TÉMA

Sídliště

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

V ústeckém Mojžíři se stupňují obavy z napadení, restaurace ani nechce na sídliště vozit pizzu

Ústecká radnice chce na sídliště Mojžíř poslat více strážníků a také asistentů prevence kriminality. Do vyloučené lokality přestaly v létě jezdit trolejbusy, nyní oznámila jedna z ústeckých restaurací, že končí s rozvážkami do Mojžíře. Důvodem mají být incidenty s obyvateli a údajné vyhrožování násilím.
29. 9. 2023|

Olomouc změní systém parkování, platit budou místní i návštěvníci

Město Olomouc chystá zásadní změny v systému parkování. Plánuje zpoplatnit nejen širší centrum, ale také velká sídliště. Platit by měli i lidé, kteří v těchto lokalitách bydlí. Opozice to však kritizuje, nový systém je podle ní připravený nedostatečně. Žádá proto jeho zavedení odložit. Problémem jsou i chybějící parkovací domy na okraji města, například na konečných tramvajových zastávkách.
16. 8. 2023|

V motivaci dětí problém nevidím, přicházejí k nám samy, říká trenér fotbalistů „z ulice“

Fotbalový nadšenec a trenér Lukáš Pulko zvolil neobvyklý způsob hledání talentů. Založil fotbalový klub Mongaguá, který se zaměřuje na děti „z ulice“. Výměnou za sportovní zázemí po nich chce dobré známky a slušné chování. V disciplíně a motivaci dětí problém nevidí, přicházejí samy, popsal v Událostech, komentářích. Projekt se postupně rozšiřuje do měst po celém Česku.
1. 8. 2023|

Do Mojžíře už jen se strážníkem. Dopravní podnik upravil spojení s problémovou čtvrtí

Ústí nad Labem mění problémový spoj do vyloučené lokality Mojžíř. Místo trolejbusů, ve kterých cestující někdy slovně i fyzicky napadali řidiče nebo cestující, tam nově zajíždějí autobusy. Do nich ale můžou lidé nastoupit jenom předními dveřmi. Na bezpečnost tam navíc dohlížejí asistenti v dopravě, případně městští policisté.
31. 7. 2023|

Únik do soukromí i touha po kreativitě. V architektuře konce 80. let se vyčerpaly socialistické ideály

Vychází závěrečný díl edice knih o architektuře osmdesátých let, které na Fakultě architektury ČVUT připravuje Petr Vorlík s týmem. Svazek s názvem Ambice popisuje náladu mezi architekty a odbornou veřejností koncem dekády, kdy se socialistické ideály vyčerpaly a v oboru kvetla diskuse o jeho budoucnosti.
20. 3. 2023|

Doprava i parkování v centru Českých Budějovic se opět změní. Město je ale bude řešit dál

V některých úsecích centra Českých Budějovicích se od 1. března opět změní doprava a parkování. Řidiči budou moci znovu využívat průjezd z ulice Na Sadech přes náměstí a Mánesovu třídu. Na všech stranách Náměstí Přemysla Otakara II. město také obnoví parkování. Informoval o tom náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).
22. 2. 2023|

Obyvatelé šluknovského sídliště si stěžují, že majitel v domech netopí a vyhrožuje vystěhováním

Obyvatele sídliště ve Šluknově na Děčínsku dlouhodobě trápí nefunkční topení a studená voda, upozornila Česká televize. V mrazech mají nájemníci, často jde o rodiny s dětmi, ve svých domovech třeba jen 15 stupňů Celsia. Těm, kteří si stěžovali na nízké teploty ve svých bytech, začal majitel vyhrožovat vystěhováním nebo neprodloužením nájemní smlouvy. Nájemník, který si nepřál zveřejnit jméno, ČTK sdělil, že v domech jsou zastaralé kotle na uhlí a dřevo. Podle něj se v nich většinou netopí. Majitel domů Pavel Zeithammer ve čtvrtek ČTK řekl, že jde o lživá tvrzení. Nájemníci podle něj mají v bytech teplo.
15. 12. 2022|

Destrukce je v Saltivce vidět všude. Rusové charkovské sídliště bombardovali několik měsíců

