TÉMA

Mendelova univerzita v Brně

Zemědělská půda v Česku je plná pesticidů. Hlavní příčina je zřejmě v minulosti

Šíření poměrně velkého množství pesticidů v zemědělsky využívané krajině na jižní Moravě a ve středních Čechách prokázal výzkum odborníků z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Z velké části podle nich přitom látky neaplikovali samotní farmáři. Na pole se dostaly z okolní krajiny, míní výzkumníci Radek Michalko a Ondřej Košulič. Na dvouletém projektu spolupracovali s Výzkumným ústavem organických syntéz a výzkumným centrem RECETOX Masarykovy univerzity.
9. 4. 2024|

Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.
5. 4. 2024|

Motýli ignorují evoluční kvalt. Jejich genom se za 250 milionů let téměř nezměnil

Genomy motýlů a můr zůstaly po více než 250 milionů let z velké části nezměněné. A to přes jejich obrovskou druhovou rozmanitost i množství změn, které mezitím Země zažila. Vědci to popsali ve studii, která naznačuje, proč je právě tento hmyzí řád odolný vůči dramatickým změnám, a která by mohla pomoci s jeho ochranou v budoucnu.
24. 2. 2024|

Policie prověřuje studenta kvůli údajnému podezřelému chování. Ten pro to nevidí důvod

Vedení Masarykovy univerzity řeší případ studenta, kterého prověřuje policie kvůli údajnému podezřelému chování. Muž se proti postupu školy ohradil. Jihomoravští policisté prověřovali po prosincové střelbě na pražské filozofické fakultě už několik případů, kdy jim vedení brněnských univerzit nahlásilo nestandardní chování. Samy vysoké školy hledají správný přístup, jak na případná podezření reagovat.
13. 2. 2024|

Brikety můžete vyrábět z mangových pecek, radí brněnští odborníci v Kambodži

Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomáhají využívat odpad ze zpracování ovoce a zároveň tak snižovat spotřebu palivového dříví v Kambodži. Z mangových pecek vyrábějí palivové brikety pro využití v domácnostech i zpracovatelských podnicích.
14. 11. 2023|

Bádání je fascinující, ukazuje veřejnosti Noc vědců

Desítky institucí po celém Česku se v pátek večer zapojilo do Noci vědců. Veřejnost může v pozdních hodinách zavítat do laboratoří, univerzitních i vědeckých pracovišť, hvězdáren nebo třeba science center. Cílem je ukázat, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Přijít se podívat na většinu experimentů mohou lidé až do desáté hodiny večer.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:42|

Brněnští vědci ukázali, jak se šíří houba napadající javory. Může škodit i lidem

Takzvaná sazná nemoc kůry postihující především javor klen se dokáže šířit vzduchem i stovky kilometrů a může mít negativní dopad i na člověka. Zjistili to vědci z Ústavu ochrany lesů Mendelovy univerzity v Brně společně s evropskými kolegy, kteří využili vzorky pylového monitoringu a detekovali pohyb výtrusů houby Cryptostroma corticaleu, která tuto chorobu způsobuje.
30. 8. 2023|

Královéhradecký kraj vydal výjimku na lov problematických vlků

Královéhradecký krajský úřad vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká sedmnácti honiteb na Trutnovsku. Sdělil to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu kraje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 13:29|

Mořské louky ohrožuje parazit podobný houbám. Vědci z Brna se pokoušejí prozkoumat jak a proč

Porosty mořských trav jsou obdobou deštných pralesů v oceánu. Jsou to jedny z nejbohatších mořských ekosystémů, které hrají ve světě moří a oceánů důležitou ekologickou roli. Globálně ale ubývá mořských luk, na nichž se objevuje druh mořské trávy rodu Zostera neboli úhoří trávy. Vliv na tento úbytek mají oomycety, organismy které žijí ve vodě i na souši a živí se buď jako paraziti, nebo z odumřelých zbytků těl jiných organismů. Jakou roli hrají v celosvětovém úbytku mořských trav, teď zkoumají vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
2. 8. 2023|

Z českých rybníků zmizí některé druhy ryb. Příliš teplá voda jim nedá dost kyslíku, varuje výzkum

Teplota vody v českých rybnících s klimatickou změnou roste, přispívá ke zhoršené kvalitě vody a komplikuje tradiční chov ryb. Do budoucna se očekává strmý nárůst počtu dnů s povrchovou teplotou vody nad 29 stupňů, kvůli čemuž rychle ubývá rozpuštěného kyslíku ve vodě. Mezi lety 1961 až 1980 se přitom v Česku dny s touto a vyšší teplotou vůbec nevyskytovaly. Nyní je takových dní několik ročně a podle vědeckých modelů jich koncem století může být téměř 30. Vyplývá to ze studie vědců z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Mendelovy univerzity v Brně.
28. 7. 2023|

Pohnojí a ochrání před suchem. Brněnští výzkumníci pracují na novém typu hnojiva

Brněnští vědci vyvíjejí nová, speciální hnojiva. Přípravky na přírodní bázi mají pomoci rostlinám bojovat proti stresu způsobenému suchem. Živiny by měly plodinám dodávat postupně podle aktuální potřeby. Ke komerčnímu využití by se novinka mohla dostat během několika let, nejdříve se však musí podrobit nezbytným testům ve vnitřním i venkovním prostředí.
22. 7. 2023|

