun. To by mohlo nejvíce zasáhnout chystanou stavbu obchvatů Vysokého Mýta a Chocně, na které chybí více než 650 milionů korun. Pardubický kraj před čtyřmi lety podepsal s vládou memorandum, kdy získal 2,7 miliardy korun na stavbu přivaděčů k novým úsekům dálnice. Kvůli rostoucím cenám za materiál i práci se ale vše prodraží.
19. 11. 2021|

Hradecká stavební firma se ocitla bez jednatele. Některé práce stojí, kvůli dotacím je přitom tlačí čas

V Chlumci nad Cidlinou chtějí opravit radnici. Mají podepsaný kontrakt s vítězem tendru, stavbařů se přesto nedočkali. Zakázku za téměř deset milionů korun vyhrála firma Matex z Hradce Králové, ale na stavbu nenastoupila. Problémy panují také se zakázkami pro Královéhradecký kraj.
3. 11. 2021|

Pět stavebních manažerů je podle soudu vinných za vlakové neštěstí u Studénky

Okresní soud v Novém Jičíně uznal pět manažerů stavebních firem vinnými za pád mostu ve Studénce, do nějž narazil vlak. Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek z firmy Bögl & Krýsl dostali tři a půl roku vězení nepodmíněně. Petr Janouškovec a Michal Foniok ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) a Miroslav Kovalík z firmy Bögl & Krýsl dostali podmíněné tresty, řekla mluvčí soudu Pavla Nippertová.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 16:54|

Ekologové vyzývají k zastavení stavby rozhledny na polské straně Králického Sněžníku

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) v úterý s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že se při stavbě porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
22. 6. 2021|

Firmy bez dělníků nepracují. Koronavirová opatření zastavila dopravní stavby v kraji

Kvůli šíření nákazy koronavirem a souvisejícím protiepidemickým opatřením jsou v ohrožení termíny dokončení některých dopravních staveb v Jihomoravském kraji. Stavební firmy nechtějí pokračovat ve stavbách. Podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) jsou přitom některé financované z dotací z Evropské unie, a kraj proto čelí problémům s investicemi.
23. 3. 2020|

Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.
27. 10. 2019|

Začala oprava silnice přes Červenohorské sedlo. Dopravu řídí stavbaři i semafory

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo opravu severní části silnice přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Komunikace, jejíž nejvyšší bod leží 1013 metrů nad mořem, potřebuje po třinácti letech vyměnit asfaltový koberec. Řidiči se tak musí připravit na komplikace, které souvisí s frézováním stávajícího povrchu. Devítikilometrový úsek se bude opravovat postupně.
30. 9. 2019|
Modernizace D1

Modernizace dálnice D1 mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi nakonec letos nezačne. Rok 2021 ale stihneme, tvrdí ŘSD

Modernizace jednoho z posledních dvou neopravených úseků dálnice D1 podle informací ČT letos nezačne. Konkrétně se jedná o více než desetikilometrový úsek mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi. Vybraná stavební firma ale odmítla s ŘSD podepsat smlouvu – kvůli prodlevám se jí vysoutěžená cena zdála příliš nízká.
9. 7. 2019|

Konec „politického mnicha“? Polský deník odhalil propojení Kaczyńského se stavební firmou

Rakouský podnikatel Gerald Birgfellner se obrátil na varšavskou prokuraturu, protože nedostal zaplaceno za služby poskytnuté v souvislosti s projektem dvou mrakodrapů, které chtěl v centru Varšavy nechat postavit šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Deník Gazeta Wyborcza zveřejnil nahrávky, které spojují Kaczyńského a jeho PiS s firmou Srebrna, jež měla budovy stavět. Polská ústava přitom politickým stranám zakazuje provádět hospodářskou činnost, píše deník. Mluvčí PiS označila tvrzení za pomluvu a spekulace.
29. 1. 2019|