TÉMA

Stanislav Balík

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

U Ústavního soudu by měla být široká plasticita názorů, říká emeritní soudce Balík

Nově zvoleného prezidenta republiky Petra Pavla čeká hned několik hlavních úkolů. Jedním z nich bude také jmenování nového předsedy Ústavního soudu a obměna soudců. Mezi strážci tuzemské konstituce by měla podle emeritního soudce Ústavního soudu Stanislava Balíka převládat široká názorová škála – a Balík má za to, že na to nový prezident bude brát ohled.
29. 1. 2023|

Balík a Patočka se střetli o osobní odpovědnost při zvládání pandemie

Nový kabinet od svého nástupu mluví především o osobní odpovědnosti. Ta je spolu se svobodou rozhodování jedním z pilířů konzervativní politiky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) třeba vyzval k zodpovědnosti v souvislosti s covidem. Podle šéfredaktora levicového Deníku Referendum Jakuba Patočky to ale nestačí. Politolog a zastupitel Bludova Stanislav Balík (za ODS) upozornil, že k dodržování restrikcí nestačí je vydat – potřebují podporu i ve společnosti. Přeli se v úterních Událostech, komentářích.
5. 1. 2022|

Zeman odmítl jmenovat Lipavského

Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítá mu údajně nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli, visegrádské čtyřce a sudetským Němcům. Ústava podle Zemana neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu předložen, s čímž vznikající kabinet nesouhlasí. Výhrady má Hrad i k dalším kandidátům na ministry, ty ale jmenuje. Zeman to uvedl v prohlášení, které na webu Pražského hradu zveřejnil jeho mluvčí. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) chce oznámit své další kroky v pondělí po schůzce s prezidentem v Lánech.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 22:49|

Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|

K dodržování opatření je třeba důvěra k vládě, méně chaosu i sankce, myslí si hosté Otázek Václava Moravce

Česko zpřísňuje opatření, jejichž zavedením si vláda slibuje zlepšení epidemické situace. Část veřejnosti se omezeními řídit nebude, shodli se hosté Otázek Václava Moravce (OVM): ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), emeritní ústavní soudce Stanislav Balík a poslanec Dominik Feri (TOP 09). Možných příčin, proč lidé vládní rozhodnutí v souvislosti s pandemií zpochybňují, zaznělo v pořadu několik.
28. 2. 2021|

Ústavní soud rozhodl o systému voleb do sněmovny, výsledek oznámí ve středu

Ústavní soud ve středu oznámí, jak rozhodl o systému voleb do sněmovny a rozdělování mandátů. Zabýval se návrhem skupiny senátorů, kteří v roce 2017 požádali o zrušení stávajícího systému přepočtu hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny. Vadí jim, že zvýhodňuje úspěšnější strany. Ústavní soud zároveň odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení prezidentova rozhodnutí o termínu voleb do Poslanecké sněmovny. Volby budou  8. a 9. října, termín tak nadále platí.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 21:18|

Volby z okének aut asi získají podporu, ve středu možnosti proberou na ministerstvu vnitra

Strany a hnutí zastoupené ve sněmovně měly do úterý předložit své návrhy a připomínky na to, jak umožnit účast u podzimních voleb lidem v karanténě. Ve středu je proberou na ministerstvu vnitra. Nejpravděpodobnější variantou je zatím odevzdání lístku z auta. Podporu naopak nejspíš nezíská korespondenční hlasování.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 23:12|
168 HODIN

Chybějící prověrka i spory s ministrem zdravotnictví. Prymula míří na Úřad vlády

Roman Prymula končí na postu náměstka ministra zdravotnictví. Neodchází však do soukromého sektoru, jak původně naznačoval, zůstat by měl ve státní sféře. Působil by na Úřadu vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Novou pozici ještě musí schválit kabinet a koaliční ČSSD, kde se ozývají i nesouhlasné hlasy. Epidemiologa naopak podporuje prezident Miloš Zeman. Profil Romana Prymuly připravil pořad 168 hodin, končící náměstek bude také v pondělí od 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 5. 2020|

Komunisté se chtějí kvůli zdanění náhrad obrátit na evropské instituce. Církve rozhodnutí soudu vítají

Vládní politici, kteří přispěli ke schválení novely o zdanění náhrad církvím, i prezident Miloš Zeman, jenž zákon podepsal, respektují rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zdanění zrušil. Komunisté se chtějí obrátit na evropské instituce. Politici, kteří zrušení zdanění naopak iniciovali, rozhodnutí ocenili jako garanci, že je Česká republika demokratickým právním státem.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 17:46|
Doporučujeme

Politolog Balík: Hilsner je jen zástupný symbol. Nenávist k Židům roste

Soud s Židem Leopoldem Hilsnerem, který podle obžaloby zavraždil mladou křesťanku Anežku Hrůzovou v Polné, začal před 120 lety. V procesu probíhajícím pod drobnohledem veřejnosti hrozil za údajnou rituální vraždu Hilsnerovi trest smrti. Případ vyvolal silnou vlnu nenávisti vůči Židům, ze které pak těžili čeští politici nejen v Rakousku-Uhersku, ale i během první republiky. O politickém využívání kauzy a postoji Čechů k Židům mluví v rozhovoru politolog Stanislav Balík.
12. 9. 2019Aktualizováno15. 9. 2019, 13:48|
90‘ ČT24

Do hlavní role ve sporu o Staňka nastupuje premiér. Měl by ale sílu k podání žaloby? ptají se experti

Odmítnutí demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) je podle politologa Stanislava Balíka dalším dějstvím v dlouhodobém tažení nynějšího prezidenta Miloš Zemana proti sociální demokracii, která ho kdysi ponížila, když poprvé neúspěšně kandidoval do čela státu. Právní expert Jan Wintr ujistil, že pokud premiér navrhne Staňkovo odvolání, již nezbude prezidentovi manévrovací prostor. Podle politologa ale může Zeman využít toho, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nejspíše nebude ochoten podat kvůli Staňkovi kompetenční žalobu. Komentáře expertů ke kauze kolem ministra Staňka zazněly v pořadu 90' ČT24.
30. 5. 2019|
Církevní restituce

Starostové napadnou zdanění církevních náhrad. Na pomoc si berou bývalého ústavního soudce

Vedle avizovaného lidoveckého podnětu, který chce zpochybnit zdanění restitučních náhrad církvím, se na Ústavní soud separátně obrátí i Starostové a nezávislí (STAN). Ve svém podnětu upozorňují, že dodatečným uvalením daně stát porušuje princip legitimního očekávání. Odbornou oporu našli u Stanislava Balíka – někdejšího ústavního soudce, který se už před šesti lety církevním restitucím věnoval coby soudce zpravodaj a snahu o jejich přepsání odmítl.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 20:23|

Na soudce nikdo vliv nemá a jsou nezávislí, reaguje Babiš na schůzky Zemanova kancléře

Čeští soudci jsou nezávislí, zareagoval premiér Andrej Babiš (ANO) během návštěvy Indie na spor o možném ovlivňování justice ze strany Hradu. Schůzky kancléře prezidenta Vratislava Mynáře se soudci Babiš za nátlak nepovažuje. Je podle něj také věcí prezidenta Miloše Zemana, jak si vyřeší své okolí. Bývalý soudce Ústavního soudu Stanislav Balík v ČT24 nicméně řekl, že Hrad buď nechápe dělbu moci, nebo ji obchází.
18. 1. 2019|