TÉMA

Kinematografie

Doporučujeme

Jeden Barbenheimer jaro nedělá. Kinaři řeší, jak udržet diváky

V Los Angeles se na konferenci a veletrhu CinemaCon sešli majitelé kin, aby zhodnotili minulý rok a prodiskutovali budoucnost. Bilancování vévodí nadšení z fenoménu Barbenheimer, tedy souboje loňských hitů Barbie a Oppenheimer o diváckou přízeň, který zvedl návštěvnost biografů. Jenže kinaři si uvědomují, že k přežití potřebují víc než dva trháky, byť přiměly diváky po celém světě utratit za vstupenky téměř dvě a půl miliardy dolarů.
10. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 07:27|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Divy veletoku Amazonky byly téměř sto let považovány za ztracené. Než je objevili v Česku

V roce 1918 natočil kameraman Silvino Santos němý dokument o Amazonii, který je pokládán za hodnotné dobové svědectví. Jenže filmový kotouč napřed někdo ukradl a pak zmizel ze světa úplně. Dokud jeho kopii neobjevili v Národním filmovém archivu (NFA) v Praze. Po více než sto letech od premiéry se tak Divy veletoku Amazonky opět dostávají k divákům. Nálezu si všimla i zahraniční média. Britský list The Guardian o snímku píše jako o „svatém grálu brazilské němé kinematografie“.
10. 10. 2023|

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Digitalizované „oživené obrazy“ Jana Kříženeckého připomínají počátky české kinematografie

Výjezd hasičů, cyklisté na výletě nebo lidé na plovárně patří k historicky nejvýznamnějším materiálům ve sbírkách Národního filmového archivu. Dokládají totiž výjevy ze života na konci devatenáctého století, jak je tehdy zachytil průkopník české kinematografie Jan Kříženecký. Národní filmový archiv (NFA) díky digitalizaci zpřístupnil všechny dochované Kříženeckého snímky a chystá se je také uvést k výročí prvního promítání českých filmů.
29. 5. 2023|

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

„Ciao Lollo." Zemřela herecká hvězda italské kinematografie Gina Lollobrigida

V pětadevadesáti letech zemřela italská filmová hvězda Gina Lollobrigida. Patřila k nejznámějším tvářím italské poválečné kinematografie a k sexsymbolům tehdejší doby. K jejím nejslavnějším filmům patří Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží, Italské prázdniny či Chléb, láska a žárlivost.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 14:12|

Lidé získají datovou schránku jen na svou žádost, nikoliv automaticky. Návrh schválila sněmovna

Obyvatelé zřejmě budou moci získat datovou schránku i nadále výhradně na svou žádost. Sněmovna schválila vládní novelu, kterou nyní dostane k posouzení Senát. Poslanci rovněž schválili rozpočet státního fondu kinematografie, který bude příští rok hospodařit s o něco vyšší částkou než letos, dosáhne zhruba 1,87 miliardy korun.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 18:00|

Výstřel z revolveru a zrušení interpunkce. Futuristické manifesty nabízí ohlédnutí do budoucnosti

Přestože historicky patří italský – ale i ruský – futurismus do počátku 20. století, jeho vliv nepolevuje a setkáváme se s ním v mnoha oblastech umění. Připomíná to i publikace Futuristické manifesty, která vyšla letos v češtině. Svazek přináší hned šestatřicet manifestů italských futuristů dotýkajících se nejen literatury a výtvarného umění, ale také architektury, hudby, kinematografie a fotografie.
1. 9. 2022|

Vyhrocená doba má i vyhrocené postavy. Film Arvéd míří do kin

Rozporuplnou postavou Jiřího Arvéda Smíchovského se zabývá film Arvéd, který zamířil do kin. Pojednává o mimořádně inteligentním muži s fascinací k nadpřirozenu a černé magii, který spolupracoval s nacisty a později i s komunisty.
25. 8. 2022|

Začátky kinematografie: veřejnost pobuřovaly recenze a literátům vadilo málo dobrých filmů

Když před sto deseti lety vyšel Kinobuch, byl film ještě mladý a němý, a především považovaný za podřadnou zábavu. Kniha filmových libret ukazuje, jak si možnosti kinematografie představovali tehdejší expresionističtí literáti. Přispěli třeba František Langer nebo Max Brod. V českém překladu původně německý Kinobuch nedávno vydal Národní filmový archiv s ilustracemi Alexeye Klyuykova.
24. 8. 2022|

Milovník Kristian, který oblékl montérky. Monografie sleduje kariéru Oldřicha Nového

Filmová publicistka Šárka Gmiterková sepsala obsáhlou monografii o herci Oldřichu Novém. Knize dala jednoduchý název odkazující k umělcovým iniciálám – On. S poditulem „Kristian v montérkách“. Detailně prochází hercovými divadelními rolemi, úspěchy před kamerou i kariérou po roce 1948, kterou jiné monografie u slavného filmového milovníka často opomíjejí.
4. 8. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Zlín Film Festival zahájila 3D Cesta do Tvojzemí, přiletí i vietnamská Majka z Gurunu