Charkovské sídliště Saltivka Rusové bombardovali nepřetržitě řadu měsíců. V různé míře jsou poškozené téměř všechny budovy. Obyvatelé stále nemají vodu, plyn ani topení. Opravy však oddaluje nedostatek financí i hrozba dalšího ostřelování. Ve čtvrti natáčel štáb ČT s reportérem Janem Šilhanem.
5. 12. 2022|

Zdražuje nájemní bydlení. Ceny rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji

Zatímco ceny nového bydlení v Česku vesměs stagnují, to nájemní stále zdražuje. Nabídky za poslední kvartál stouply v průměru o necelých dvě stě korun za byt. Ceny nejvíc rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji. Po celém Česku je nyní největší zájem o malé byty do padesáti metrů čtverečních, tedy o garsonky a dvougarsoniery. Pro mladé lidi i seniory jsou stále atraktivní i panelová sídliště.
1. 12. 2022|

Na největší olomoucké sídliště už jezdí tramvaje. Nová trať stála skoro 470 milionů

Na nejlidnatější olomoucké sídliště Nové Sady začaly v úterý jezdit tramvaje. Stavba nové trati probíhala dvacet měsíců a stála 469 milionů korun. Zakončena je úvratí, mohou ji tak obsluhovat pouze obousměrné tramvaje. Po novém úseku zatím jezdí výlukové linky X3 a X5, a to kvůli pracím u hlavního nádraží, kde se opravují koleje a buduje napojení tramvají k nové vozovně, a také kvůli opravě železničního přejezdu v Pavlovičkách.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 18:51|

Předvolební Plzeň: město mluví o nové tramvajové trati a osudu Pekla

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení plzeňského městského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách paří doprava a stavba tramvajové tratě k sídlišti Vinice a také osud zchátralého kulturního domu Peklo.
21. 9. 2022|

Zemřel spoluautor Tančícího domu. Architektu Milunićovi bylo 81 let

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze, uvedl v sobotu Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu. Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na ČVUT, kde vystudoval architekturu.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 16:09|

Brněnské „metro“ je v provozu. Podzemní tramvaje však jezdí ke kampusu zatím jen na zkoušku

Nová tramvajová trať v Brně k bohunické fakultní nemocnici a ke kampusu Masarykovy univerzity je v ověřovacím provozu. Tento týden už po ní začaly jezdit tramvaje a zbývá dokončit montáž některých technologií. Stavebně je trať pro „šaliny“ včetně tunelu prakticky hotová, řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Provoz s cestujícími by mohl začít v neděli 11. prosince, kdy je celostátní změna jízdních řádů.
15. 9. 2022|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|

V Chanově mělo vzniknout modulové bydlení, kvůli vysoké ceně z toho ale sešlo

V Chanově na Mostecku se mělo letos začít s výstavbou nových modulových bytů. Jenže stavět se zatím nebude. Cena je příliš vysoká a město teď zvažuje, jak v takové situaci dál postupovat.
9. 6. 2021|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

30 let zpět: Na procházce se slony

Proč se obyvatelé ústeckého sídliště Dobětice ve své čtvrti pravidelně potkávali s párkem slonů? A jaké množství potravin takový dospívající sloní jedinec za den obvykle spořádá? Dozvíte se z dobové reportáže.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
26. 12. 2020|

30 let zpět: Šok z návštěvy Chánova

Poslanci České národní rady se seznamovali se situací na sídlišti Chánov v Mostě. Poslechněte si reakce členů parlamentního výboru pro územní správu a národnosti, jakož i vyjádření několika místních obyvatel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 10. 2020|

Sídliště památkou? Na severu Čech to zvažují

V panelových domech žije zhruba každý třetí český obyvatel. Na severu Čech se teď debatuje i o jejich památkové ochraně. Je tam řada sídlišť z dob socialistického Československa a v poslední době se mění. Někde je renovují, někde i bourají. Právě to vyvolalo úvahy památkářů pečovat i o jejich původní vzhled.
19. 7. 2020|

Vyloučené sídliště chce Litvínov restartovat. Začal demolicí panelových domů

V největší vyloučené lokalitě v Česku – litvínovské čtvrti Janov – v úterý odstartovala demolice jednoho z vybydlených panelových domů ze 70. let. Potrvá zhruba měsíc a je jedním z prvních kroků, jak chce radnice celé sídliště restartovat. Vedení Litvínova plánuje, že na místě vznikne park.
3. 6. 2020|