TÉMA

Výjimečný trest

Soud uložil výjimečný trest za vraždu seniorky v Libišanech

Za trýznivou vraždu seniorky, která se stala v roce 2022 v Libišanech, soud v Pardubicích uložil výjimečný trest. Muž půjde v souhrnném trestu do vězení na 25 let, jeho partnerka na sedmnáct let. Muž byl podle soudu vinen také z nedovoleného ozbrojování. Oba souzení podali odvolání, zůstávají ve vazbě. Rozsudek není pravomocný.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:08|

Výjimečný trest za vraždu manželky pro muže z Českolipska platí, potvrdil soud

Za brutální vraždu své manželky půjde pětačtyřicetiletý muž z Českolipska na 27 let do vězení. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu. Muž ženu v autě znehybnil paralyzérem, a pak ji polil benzinem a zapálil. U odvolacího jednání trval na své nevině.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 12:19|

Soud potvrdil Afghánci výjimečný trest 22 let za pokus o dvě vraždy a znásilnění

Za pokus o dvě vraždy a znásilnění Vrchní soud v Praze potvrdil Afghánci Asmatu Širzádovi výjimečný trest 22 let vězení. Na neurčito ho také vyhostil z České republiky. Širzád podle verdiktu loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu, druhou rdousil a pokusil se ji znásilnit. Muž tvrdil, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Rozhodnutí je pravomocné.
20. 6. 2023|

Soud uložil seniorovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci doživotní trest

Olomoucký krajský soud uložil doživotní trest vězení třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. V nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zraněním podlehla.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 10:18|

Za vraždu ženy v Lanškrouně potvrdil vrchní soud muži výjimečný trest 23 let vězení

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna potvrdil Vrchní soud v Praze jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.
17. 5. 2023|

Muž dostal 27 let za vraždu manželky s fingovanou nehodou

Výjimečný trest 27 let vězení uložil ve středu soud v Liberci pětačtyřicetiletému muži za vraždu manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela předloni u Cvikova na Českolipsku za zvlášť trýznivých okolností, po fingované dopravní nehodě uhořela v autě, uvedla obžaloba. Pozůstalým by měl muž zaplatit za nemajetkovou újmu přes 4,1 milionu korun s patnáctiprocentním úrokem do zaplacení a ministerstvu spravedlnosti 200 tisíc korun. Trest je souhrnný, Pavel N. byl potrestán i za maření úředního rozhodnutí, neboť řídil vozidlo v době zákazu řízení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Na dotazy novinářů nereagoval.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:39|

Policie obvinila muže z dvojnásobné vraždy ve Svitávce. Hrozí mu i výjimečný trest

Policie obvinila muže podezřelého z násilného trestného činu ve Svitávce na Blanensku z dvojnásobné vraždy. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb. Muž se podle něj k činu motivovanému osobními vztahy doznal. Dva mrtvé našli policisté ve Svitávce ve středu ráno. Následně požádali o pomoc veřejnost při pátrání po pravděpodobném pachateli. Podezřelého sedmačtyřicetiletého muže se podařilo dopadnout v podvečer díky všímavému svědkovi.
13. 4. 2023|

Trest 28 let vězení vyměřil soud muži, který zavraždil svého známého a dříve se ještě pokusil zabít taxikáře

Pardubický soud potrestal 28 lety vězení mladíka, který loni v březnu u Chotěboře na Havlíčkobrodsku zavraždil muže. Předtím se v listopadu 2021 ještě jako mladistvý pokusil u Rozsochatce na Havlíčkobrodsku zabít taxikáře. Musí také absolvovat ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě a nahradit škodu a nemajetkovou újmu řidiči taxíku a příbuzným mrtvého. Státní zástupkyně pro Jiřího Baloga navrhovala výjimečný trest třicet let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
12. 4. 2023|

Muž podle obžaloby maskoval vraždu manželky autonehodou. Hrozí mu výjimečný trest

