V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně explodovala bomba u dveří obytného domu (zdroj: ČT24)

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.

K explozi došlo v blízkosti domu ve Vančurově ulici v Horšovském Týně. „Podle svědků to byla obrovská rána, ale nebyla způsobena skoro žádná škoda,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Výbuch mírně poškodil zeď bytového domu. „Zjišťujeme veškeré okolnosti a zajistili jsme kriminalistické stopy. Na místě byl pyrotechnik, psovod se speciálně vycvičeným psem a několik hlídek policie, které kontrolovaly okolí,“ dodala. Příčiny výbuchu policisté dále vyšetřují.

„Záchranáři transportovali do domažlické nemocnice muže s poraněními na hlavě, rukou a nohou. Muž byl po celou dobu při vědomí a nebyl v přímém ohrožení života,“ sdělila mluvčí plzeňských krajských záchranářů Andrea Divišová. Po ošetření ho pustili z nemocnice. „Měl jen povrchové poranění, oči nebyly zasaženy,“ dodala.

O události informovala policie na sociální síti X zhruba hodinu po půlnoci. Hasiči na místě nezasahovali.

„Žádáme svědky události a případné poškozené, kterým byla eventuálně v souvislosti s výbuchem způsobena majetková újma, aby nás kontaktovali na lince 158 nebo na nejbližší policejní služebně,“ uvedla policie. Dále žádá řidiče vozidel, kteří projížděli Vančurovou ulicí v Horšovském Týně v noci z pondělí na úterý, aby jí poskytli záznamy z palubních kamer.

Podle starosty Horšovského Týna Josefa Holečka (nestr.) šlo o běžný bytový dům, kde nežijí žádní problémoví obyvatelé. „Vůbec nevíme, co to bylo. Jestli to byla nějaká klukovina nebo co. Ještě probíhá nějaké šetření a policie vyhodnocuje stopy. Ale nehrozí žádné nebezpečí, v okolí se nikde nic dalšího nenašlo,“ ujistil. Dům ve Vančurově ulici je na sídlišti s největší koncentrací lidí v pětitisícovém městě.