TÉMA

Štefan Harabin

Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:18|

Jste Ficova prodloužená ruka, osočil Korčok Pellegriniho. Ten kontroval slovy o pochlebování zahraničí

Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí. Oba politici si skákali do řeči a Korčok se opakovaně nenechal přerušit moderátorkou. Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:58|

Korčok a Pellegrini rozjeli kampaň před druhým kolem. Na podporu neúspěšných kandidátů zatím čekají

Finalisté slovenských prezidentských voleb burcují voliče. V sobotu 6. dubna Slováci rozhodnou, jestli novým prezidentem bude kariérní diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu a šéf vládní strany Hlas Peter Pellegrini. Oba se také snaží získat podporu neúspěšných uchazečů a proběhly už první schůzky. Žádný z nepostupujících zájemců o prezidentský úřad, který v přímé volbě dostal alespoň dvě procenta hlasů, zatím veřejně nepodpořil ani jednoho ze zmíněné dvojice.
25. 3. 2024|

Slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini. Čeká se těsný souboj

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrál diplomat Ivan Korčok, když získal 42,51 procenta hlasů. Korčok se v rozhodujícím druhém kole, které se uskuteční 6. dubna, utká s předsedou parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Ten dostal 37,02 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu zveřejněných po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:18|

První kolo voleb otřáslo pozicí favorita, píše slovenský tisk. Očekává těsný souboj

Slovensko čeká nejtěsnější souboj ve druhém kole prezidentských voleb od zavedení přímé volby v roce 1999, píše slovenský tisk. Sobotní první kolo vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok, na druhém místě skončil předseda parlamentu Peter Pellegrini. Tomu většina průzkumů předpovídala vítězství, porážka podle tisku „otřásla pozicí dosavadního favorita“. Některé listy hodnotí hlasování jako referendum o vládní koalici či přímo o premiérovi Robertu Ficovi.
24. 3. 2024|

Slováci vybírali prezidenta. Hlasování se protáhlo kvůli kolapsu člena komise

První kolo slovenských prezidentských voleb skončilo až ve 22:30 poté, co dvě volební místnosti uzavřely hlasování oproti plánu později. V jedné z nich zkolaboval člen místní volební komise. O funkci v prvním kole usiluje devět kandidátů. Podle průzkumů nemá žádný z nich šanci získat nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější by v takovém případě postoupili do kola druhého. To je naplánované na 6. dubna. Největší favorité prvního kola, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, vyzývali k co největší účasti, aby měl nový prezident silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová popřála Slovákům hlavu státu, která bude ctít a chránit slovenskou ústavu.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 22:39|

Slovensko má za sebou „nejnudnější“ kampaň. Zastínila ji Ficova vláda

V sobotu budou Slováci vybírat nového prezidenta. Předvolební sondáže dávají největší šance na postup do rozhodujícího druhého kola předsedovi parlamentu Petru Pellegrinimu (Hlas–SD) a bývalému ministru zahraničí Ivanu Korčokovi. I když se do předvolebního klání pustilo hned jedenáct kandidátů, kampaň před prvním kolem příliš viditelná nebyla – zastínily ji kroky vlády premiéra Roberta Fica, ať už ohledně změn v trestním právu, ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize nebo slibu neposkytovat další vojenskou pomoc Ukrajině napadené ruským agresorem.
21. 3. 2024|

V poslední debatě před slovenskými prezidentskými volbami se poprvé sešli všichni kandidáti. Švec odstoupil

Poslední debatu před sobotním prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku provázelo vzájemné vymezování se dvou nejpopulárnějších kandidátů na funkci hlavy státu. Diskuse se zúčastnilo všech deset uchazečů, třetí nejpopulárnější z nich, exministr spravedlnosti Štefan Harabin, opakoval své proruské názory včetně odmítání protiruských sankcí. Několik zájemců o vrcholnou politickou funkci v zemi a také Harabin se vyslovilo pro vystoupení země z NATO. Mezi nimi byl i Róbert Švec, který v závěru debaty odstoupil ve prospěch Harabina.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:58|