Výjimečný trest 27 let vězení navrhla v úterý v závěrečné řeči u soudu v Liberci státní zástupkyně Petra Pazderková pro pětačtyřicetiletého muže. Podle obžaloby předloni u Cvikova na Českolipsku fingovanou dopravní nehodou a následným zapálením auta maskoval vraždu své manželky. Jednačtyřicetiletá žena zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Státní zástupkyně uvedla, že ve prospěch obžalovaného nenalezla žádnou polehčující okolnost, vinu má za prokázanou.
11. 4. 2023|

Soud poslal Afghánce na 22 let do vězení za pokus o vraždy a znásilnění v Karlových Varech

Výjimečný trest 22 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a následné vyhoštění ze země na dobu neurčitou vyměřil plzeňský krajský soud migrantovi z Afghánistánu Asmatu Širzádovi za pokus o dvojnásobnou vraždu a znásilnění. Podle rozsudku loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu a poté druhou ženu rdousil a znásilnil. Cizinec u soudu vinu nepřiznal, tvrdil, že si nic nepamatuje. Když mu tlumočnice přetlumočila rozsudek, rozplakal se. Rozsudek není pravomocný, Širzád se proti němu odvolal.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 14:06|

Vrchní soud zvýšil Alainu Banongovi výjimečný trest za vraždu na 26 let

Za brutální vraždu mladého muže v Brně, fyzické napadení dalších dvou lidí, loupež a krádeže zvýšil Vrchní soud v Olomouci Alainu Banongovi původně uložený výjimečný trest ve výši 23 let o tři roky. Vyhověl tak státní zástupkyni, která přísnější trest žádala. Bývalý boxer se vraždou snažil zakrýt svou původní trestnou činnost, poškozený jej přistihl, když rozebíral u garáží kradené vozidlo. Muže několikrát udeřil kovovým klíčem do hlavy, poté jej naložil do kufru a vozidlo zapálil.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 11:49|

Odvolací soud potvrdil ženě výjimečný trest za vraždu dcery a pokus o vraždu syna

Pražský vrchní soud potvrdil výjimečný dvaadvacetiletý trest ženě z Karlových Varů, která loni na jaře zabila svoji tříletou dceru a pokusila se zavraždit i pětiletého syna. Zamítl její odvolání, ve kterém uváděla, že nebyla v době spáchání činu příčetná a že trest je nepřiměřeně přísný. Matka se k pobodání dětí přiznala.
24. 1. 2023|

Padla obžaloba na podezřelého z vraždy otce, bratra a sestry. Hrozí mu výjimečný trest

Krajské státní zastupitelství v Brně podalo obžalobu na muže, který podle něj ubodal svého otce, bratra a sestru v obci na Prostějovsku. České televizi informaci potvrdil mluvčí brněnských žalobců Hynek Olma. Vraždy si obžalovaný podle policie dopředu naplánoval. Vzhledem k závažnosti činu muži hrozí až výjimečný trest. Kriminalisté se domnívají, že motivem byly neshody v rodině.
18. 11. 2022|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Soud uložil ženě výjimečný trest za vraždu dcery a pokus o vraždu syna

Za vraždu tříleté dcery a pokus o vraždu pětiletého syna vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Plzni jejich osmadvacetileté matce z Karlových Varů výjimečný trest 22 let vězení. Rozsudek zatím není pravomocný. Podle soudu žena letos v dubnu pobodala kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí nejdříve svého syna a pak zabila dceru. Chlapec útok přežil.
10. 11. 2022|

Expolicista má za vraždu sousedky a podpálení bytu strávit 28 let za mřížemi

Soud ve středu uložil bývalému pražskému policistovi výjimečný trest 28 let vězení mimo jiné za vraždu sousedky a následné založení požáru v panelovém domě v Modřanech. Součástí verdiktu, který není pravomocný, je i protidrogové a sexuologické léčení v ústavní formě. Šestatřicetiletý muž totiž znásilnil několik žen včetně vlastní matky a i vraždu podle znalců spáchal kvůli své deviaci. Obžalovaný tvrdí, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu. Sexuální úchylku popírá.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 12:36|

S výjimečným trestem jsou ve vězení dvě stovky lidí. Vysoká závažnost je důvodem k třicetiletým pobytům za mřížemi

