TÉMA

Hovězí maso

Je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu, řekl Fiala po jednání se zástupci oboru

Firmy mají velké zisky, je třeba to poznat na cenách. Po jednání s potravináři na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. Předseda vlády už ve svém projevu při zahájení akce řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a předpokládá rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude také apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 20:03|

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií. Je to první obchodní smlouva, kterou se Londýnu podařilo uzavřít po brexitu a vyjednat ji od nuly, aniž by obsahovala podmínky, za kterých spolu obě země obchodovaly v době, kdy byla Británie členským státem Evropské unie. Informuje o tom server BBC.
17. 12. 2021|

Veterináři nařídili Lidlu kvůli antibiotikům stáhnout z prodeje tuny masa z Polska

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 17:27|

Hackeři zaútočili na velký potravinářský závod v USA. Vláda kvůli tomu volá do Ruska

Americká vláda podle mluvčí Bílého domu komunikuje s Ruskem v souvislosti s hackerským útokem, který ohlásila americká část brazilského potravinářského giganta JBS. Společnost údajně uvedla, že útok byl pravděpodobně veden z Ruska. Podle informací agentury Bloomberg kvůli němu přerušilo zpracovávání masa pět největších závodů JBS na území Spojených států.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 19:10|

30 let zpět: Máme málo hovězího

Přechod k tržní ekonomice s sebou přinesl několik z dnešního pohledu zvláštních situací. Na Prachaticku, ale i jinde v republice se skokově snížila cena hovězího masa. Lidé vyrazili na nákupy a poptávka po hovězím stoupla na některých místech i sedmkrát.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 8. 2020|

Izraelský startup poprvé vypěstoval hovězí maso na oběžné dráze

Poprvé v historii se podařilo na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze Země vypěstovat z hovězích buněk poživatelné maso. Vzniklo 339 kilometrů nad zdroji, odkud by mohlo pocházet přirozeně. Technologický startup Aleph Farms ho tam vypěstoval a pak vytiskl na 3D tiskárně. Vědci vycházeli z přirozených procesů, které se odehrávají v přírodě, když se hojí poraněná tkáň.
7. 10. 2019|

Amazonie hoří i kvůli rostoucí spotřebě hovězího. Stovky tun brazilského masa míří také do Česka

Většinu požárů zuřících v amazonském deštném pralese založili dřevorubci nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek. Jeho maso potom Brazílie ve velkém vyváží do celého světa. Rostoucí spotřeba hovězího je tak jednou z příčin devastace oblasti důležité pro klimatickou stabilitu i zachování biodiverzity, upozorňuje web stanice CNN. Dobytek navíc produkuje velké množství skleníkového plynu metanu.
27. 8. 2019|

Česko ukončí o půlnoci kontroly hovězího masa z Polska. Intenzivní prověrky však pokračují

Česko ukončí k úterní půlnoci mimořádné kontroly dováženého hovězího masa z Polska. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Varšava poskytla záruky, že učinila maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso. Polská jatka zároveň začali kontrolovat inspektoři Evropské komise. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 20:08|

Státní veterinární správa: Pražské řeznictví prodalo tři sta kilogramů polského drůbežího se salmonelou

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali. I dotyčné řeznictví uvedlo, že nemá zprávy o zdravotních problémech zákazníků, s dodavatelem ale ukončilo spolupráci.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 20:37|

Česko zruší mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska 25. března, chce ale záruky

Česko zruší mimořádná opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko Česku i Evropské komisi zaručí, že přijímá všechna slíbená opatření. Dohodli se na tom v Bruselu ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 20:14|

Kontroly jatek dokončíme v březnu, říká polský ministr. Chce obnovit důvěru v tamní potraviny

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski chce obnovit důvěru v polské potraviny. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Kontroly, které Česko zavedlo kvůli závadnému hovězímu z Polska, ale Varšava považuje za neadekvátní. Z osmi set jatek, která inspektoři zkontrolovali, už prohlédli přes šest set, ale žádné pochybení v kvalitě podle Ardanowského nenašli.
8. 3. 2019|

Mimořádné kontroly hovězího z Polska platí dál. Varšava musí nejprve Prahu přesvědčit o zlepšení

Česko neustoupí od mimořádných kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Evropská komise přitom na Prahu už minulý týden naléhala, aby kontroly zrušila. Česká strana to odmítla.
6. 3. 2019|

Tuny masa procházejí přísnými kontrolami a lidé se o jeho původ více zajímají. Za levnými nákupy do Polska ale jezdí dál

Poslední týdny má český veterinární dozor plné ruce práce. Do Česka se dostaly tuny polského masa z podezřelých šarží, byla zjištěná přítomnost salmonely. Probíhají mimořádné kontroly a český ministr zemědělství oznámil, že je pojede obhajovat ve středu do Bruselu, kterému se česká opatření nelíbí. Chování spotřebitelů to ale příliš nezměnilo. Zajímají se sice více o původ masa, ale mnozí dále míří za levnějšími nákupy potravin, masa nevyjímaje, do Polska.
2. 3. 2019|

