TÉMA

Zpravodajská služba

Nová síť satelitů firmy SpaceX rychle poskytne USA unikátní informace, říká šéf české kosmické kanceláře
Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska připravuje pro jednu z amerických tajných služeb síť stovek špionážních satelitů za v přepočtu čtyřicet miliard korun. Satelity by měly obíhat Zemi na nízké oběžné dráze a umožnit USA zpozorovat cíle kdekoliv na planetě. Posun oproti předešlým systémům bude podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře jednak v technologii a kvalitě získaných informací, ale také v rychlosti a zaměření, řekl ve vysílání ČT24.
včera|ČT24
Největší hrozbou je Rusko, Čína dál buduje kontakty, stojí ve výroční zprávě BIS
Rusko je největší bezpečnostní hrozbou pro Česko, uvádí ve výroční zprávě za rok 2022 Bezpečnostní informační služba (BIS). Dodává, že kyberšpionážní aktivity ruských aktérů v tuzemsku ale loni mírně poklesly. V budování kontaktů s politiky pokračovali příslušníci čínských zpravodajských služeb, píše dále kontrarozvědka. Nízká podle ní zůstala v minulém roce hrozba islamistického terorismu.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:08|
Proč lidstvo fascinují tajné služby? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce
Kdo je agent, kdo je konfident a kdo je zvěd? A proč lidstvo děsí i fascinují tajné služby? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Přísně tajné. Pozvání přijali spisovatelka Tereza Boučková, bezpečnostní expert Jan Paďourek, historici Eva Doležalová a Libor Svoboda, psycholog Daniel Štrobl nebo etický hacker Martin Haller.
20. 6. 2023|
Koudelka ve sněmovně varoval před vlivem Číny, zdůraznil její roli ve výrobě léků
Čína je hrozbou pro bezpečnost a stabilitu v Evropě i jako největší producent léků. Prohlásil to ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka na konferenci ve sněmovně o vztazích s Čínou v uplynulém desetiletí. Čínské aktivity představují pro Česko riziko, proto je třeba jim efektivně čelit a nepodceňovat varování zpravodajských služeb, řekl.
20. 2. 2023|
Nechci, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, říká Rakušan po rezignaci Mlejnka
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce v nejbližších dnech setkat s možnými nástupci bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Konkrétní jména kandidátů neupřesnil. Nechce, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, avizoval ve čtvrtek. Mlejnek rezignoval ve středu, řízením rozvědky je nyní pověřen jeho první náměstek.
1. 9. 2022|
Za Rusko bojují i neonacisté. Někteří mluví o vzrušení z násilí
Na Ukrajině bojuje na ruské straně řada pravicových extremistů a neonacistů. S odkazem na zprávy německé Spolkové zpravodajské služby (BND), kterou získal týdeník Der Spiegel, o tom informují zahraniční servery jako Radio Free Europe, nezávislý deník The Moscow Times nebo ruský opoziční server Meduza. Moskva přitom jako záminku pro svou agresi používá argument „denacifikace Ukrajiny“.
29. 8. 2022|
Rodina si až po 79 letech mohla přečíst dopis na rozloučenou od popraveného odbojáře Bobáka
Trvalo skoro 80 let, než se k rodině odbojáře Vladislava Bobáka dostal jeho dopis na rozloučenou napsaný v den popravy. Nacistická cenzura ho nedovolila poslat. Loni ho v archivech našel historik Jan B. Uhlíř. Dopis na rozloučenou si jeho sestra, které byl určen, přečíst nemohla, nyní se ale dostal do rukou její dcery. Bobák byl popraven 12. července 1943 v berlínské věznici Plötzensee.
1. 5. 2022|
„Sbohem, špione.“ The Economist píše o masivním vyhošťování ruských agentů
Invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila 24. února, poškodila ruskou armádu a zničila její ekonomiku. A značné škody utrpěla i ruská špionážní síť, píše zpravodajský server The Economist. Zatím poslední zemí, která vyhostila podezřelé ruské zpravodajské důstojníky, se stalo Rakousko, které bylo po mnoho let centrem ruské špionáže. Tím se celkový počet ruských úředníků vyhoštěných z Ameriky a Evropy od začátku války na Ukrajině zvýšil na více než čtyři stovky.
8. 4. 2022|
Ukrajina vyhlásila nouzové ohrožení státu. Lídři odštěpeneckých oblastí podle Kremlu žádají Putina o pomoc
Krize kolem Ukrajiny se dále stupňuje. Tamní zpravodajská služba upozorňuje, že by Rusko mohlo napadnout Kyjev, Charkov a Cherson. Američané dokonce varují, že útok přijde do osmačtyřiceti hodin. Ukrajina proto zavedla stav nouzového ohrožení státu, od středy povolává do armády zálohy a oznámila protiruské sankce. Bílý dům oznámil první sadu sankcí proti Moskvě, stejně jako předtím EU či Velká Británie.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:50|rp
Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu
Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|
Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války
Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|Aneta Černá
Slovensko podle tajné služby čelí zájmu ruských i čínských zpravodajců
Slovensko loni na svém území zaznamenalo aktivity ruských zpravodajských služeb a také výraznější působení čínských zpravodajců. Epidemické restrikce po propuknutí koronavirové nákazy vedly k omezení schůzek zahraničních zpravodajců s jejich kontakty. Ve zprávě o své činnosti to uvedla slovenská civilní tajná služba SIS.