Soudy a státní zastupitelství se v tomto týdnu zabývaly několika případy, kdy pachatelům hrozí výjimečné tresty, tedy 20 a víc let vězení, případně doživotí. Právě nejvyšší možný trest si v Česku aktuálně odpykává skoro padesát lidí, v drtivé většině mužů.
22. 10. 2022|

Soud uložil bývalému boxerovi výjimečný trest 23 let vězení, oběť ubil nářadím a zapálil

Krajský soud v Brně za vraždu a další skutky uložil třicetiletému Alainu Banongovi výjimečný trest 23 let vězení. Loni v Brně ubil jiného muže nářadím, poté jej zapálil v autě. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájce si ponechali lhůtu pro možnost odvolání. Muž se k části doznal, vypověděl ale, že byl pod vlivem drog. Část skutku si ani nepamatoval a dozvěděl se o ní ze spisu. Žalobce žádal trest minimálně 25 let.
18. 10. 2022|

Muž se přiznal k vraždě matky a jejího druha. Soud ho potrestal 16 lety vězení

Krajský soud v Brně potrestal třiadvacetiletého muže, který zavraždil svou matku a jejího druha, šestnácti lety vězení. Hrozil mu přitom až výjimečný trest. Po odpykání trestu nastoupí zabezpečovací detenci. Muž se k činu přiznal, nebylo tak nutné provádět zevrubné dokazování. Obžalovaný se dvojnásobné vraždy dopustil loni 22. prosince ve Znojmě po předchozí rozepři.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:08|

Soud potvrdil ženě 18 let a devět měsíců vězení za vraždu matky a dcery

Odvolací soud potvrdil trest vězení ve výši 18 let a 9 měsíců ženě z Českých Budějovic, která ubodala svou matku a dvouletou dceru. Obžalovaná usilovala o nižší trest i mírnější typ věznice. Podle soudu to ale nebylo možné vzhledem k závažnosti spáchaného skutku. Rozsudek je pravomocný.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 12:39|

Soud znovu řeší vraždu páru kvůli vile. Výjimečný trest vrátil odvolací soud k projednání

V případu dvojnásobné vraždy seniorů vypovídala v pondělí před pardubickým krajským soudem mimo jiné znalkyně. Vražda se stala v roce 2019 v obci Velká Paseka na Havlíčkobrodsku. Podle státní zástupkyně ji spáchal Tomáš Fiala, který vinu odmítá. Motivem údajně byla snaha získat historickou vilu v Praze.
22. 11. 2021|

Soud zpřísnil trest muži obžalovanému za boje na Ukrajině. Ve vězení si má místo 4,5 roku odsedět 21 let

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zpřísnil trest Alexeji Fadějevovi, který se podle obžaloby zapojil do bojů na Ukrajině, a uložil mu výjimečný trest 21 let za mřížemi. Pražský městský soud dvaačtyřicetiletého muže loni na podzim nepravomocně potrestal vězením v délce 4,5 roku. Fadějev, který je nyní ve vězení kvůli jinému trestnému činu, se v minulosti přiznal k tomu, že se zúčastnil pomocných aktivit, přímé zapojení do bojů odmítl. Proti čtvrtečnímu pravomocnému rozsudku může podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 14:13|

Výjimečný trest za vraždu cyklistky v Olomouci platí. Odsouzený vzal odvolání zpět

Za loňskou vraždu cyklistky na okraji Olomouce si osmačtyřicetiletý Rostislav Basler definitivně odpyká výjimečný trest 25 let. Na začátku jednání u olomouckého vrchního soudu vzal své odvolání nečekaně zpět. Původně s vinou souhlasil, odvolal se pouze proti výši trestu. Kromě výjimečného trestu mu soud uložil také zabezpečovací detenci. Znalci ho označili za agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný.
18. 5. 2021|

Za brutální vraždu cyklistky dostal muž u soudu výjimečný trest 25 let

Za brutální vraždu cyklistky uložil olomoucký krajský soud osmačtyřicetiletému Rostislavu Baslerovi výjimečný trest 25 let. Soud mu zároveň nařídil i zabezpečovací detenci. Podle znalců jde o agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný.
10. 2. 2021|