Ohňostrojem, ale především projekcí filmů v české i světové premiéře začíná 26. května Zlín Film Festival. Nejstarší festival pro děti a mládež na světě se po pandemických omezeních koná opět v tradičním, květnovém terminu. Skončí 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí.
26. 5. 2022|

Odvolací soud potvrdil tvůrcům nedokončeného filmu Poslední z Aporveru tříletou podmínku

Odvolací soud potvrdil režisérovi a tvůrci nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru Tomáši Krejčímu tříletý podmíněný trest. Zamítl jeho odvolání. Stejné tresty dostali i jeho spoluobžalovaní Jiří Košťál a Petr Hemmr. Trojice fiktivně navyšovala náklady na výrobu fantasy snímku a způsobila Státnímu fondu kinematografie škodu zhruba třináct milionů korun. Všichni od počátku vinu odmítali.
16. 5. 2022|

30 let zpět: Obecná škola zlatou sošku nezískala

Zdeněk a Jan Svěrákovi po návratu z Hollywoodu hovoří o tom, co pro ně účast na udílení cen americké filmové akademie znamenala. Jejich první spolupráce k zisku Oscara nevedla, cenu obdrželi až za třetí společný film Kolja z roku 1996.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 4. 2022|

30 let zpět: Ohlédnutí za volbami 1990

V Praze měl premiéru dokumentární film Karla Vachka zachycující Československo před prvními polistopadovými svobodnými volbami v roce 1990. Dokument Nový Hyperion Vachek nazval volební komedií a v rozhovoru vysvětluje, jak podle něho smích souvisí se svobodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 4. 2022|

30 let zpět: Nově pojatá distribuce filmu

Z Ústřední půjčovny filmů se stala společnost Lucernafilm, kde vznikly čtyři samostatné distribuční skupiny. Jedna měla na starosti video, tři další pak distribuci filmu. Velkou změnou bylo také to, že si skupiny samy rozhodovaly o výběru filmů do kin, počtu kopií a jejich propagaci. Žně zažíval americký film, ovšem ani českými novinkami diváci nepohrdli.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 3. 2022|

Spielberg má jedenáctou oscarovou nominaci za nejlepší film. Nikdo jiný před ním toho nedosáhl

Svou první nominaci na Oscara za nejlepší film získal Steven Spielberg už v roce 1983 a svou zatím poslední teprve nyní. Jen v této kategorii jich tedy má už celkem jedenáct a je prvním producentem v historii kinematografie, který dosáhl takového úspěchu. Za režii se zatím dostal k osmé nominaci. Kariéru Spielberga ale zdaleka nezdobí jen řada ocenění, nýbrž také mimořádná a časem prověřená kvalita jeho práce.
9. 2. 2022|

30 let zpět: Co bude s filmovým studiem Barrandov?

Filmové studio Barrandov, jedno z největších v Evropě, se před třiceti lety připravovalo na svou privatizaci, což vystupňovalo napětí mezi vedením a filmařskou obcí. Čeho se obávali filmoví tvůrci? A s jakým návrhem přišla Česká národní rada? K situaci se vyjádřila režisérka Věra Chytilová.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 1. 2022|

Do české kinematografie mají přicházet stamiliony od streamovacích služeb. Příprava jde ale pomalu

Do české kinematografie by měly začít přicházet stovky milionů korun ročně navíc od zahraničních streamovacích platforem, které by povinně odváděly část výnosů. Zatím ale chybí potřebná legislativa, filmaři se proto obávají, že o očekávané peníze nakonec přijdou. Ministerstvo kultury se hájí tím, že jde o komplikovaný proces, podle šéfa resortu v demisi Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je situace podobná i v mnoha jiných zemích.
13. 12. 2021|

Krupka už potřetí prodává kino. Lidé chtějí pokus radnice zastavit, navrhují třeba muzeum

Město Krupka na Teplicku zkouší už potřetí prodat areál kina, které je od minulého roku zavřené. Místní nadšenci chtějí prodej zastavit a navrhují budovu využít třeba jako muzeum kinematografie. Své sbírky by tam chtěl vystavit sběratel historických promítaček Miloš Štěpán. Radnice chce budovu i s pozemky prodat kvůli vysokým nákladům. Pokud by se kupec nenašel, má město v plánu o návrhu místních diskutovat.
3. 8. 2021|

30 let zpět: Slavnostní premiéra Tance s vlky

Pamatujete si první velký hollywoodský trhák, který jste viděli v českých kinech po sametové revoluci? Pro mnohé to byl v létě 1991 Tanec s vlky od Kevina Costnera, čerstvě oceněný sedmi soškami americké filmové akademie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 6. 2021|

30 let zpět: Světová premiéra prvního soukromého porevolučního filmu Tankový prapor

Právě před 30 lety se v Praze uskutečnila světová premiéra filmu Tankový prapor, který se stal vůbec prvním snímkem natočeným mimo monopol československého státního filmu. Slavnostní premiéry filmu akciové společnosti Bonton se účastnil i samotný autor románové předlohy Josef Škvorecký. Jak byl s provedením spokojený?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
29. 5. 2021|