Česko přes nevoli EU pokračuje v kontrolách masa z Polska

Od vypuknutí skandálu se závadným masem z Polska odebrala česká Státní veterinární správa na 200 vzorků a 114 jich už je vyšetřeno. Jeden z nich byl pozitivní na salmonelu, uvedl v úterý ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Šlo o 700 kilogramů masa. V pondělí pak přišla do systému rychlého varování informace o dalších 1200 kilogramech ze stejné šarže. Toman zároveň přiznal, že se nepotvrdilo podezření, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly hovězí maso z problematických polských jatek za argentinské.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 21:51|

Toman: Od přísnějších kontrol hovězího neustoupíme, dokud Varšava nenapraví nedostatky

Minulý týden zavedlo Česko mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska. Ministerstvo zemědělství nařídilo plošné testování masa a trvají i policejní kontroly na celém území republiky. Dokud Varšava nezbaví svůj systém veterinárních kontrol problémů, nemá Česko důvod z nastavených opatření uhnout, uvedl v pořadu Interview ČT24 šéf resortu zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).
26. 2. 2019|

V Česku je další podezřelé maso z Polska. Víc než tuna hovězího může být nakažená salmonelou

Z Polska bylo do Česka dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které pochází ze stejné šarže jako sedm tun masa se salmonelou z minulého týdne. V České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Vyjma 50 kilogramů se už veterinářům podařilo maso dohledat, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Informaci o zásilce dostali veterináři systémem evropského rychlého varování RASFF.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 22:21|
Interview ČT24

Preferovat české maso by měli lidé i bez polské kauzy, soudí analytik Havel

I  bez současných kontroverzí kolem polského hovězího na tuzemských pultech by měli čeští spotřebitelé preferovat zdejší maso a jiné domácí komodity. V Interview ČT24 to řekl agrární analytik Petr Havel, podle kterého jde o normální, zdravý patriotismus a navíc i ekologický přístup.
23. 2. 2019|

Slovensko bude kontrolovat polské hovězí. Brusel povolil Česku přiměřená opatření

Po Česku zavádí mimořádná opatření pro dovoz polského hovězího masa i Slovensko. Vzorky každé zásilky budou analyzovat veterináři. Mluvčí českých veterinářů Petr Vorlíček oznámil, že veškeré nezpracované polské hovězí ze 700kilogramové problémové zásilky se již našlo. Ve vzorcích byla salmonela. Celkem se snědlo kolem 110 kilogramů tohoto masa. Čtyřicet kilo se dostalo i na Slovensko. Brusel dal mezitím ČR v kontrolách volnou ruku, žádá ale přiměřené kroky. Bakterie samonely a listérie v hovězím a také krůtím mase z Polska oznámilo v pátek také Slovinsko.
22. 2. 2019Aktualizováno22. 2. 2019, 21:06|

Polskému dozoru už nedůvěřujeme, naše kontroly jsou nezbytné, říká Toman. Podle Varšavy se kauza zveličuje

V Česku začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz veškerého hovězího masa z Polska. Jde o reakci na aktuální nález masa se salmonelou. Testování zdravotní nezávadnosti je podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné, Praha podle něj už nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. Reagoval tak na polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského, podle něhož česká strana problém zveličuje.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 23:10|

Z polského hovězího, ve kterém se našla salmonela, se do pokrmů zpracovalo přes sto kilogramů. Šlo i do škol

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin nebo se dále dohledává přibližně 133 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Přes 40 kilogramů putovalo na Slovensko. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Státní veterinární správa. Maso mělo podle veterinářů projít tepelnou úpravou, lidem by tak nemoc neměla hrozit. Kvůli výskytu nemoci ale od čtvrtka začali veterináři kontrolovat veškeré hovězí přivážené z Polska.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 23:08|

Veterináři našli sedm metráků polského hovězího se salmonelou. Dovoz bude muset povinně na testy

Státní veterinární správa neodkladně zavede mimořádná veterinární opatření – veškeré hovězí maso z Polska musí být před uvedením na trh laboratorně vyšetřeno, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Aktuálně byla zjištěna salmonela u zhruba 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics ve středních Čechách. Veterináři zjišťují, kolik se ho zkonzumovalo.
20. 2. 2019Aktualizováno20. 2. 2019, 19:03|

Nedá se říct, že co je polské, je špatné, říká řezník Peterka. Lidé teď podle něj ale budou víc přemýšlet, co jedí

Hovězí z problematických polských jatek, které se dostalo i do Česka, vyvolalo pozdvižení. Řezník Aleš Peterka, který vsází na české a moravské chovy a založil obchod masology.cz, se ovšem v pořadu Byznys ČT24 polského masného průmyslu zastal. Uzeniny i maso mají podle něj Poláci kvalitní a nedá se jednoduše říct, že co je polské, tak je špatné. Současná kauza ale má pozitivní stránku, míní – spousta lidí začne víc přemýšlet, jaké maso jí.
8. 2. 2019|

V mase z Polska salmonela nebyla. Kontroly ale odhalily chyby při označování masa

V mase z problematických polských jatek, které se dostalo do Česka, nebyla zjištěna zdraví nebezpečná salmonela. Následné kontroly Státní veterinární správy (SVS) ale odhalily, že některé pražské restaurace vydávají polské maso za české. Prověrky provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která zatím potíže s původem masa nezjistila. Kontroly jsou reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. Polské maso nabízí v Česku i část obchodních řetězců. Ty však tvrdí, že maso nepochází z problematických jatek.
7. 2. 2019Aktualizováno7. 2. 2019, 17:19|