TÉMA

Starostka

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

Klánovický les kvůli případu vraždy prohledávaly stovky policistů

Klánovický les byl v úterý dopoledne kvůli případu páteční dvojnásobné vraždy uzavřen, do úterních 16:00 ho prohledávalo 250 policistů. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského pátrali po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu. Výsledky pátrací akce z taktického hlediska nelze podle policie zveřejnit. Dle redaktorky ČT Kristýny Posekané se policisté na místo pravděpodobně vrátí ve středu ráno, Rybanský to však nepotvrdil.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 17:19|

Policie navrhla obžalovat bývalou starostku Píšťan kvůli falešným fakturám

Kriminalisté ukončili vyšetřování hospodaření obce Píšťany na Litoměřicku a navrhli obžalovat tamní bývalou starostku Ivu Hyšplerovou kvůli falešným fakturám. Podle vyšetřovatelů si nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Peníze poté, co se případem začala zabývat policie, do obecní kasy vrátila. Hyšplerová na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli v září rezignovala.
12. 12. 2023|

Zastavení trestního stíhání bývalé starostky Libavé není pravomocné, rozhodli žalobci

Rozhodnutí ohledně podmíněného zastavení trestního stíhání už bývalé starostky obce Město Libavá Štěpánky Tiché (Nezávislá Libavá) není pravomocné. Rozhodlo o tom olomoucké krajské státní zastupitelství. Podle žalobkyně Jitky Klapalové je důvodem procesní pochybení, samotným obsahem rozhodnutí se tak žalobci nezabývali. Stíhání Tiché obviněné ze zpronevěry peněz bylo zastaveno kvůli vyslovené lítosti a ochotě nahradit způsobenou škodu. Tichá v září nakonec na funkci rezignovala.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 12:01|

Kamenná Horka zůstává bez vedení. Voliči půjdou k urnám už počtvrté od řádného termínu

Obyvatele Kamenné Horky čekají další komunální volby. K urnám půjdou už počtvrté od loňského září, kdy byl původní celorepublikový termín voleb do obecních zastupitelstev. V obci, která má asi tři sta obyvatel, ani po třetím hlasování k dohodě na rozdělení funkcí nedošlo. Kamenná Horka je tak už víc než rok bez fungujícího vedení, rozhádaní jsou zastupitelé i obyvatelé.
27. 10. 2023|

Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|

Zastupitelé Karolinky odvolali starostku. Údajně kvůli zásahům do jednotky dobrovolných hasičů

Zastupitelé Karolinky na Vsetínsku odvolali na návrh opozice dlouholetou starostku Marii Chovanečkovou (SNK Karolinka). Pro její odvolání hlasoval také dosavadní místostarosta Libor Ptáček, který byl na stejné kandidátce jako ona a po nynějším hlasování se stal starostou. Chovanečková uvedla, že to považuje za útok na svou osobu a nezná důvod svého odvolání. Podle opozičních zastupitelů byly důvodem její údajně nekompetentní zásahy do jednotky dobrovolných hasičů.
3. 5. 2023|

Zastupitelé Vyškova odvolali starostku Šulcovou, nahradí ji dosavadní místostarosta Jurka

Zastupitelé Vyškova na svém středečním zasedání odvolali starostku Karin Šulcovou (ANO), na post zvolili dosavadního místostarostu Karla Jurku (ODS). Ve Vyškově se po neshodách změnila koalice, jejíž součástí už není ve volbách vítězné hnutí ANO. Nahradilo jej uskupení VY v čele s Karlem Goldemundem. Ten se také místo Jurky stal prvním místostarostou. Vyškov má ještě další dva místostarosty, jsou jimi Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (STAN). Podle Šulcové byl rozpad koalice podlý.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:34|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Opakovanými volbami v Moldavě se bude zabývat soud, kandidátka SPD napadla jejich platnost

Volbami v Moldavě na Teplicku se bude znovu zabývat ústecký krajský soud. Na základě jeho rozhodnutí se opakovalo na začátku ledna hlasování v krušnohorské obci, kde starostka nechala vyškrtnout voliče ze seznamu. Předseda volební komise to ale při zářijových volbách nerespektoval. Před dvěma týdny vyškrtnutí voliči už vhodit lístek do urny nemohli, své rozhořčení neskrývali. Lídryně SPD Iveta Boudišová podala nyní návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování.
19. 1. 2023|

Bývalé starostce Čejče uložil soud nepravomocně 8,5 roku vězení, mimo jiné za podvod a zpronevěru

Krajský soud v Brně uložil bývalé starostce Čejče na Hodonínsku Martě Výmolové osm a půl roku vězení, a to za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby a pokus o podvod. Obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o sedmnáct milionů korun. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.
4. 3. 2022|

Pecková končí jako starostka Mnichovic, ve vedení města ale zůstane

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) končí ve funkci starostky Mnichovic u Prahy. Nahradit by ji měla nynější místostarostka Margita Valentová (nez.). Pecková ve vedení města zůstane jako neuvolněná, tedy neplacená místostarostka. Informovala o tom na Facebooku.
29. 6. 2021|

Zasedání obce Fekišovce je hitem internetu. Kvůli panovačné starostce složili čtyři zastupitelé mandát

Zpívání slovenské hymny i kritika za nepotvrzenou účast. Tak vypadalo ustavující zasedání zastupitelstva slovenské obce Fekišovce pod vedením starostky Miroslavy Fedorové. Záznam z něj se stal na internetu hitem, na Facebooku má přes 1,5 milionu zhlédnutí. Čtyři z pěti zastupitelů obce rezignovali na své funkce. Oznámili to v prohlášení, které zveřejnil portál televize Markíza.
17. 1. 2019|