TÉMA

Handicap

Zkušení vozíčkáři pomáhají lidem, kteří se s takovým životem teprve seznamují
Zkušení vozíčkáři stále častěji pomáhají lidem, kteří se se životem na invalidním vozíku teprve seznamují. Radí jim v každodenní praxi a v sociální oblasti, jsou i psychickou oporou. Během posledních šesti let se díky této službě podařilo rychleji vrátit do aktivního života stovky lidí.
24. 2. 2024|ČT24
Z Ukrajiny do Česka přišly tisíce lidí s handicapem. Potřebují bydlení bez bariér či naučit znakový jazyk
Zvlášť komplikovaně si zvykají na život v Česku uprchlíci z Ukrajiny s handicapem. Ti, kdo mají potíže s pohybem a jsou odkázáni na vozík, si museli po příjezdu začít hledat ne jakékoliv bydlení, ale bydlení bezbariérové nebo alespoň nějaké s minimem bariér. Ti, kdo neslyší, se musí začít učit zcela nový znakový jazyk a třeba rodiče dětí s epilepsií musí kromě všech ostatních nezbytností hledat i péči a úlevu pro ně.
23. 2. 2024|ČT24
Stát chce zlepšit situaci lidí s handicapem na trhu práce, nabídka pozic je ale omezená
Úřad práce se snaží zvýšit zaměstnanost lidí s handicapem. Aktuálně eviduje přes čtyři sta tisíc lidí v produktivním věku s nějakým stupněm přiznané invalidity, zaměstnání má necelá polovina. Úředníci se je snaží propojovat s firmami. Do budoucna chce stát chráněný trh práce utlumit a podpořit začleňování znevýhodněných pracovníků na tom otevřeném.
27. 1. 2024|ČT24
Sněmovna neprojednala zvýšení příspěvků na péči, koaliční většina zamítla návrh programu schůze iniciované hnutím ANO
Poslanci po méně než hodině ukončili debatu o příspěvcích na péči, opoziční klub hnutí ANO neprosadil tento jediný bod mimořádné schůze, kterou sám inicioval. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž i tak hodlá nejpozději v polovině roku zvyšovat, což šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval i na plénu.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 16:32|ČTK, ČT24
Koledníci Tříkrálové sbírky tradičně vyrazili do ulic
Začátkem ledna do ulic i letos vyšli tříkráloví koledníci. Peníze, které vybírají do zapečetěných kasiček, putují na charitní péči o lidi s handicapem, seniory nebo matky s dětmi v nouzi. Koleda má ale zároveň sloužit jako požehnání a přání všeho dobrého do nového roku. Sbírka potrvá do 14. ledna, v loňském roce vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo nejvíc v její historii.
2. 1. 2024|ČT24
Firmy nabízející chráněnou práci chtějí vyšší příspěvek na zaměstnávání handicapovaných
Společnosti, které nabízejí chráněnou práci lidem s postižením, v souvislosti s chystaným zvyšováním minimální mzdy požadují navyšování příspěvku na zaměstnávání handicapovaných. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s úpravou počítá, konkrétní výše ale zatím známa není.
24. 11. 2023|
Útoků na handicapované přibývá. Organizace volají po změně trestního zákoníku
V České republice se zvyšuje počet urážek a fyzických útoků vůči handicapovaným. Lepší ochranu by jim podle některých organizací měla zajistit úprava trestního zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti posuzuje, jestli je změna potřeba.
23. 11. 2023|
Reportéři ČT: Lidé s mentálním postižením potřebují důkladnou péči, často dostávají jen tlumící léky
Na neustálou pomoc druhých je odkázána část lidí s diagnózou náročného chování, například někteří s poruchami autistického spektra. Zejména oni, ale i ti, kteří jsou schopni žít samostatně, potřebují zároveň i odbornou pomoc, která však chybí. Místo dostatku odborníků a také dostatečně kapacitních terénních a komunitních služeb se jejich potíže často řeší tlumícími léky. Je to na pohled nejjednodušší, jenomže pro lidi s mentálním handicapem je to problematické jak z pohledu zdraví, tak možného budoucího rozvoje. O situaci natáčela pro Reportéry ČT Barbora Loudová.
21. 11. 2023|
Zavedení poplatku za letáky má snížit jejich množství. Zástupci oboru se obávají propouštění
Letáky mají dle připravované novely o obalech podléhat recyklačnímu poplatku až 3,5 tisíce korun za tunu. Cílem je podle resortu životního prostředí snížit množství odpadu. Výrobci a distributoři se ale obávají, že nové poplatky zdraží výrobu reklamních tiskovin, omezí jejich produkci a tím pádem ohrozí tisíce pracovních míst.