PŘEHLEDNĚ: Na slovenského prezidenta kandiduje devět mužů

Slovensko čeká 23. března první kolo prezidentských voleb. O post se uchází devět kandidátů, současná prezidentka Zuzana Čaputová úřad neobhajuje. Průzkumy veřejného mínění favorizují zejména současného předsedu parlamentu Petera Pellegriniho a diplomata Ivana Korčoka. Na hlasy voličů cílí ale i bývalý předseda Nejvyššího soudu, expremiér, politik z maďarské menšiny, historik a archivář či policista. Průzkumy naznačují, že voliči o budoucím prezidentovi rozhodnou až v druhém kole, které je stanovené na 6. dubna.
19. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:55|

Dezinformátoři jedou kampaň proti Korčokovi, ani Pellegriniho ale nemají rádi, říká „krotitel hoaxů“ Šnídl

Asi polovina Slováků věří dezinformacím, například tomu, že rusko-ukrajinskou válku nezahájila Moskva. Staly se natolik rozšířenými, že dokáží ovlivňovat volby, a to především dlouhodobým nahlodáváním důvěry v instituce a vytvářením smyšlených hrozeb, které odvádějí pozornost od skutečných problémů, říká novinář slovenského Denníku N Vladimír Šnídl, který se tématu dlouhodobě věnuje. Nejzajímavější v souvislosti s prezidentskými volbami podle něj bude, zda dezinformátoři podpoří Petera Pellegriniho, kterého přitom v lásce nemají.
20. 3. 2024|

Danko odstoupil ze slovenských prezidentských voleb

Šéf vládní Slovenské národné strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb, jejichž první kolo bude v zemi v sobotu. Danko zároveň podpořil v průzkumech třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory. Krok Danko a Harabin na pondělní společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 13:39|

Favoritem na slovenského prezidenta je Pellegrini. Kampaň zastínil boj o justici a Ficovy výroky k Ukrajině

Celkem jedenáct kandidátů se utká v sobotu 23. března v boji o prezidentský post na Slovensku. Největší šance mají exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf vládní strany Hlas–SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten podle průzkumů nejspíš ovládne případné druhé kolo, které by se konalo 6. dubna. Hlavním tématem kampaně je osud slovenské demokracie a právního státu. Pellegriniho podporuje vládní Smer a sám předseda parlamentu podpořil spornou legislativu o změnách v justici, proti níž opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků. Kampaň zastínily kromě novely trestního zákona i kritické výroky představitelů vlády na adresu Ukrajiny, která už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi.
8. 3. 2024|

Ostřílený diplomat Korčok chce nahradit Čaputovou. V projevu se vymezil proti kritikům EU

Bývalý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok bude příští rok na jaře kandidovat na prezidenta země. Rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci v Banské Bystrici. Korčok v diplomacii působil třicet let, mimo jiné jako velvyslanec v Německu nebo USA. Patří k nejdůvěryhodnějším a zároveň proevropským slovenským politikům. O prezidentský post se chce znovu ucházet kontroverzní soudce Štefan Harabin. Zuzana Čaputová naopak obhajobu odmítla.
30. 8. 2023|

Slovenská prokuratura obžalovala exministra Harabina. Schvaloval ruskou invazi

Elitní složka slovenské prokuratury podala obžalobu na exministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Štefana Harabina za jeho příspěvek na sociální síti, kterým schvaloval ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. S odvoláním na vyjádření prokuratury to napsal Denník N.
5. 6. 2023|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

Slovenská policie podle médií obvinila exšéfa nejvyššího soudu Harabina z extremismu

Slovenská policie podle televize Markíza obvinila z extremismu a z dalšího trestného činu bývalého šéfa nejvyššího soudu a exministra spravedlnosti Štefana Harabina. Policie na sociální síti zveřejnila iniciály obviněného, které se shodují s jménem a příjmením Harabina.
16. 5. 2022|

Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami

Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|

Trojice slovenských stran uzavřela neformální pakt proti vládnímu Smeru

Tři neparlamentní slovenské politické formace, jejichž preference se pohybují v součtu kolem 28 procent, vyloučily před nadcházejícími volbami spolupráci se dvěma ze tří nynějších vládních stran, jakož i s extremisty. K dřívější dohodě koalice Progresívne Slovensko (PS)/Spolu a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v pondělí přistoupila i strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky. Trojice stran na sebe nebude během kampaně vzájemně útočit. Kiska už dříve neuspěl s iniciativou zaměřenou na vytvoření velké předvolební koalice.
11. 11. 2019|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka byl postaven mimo službu. Udržoval kontakt s Kočnerem

Více než desetina z celkového počtu zhruba 1400 soudců na Slovensku ve společném prohlášení vyzvala své kolegy, kteří jsou podezřelí z korupce, zneužívání funkce a propojení na „mafiánské prostředí“, aby až do vyšetření svých případů požádali o postavení mimo službu. Mimo službu byl ve čtvrtek postaven i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka. Ten je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:23|

Mečiar se vrací. Zakládá novou stranu, pro kterou bude Slovensko na prvním místě

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar, který se před lety stáhl z politického dění, se rozhodl založit novou stranu. Podle něj momentálně neexistuje strana, která by uměla říci, že Slovensko je pro ni na prvním místě. Mečiar nevyloučil spolupráci s neúspěšným prezidentským kandidátem Štefanem Harabinem. Svůj záměr oznámil předseda vlády z 90. let v pátečním rozhovoru pro list Plus jeden deň.
2. 8. 2019|
Slovenské prezidentské volby

Neúspěšný prezidentský kandidát Harabin podal stížnost. Ústavní soud je však paralyzovaný

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin se rozhodl podat ústavní stížnost na dosavadní volby, neboť podle něj neproběhly zákonným způsobem. Bez dalších podrobností to napsal na sociálních sítích. Jenže o jeho stížnosti zatím nemůže soud rozhodovat, protože je jeho činnost paralyzována po skončení funkčního období většiny soudců.
25. 3. 2019|

Čaputová zvítězila ve všech krajích, Šefčovič byl napříč Slovenskem druhý

Vítězka prvního kola slovenských prezidentských voleb, právnička a aktivistka Zuzana Čaputová, vyhrála ve všech krajích. Eurokomisař Maroš Šefčovič, který bude soupeřem Čaputové v rozhodujícím kole 30. března, skončil ve všech krajích druhý. Čaputová získala v sobotních volbách 40,57 procenta hlasů, Šefčoviče podpořilo 18,66 procenta voličů.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 09:01|
Slovenské prezidentské volby

O post slovenského prezidenta se ve druhém kole utkají Čaputová a Šefčovič

Právnička a aktivistka Zuzana Čaputová jasně vyhrála první kolo slovenských prezidentských voleb. Do druhého kola postoupil také eurokomisař Maroš Šefčovič. Uvedla to volební komise po sečtení drtivé většiny okrsků. Třetí skončil soudce Štefan Harabin. Druhé kolo voleb se uskuteční 30. března.
16. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 01:46|
Slovenské prezidentské volby

V obci Medzany na Prešovsku sebral muž volební urnu a vysypal ji na ulici. Hlasování tam prodloužili

Slováci vybírali v prvním kole voleb nového prezidenta, většina volebních místností se zavřela ve 22:00. Převážně klidný průběh narušil podvečerní incident v obci Medzany na Prešovsku. Podle policie tam „značně intoxikovaný muž“ sebral urnu a rozsypal ji na ulici. Hlasování tam bylo přerušeno, a proto následně prodlouženo až do 23:16. Do stejné doby platilo moratorium na zveřejňování odhadů výsledků.
16. 3. 2019Aktualizováno16. 3. 2019, 23:17|