6. 12. 2021|
Čínští agenti jsou v Česku hrozbou pro byznys i výzkum, píše BIS. Plány ruských tajných služeb narušila pandemie
Čínské tajné služby se v Česku loni nejvíce soustředily na činnost v oblastech politické a vědeckotechnické rozvědky. Nejrizikovější jsou jejich aktivity v akademické sféře. Ve své výroční zprávě za rok 2020 to v úterý uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). V souvislosti s rozšířením Dukovan zaznamenala snahu získávat interní informace ze státní správy. V řadě případů kontrarozvědka zmiňuje vliv pandemie covidu-19, která propojila odpůrce vládních opatření s dezinformační scénou, ale také znesnadnila činnost tajných služeb či globální logistiku teroristických organizací.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 17:22|
NATO odebralo akreditaci osmi členům ruské mise, považuje je za tajné agenty
Severoatlantická aliance odebrala akreditaci osmi členům ruské mise při NATO. Podle NATO pracovali jako tajní důstojníci ruské zpravodajské služby. Aliance také zmenšila velikost moskevského týmu způsobilého pracovat v jejím sídle. Moskva na krok NATO odpoví, uvedl šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij podle agentury Interfax.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:55|
Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela
Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|
Šéfem BIS má být Koudelka nebo někdo lepší. Ale takového neznám, uvedl Bělobrádek
Když se najde někdo lepší, než je šéf BIS Michal Koudelka, nechť ho vláda nahradí, řekl v Interview ČT24 poslanec KDU-ČSL a předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek. Dodal však, že o nikom lepším neví a ani neví, že by se v bezpečnostní komunitě o nějakém takovém jménu mluvilo. Zároveň si myslí, že mediální známost Koudelky není dobrá.
3. 8. 2021|
Ruská rozvědka GRU měla základnu ve Francii. Pobývali tam i agenti z Vrbětic
Na portugalském summitu Evropské unie se za Českou republiku v kauze Vrbětice rozhodně postavil i francouzský prezident Emmanuel Macron. S působením ruské vojenské rozvědky má své zkušenosti také jeho země. Jak potvrdily francouzské zpravodajské služby, stejná jednotka GRU, která je spojená s aférou Vrbětice, měla základnu v horských střediscích Savojských Alp i na středomořské riviéře.
10. 5. 2021|
Čínské zpravodajské služby využívají otevřenost Česka, omezit ruské špiony je složité, uvádí BIS
Čínské zpravodajské služby v loňském roce využívaly otevřenosti českého prostředí k nabídce čínských investic, uvádí ve své výroční zprávě za rok 2019 Bezpečnostní informační služba (BIS). Intenzita čínských zpravodajských aktivit v Česku podle kontrarozvědky nezaostává za ruskými. Rusko však usiluje o destabilizaci a rozklad svých protihráčů, Číně jde o uznání legitimity svých zájmů. Omezení činnosti ruských špionů je podle BIS velmi obtížné kvůli velikosti diplomatické mise.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 17:58|
DOKUMENT: BIS ve výroční zprávě za rok 2018 varuje před Ruskem a Čínou
Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za rok 2018 varuje před nepřátelskými aktivitami Ruska a Číny. Popisuje v ní činnosti zpravodajských služeb obou zemí namířené proti České republice. Utajovanou zprávu obsahující i konkrétní zjištění předkládá BIS vládě a prezidentovi.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 19:17|
Tajné služby rozbily síť, kterou v Česku vytvářeli Rusové
Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Na bezpečnostní konferenci v Poslanecké sněmovně to uvedl ředitel BIS Michal Koudelka. Síť byla financována z Ruska a ruské ambasády a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery. Ruské velvyslanectví v Praze popřelo, že by mělo něco společného s „nějakou agenturní sítí“.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 22:44|
Trumpův hovor s Ukrajinou, který odstartoval bouři, vypustil pracovník CIA, píše americký list
O kontroverzním telefonátu prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským informoval nadřízené pracovník CIA, píše list The New York Times (NYT). Text nechal ve čtvrtek zveřejnit výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. Demokraté tvrdí, že Trump na Zelenského tlačil kvůli vyšetřování syna Joea Bidena, a chystají se spustit proces, jenž by mohl vést k odvolání prezidenta.
27. 9. 2019|
Rusko útočilo na volby ve všech státech USA, píší NYT. Poukazují na lavinu zpravodajských selhání
Rusko v amerických prezidentských volbách v roce 2016 zaútočilo na volební systémy ve všech padesáti amerických státech a jeho agresivita byla mnohem větší, než se dosud soudilo. Uvádí to zpráva výboru amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb, o níž ve čtvrtek informoval list The New York Times (NYT). Veřejná verze senátní analýzy byla podle listu vystavena tak silné cenzuře zpravodajských služeb, že podstatné části včetně varování pro volby v roce 2020 zůstaly v tajnosti.
26. 7. 2019|
Víc pravomocí pro tajné služby. Poslanci otevřeli cestu k systému hledání osob podle tváří
Zpravodajské služby pravděpodobně získají více pravomocí, aby mohly nakládat se záznamy v informačních systémech. Návrh podpořili poslanci. Sněmovna naopak odložila schvalování změn v poplatku z ubytovacích kapacit zhruba o dva týdny. Chce dát prostor pro další debatu o výši poplatku.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 14:34|
Hacknutá demokracie. Nástup 5G sítí nese souboj ekonomiky a bezpečnosti, říká John Hemmings
Americké ministerstvo obchodu zařadilo ve čtvrtek s okamžitou platností čínskou společnost Huawei na černou listinu, což jí znemožnilo kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA. Firma ale vytrvale odmítá, že by její sítě představovaly bezpečnostní rizika. Spoluautor zprávy o bezpečnostních rizicích spojených s Huawei a 5G sítí John Hemmings v Událostech, komentářích upozornil i na to, že podle čínského zákona musejí tamní firmy spolupracovat se zpravodajskými službami. „Nejde jen o hacknuté počítače, pozor na hacknutou demokracii,“ nabádá Hemmings v rozhovoru s Martinem Řezníčkem.
18. 5. 2019|