Studna stará sedm tisíc let je ve Východočeském muzeu, vystaví ji příští rok

Po pěti letech od objevení doputovala do Východočeského muzea v Pardubicích sedm tisíc let stará studna, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku. Neolitická studna je nejstarší konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky. Návštěvníci ji uvidí příští rok, informovalo muzeum.
29. 6. 2023|

MENDELU má zpět dva doktorské programy. Vrtělo se psem, ale dopadlo to dobře, řekla Nerudová

Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) z procesních důvodu zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o odebrání dvou doktorských programů Mendelově univerzitě v Brně. Rozhodnutí se týkalo studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF). Na Twitteru o rozhodnutí komise informoval předseda akreditačního úřadu Robert Plaga. „Předmětem odvolání nebylo odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách, které je pravomocné od 15. března,“ dodal. Bývalá rektorka školy Danuše Nerudová rozhodnutí uvítala.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:23|

Kus Moravy na opačném konci planety. Mendelova réva v Japonsku slaví sto let

Tokijská univerzita si připomíná výročí sta let Mendelovy révy. Japonští botanici ji získali v Brně za to, že ocenili význam objevů zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Brněnská réva časem odumřela, ale díky pomoci od Japonců se vrátila. K výrobě vína však bobule vhodné nejsou.
7. 5. 2023|

Mendelova univerzita spustila v boji proti šikaně a obtěžování speciální web, má pomoct studentům i učitelům

Mendelova univerzita v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování v univerzitním prostředí. Studentům i zaměstnancům pomůže web identifikovat šikanu nebo sexuální obtěžování. Zároveň tam najdou návody, jak situaci řešit, i na koho se v případě problému obrátit, uvedla mluvčí školy Tereza Pospíchalová.
4. 5. 2023|

V Brně vymysleli náhradu za antibiotika, která zakázala EU. Kombinují přírodní postupy s moderní vědou

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně spolu s komerčním partnerem vyvinuli náhradu antibiotik pro odstavená selata, která je založená na derivátech mastných kyselin a dalších přírodních látek. Reagují na omezení Evropské unie, která před několika lety používání antibiotik v tomto případě zakázala. Výsledný produkt by se brzy mohl dostat na trh.
28. 4. 2023|

Úřad potvrdil rozhodnutí odebrat Mendelově univerzitě akreditaci pro dva doktorské studijní programy

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) potvrdila své rozhodnutí o odebrání možnosti uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity v Brně. Odvolání univerzity bude proto ještě řešit Přezkumná komise úřadu.
12. 4. 2023|

České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.
6. 4. 2023|

Solární panely by mohly chránit ovocné sady. Ministerstvo hodlá zrušit byrokratické překážky

Ministerstvo životního prostředí chce v nejbližších dnech předložit vládě novelu, která umožní instalaci fotovoltaických panelů nad ovocnými sady nebo vinicemi. V zahraničí už to funguje, v Česku ale něco takového zatím nebylo možné. Pěstitelé na tom vydělají a panely jim navíc ochrání plody.
3. 4. 2023|

Po Vysočině běhá vlk. Potravy v podobě srn či kanců tam má dost

Na Vysočinu se vrátil vlk. Zvíře má telemetrický obojek, kterým ho loni vybavili polští ochranáři. Sledovací zařízení jeho pohyb zachytilo na třech místech. Žďárskými vrchy buď jen prochází, nebo si tam hledá teritorium. Ochránci přírody už informovali farmáře a myslivce. Zatím nezaznamenali žádné škody na hospodářských zvířatech, přesto doporučili chovatelům, aby svá stáda zabezpečili.
30. 3. 2023|

Jsme jako indiáni, kteří zahlédli na obzoru plachty Evropanů. Brněnský expert varuje před umělou inteligencí

Vývojáři umělé inteligence (Al) podle Víta Janiše z brněnské Mendelovy univerzity nejsou schopni dohlédnout důsledků, které jejich výtvor pro lidstvo představuje. Janiš je jedním z vědců, kteří v prohlášení volají po nejméně půlročním pozastavení vývoje nových modelů s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo“. Umělou inteligencí se Janiš zabývá asi dvacet let.
30. 3. 2023|

Odebrání institucionální akreditace pro ekonomické doktorské obory v případě Mendelovy univerzity je pravomocné

Rozhodnutí rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) o odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě v Brně pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách je pravomocné, řekl ve středu tajemník NAÚ Jiří Smrčka. Univerzita se podle něj proti tomuto rozhodnutí úřadu neodvolala. Vysoká škola ale podala odvolání proti tomu, že na své provozně ekonomické fakultě (PEF) nemůže uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce, dodal Smrčka.
15. 3. 2023|

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Škola o odvolání informovala na webu. Rektor Jan Mareš uvedl, že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.
13. 3. 2023|

V Brně vzniká první český studentský satelit. Má to být létající laboratoř na výzkum buněk

Vědci z Mendelovy univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT v Brně pracují na misi, jejímž cílem je vyslat na oběžnou dráhu první český studentský satelit. Mise s názvem CIMER má umožnit zkoumání buněk ve vesmíru.
6. 3. 2023|