12. 11. 2023|
Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou
Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|
Kapacita speciální školy v Praze se zdvojnásobila. Míst pro děti s handicapem je ale stále málo
Diakonie v Praze 4 ve středu otevřela nově opravenou základní školu pro děti s handicapem. Přestavbou se dokonce podařilo kapacitu zařízení zdvojnásobit, nově tak slouží 85 žákům. Školu v Praze navštěvují zejména autisté nebo děti s mentální retardací. Obecně ale místa ve speciálních školách v Česku stále nestačí.
4. 10. 2023|
Doporučujeme
Ve městě mu říkají Rain Man. I s handicapem výborně odmaturoval, další studium se ale jeví problematicky
Jednadvacetiletému Václavu Roškotovi lidé v Novém Městě nad Metují přezdívají Rain Man. Je geniální, trpí ale Aspergerovým syndromem a také poruchou autistického spektra. Špatně přitom čte a jen s obtížemi si dokáže zavázat tkaničku. O handicapovaném umělci, který nelehce proplouvá životem, natáčel David Vondráček pro pořad Reportéři ČT.
27. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 07:52|
Děti s vážným handicapem mohou čekat na ranou péči až rok, ministerstvo chce pomoci novelou
Děti s vážným handicapem čekají dlouho na odbornou ranou péči. Existuje málo služeb, které rodinám pomáhají s vyšetřeními, terapií a radí i přímo doma. I proto se teď neziskové organizace sešly se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Resort chystá novelu, která má takovou péči podpořit.
16. 9. 2023|
Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek
Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.
6. 9. 2023|
Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí
Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|
Rodiny ukrajinských uprchlíků s handicapovanými dětmi mohou dostat příspěvek od UNICEF
Rodiny ukrajinských uprchlíků, které mají děti se zdravotním postižením, mohou nově dostávat příspěvek od organizace UNICEF. Státní podpora běženců s handicapem se od července také zvýšila. Pro její získání ale musí splnit určitá kritéria.
28. 7. 2023|
Policie odhalila sofistikovaný nadační podvod. Skupina vybrala od tisíců lidí miliony korun
Mimořádně rozsáhlou podvodnou sbírku vyšetřuje pražská policie. Organizovaná skupina vybrala od přibližně dvaceti tisíc dárců přes nadační fond desítky milionů. Pomoc měla jít handicapovaným, ti ale peníze nedostali. Pro trestný čin podvodu je stíháno devět lidí, jeden je ve vazbě.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 20:04|
Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu
U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.
11. 7. 2023|
Děti s těžkým handicapem obtížně získávají vzdělání. Speciálním školám chybí peníze
Tisíce dětí s nejtěžším kombinovaným handicapem jen obtížně získávají vzdělání. Mnohdy naopak slyší výzvy, aby raději zůstaly doma a do škol nechodily. O problému poprvé debatovali poslanci se zástupci resortů. Zároveň navštívili specializované zařízení.
24. 6. 2023|mus
Aby mohli nabrat sílu. Rodičům dětí s handicapem pomáhají dobrovolníci
V Česku je na vzestupu takzvaný homesharing neboli sdílená péče. Výchova dětí s mentálním nebo kombinovaným postižením je pro rodiče náročná, zabírá jim často veškerý čas. Síly jim pomáhají nabrat hostitelé, kteří se o děti pravidelně nějakou dobu starají. Dobrovolníků je ale výrazně méně než rodin, které by jejich služeb využily.
23. 6. 2023|
Jurečka chce zvýšit příspěvky na péči, většině handicapovaných současná podpora nestačí
Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce od příštího roku zvýšit příspěvky na péči. Ty se teď vyplácejí ve čtyřech stupních podle závislosti. Lidem s nejtěžším handicapem, kterým na zaplacení potřebné asistence příspěvek nestačí, pak má ještě letos pomoci nový dotační titul.
20. 6. 2023|
Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem
Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.
10. 6. 2023|
Vyšší příspěvek na péči by mohl pomoci tisícům handicapovaných
Jak umožnit lidem s těžkým postižením žít svobodně, řešili handicapovaní, pečující i politici ve sněmovně. Tématem bylo zavedení takzvaného pátého stupně. Tisíce lidí totiž nemohou využívat asistenci v potřebné míře. Ani nejvyšší příspěvek na péči totiž nestačí.
3. 6. 2023|
Cenu Olgy Havlové obdržel Filip Pšenčík, architekt s handicapem a asistent soběstačnosti
Cenu Olgy Havlové obdržel v pondělí Filip Pšenčík. Bronzovou plastiku nazvanou Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka dostal při slavnostním ceremoniálu ve dvoraně Národního muzea v Praze, a to za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem navzdory vlastnímu zdravotnímu znevýhodnění.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:11|