TÉMA

McDonald's

Burger King navzdory slibům dále podniká v Rusku. Západní zboží se na tamní trh dostává i přes třetí země

Ruská agrese na Ukrajině vyhnala z ruského trhu stovky zahraničních společností, mezi nimi McDonald's, Starbucks nebo KFC. Před více než rokem se mezi tyto značky nedostupné v Rusku slíbil zařadit také Burger King, podle BBC ale v zemi dále podniká. Další západní zboží, včetně výrobků firem, které z Ruska odešly, se na tamní trh dostává z třetích zemí. Kyjev vyzývá k dalším sankcím.
4. 10. 2023|
Doporučujeme

Big Hit místo Big Macu. Rusové si zvykají na novou podobu západních značek

Od konce letošního února si Rusové mohou koupit ruskou verzi amerického hamburgeru Big Mac. Dlouho očekávaná novinka se jmenuje Big Hit a prodává se v restauracích značky Vkusno i točka, která loni v létě odkoupila od McDonald's síť rychlého občerstvení. Stejně jako stovky dalších západních firem totiž americká společnost odešla z Ruska kvůli válce na Ukrajině. I přesto mají ale Rusové o populární západní značky velký zájem.
4. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 15:28|

Odchod firem drtivě dopadá na ruskou ekonomiku. Moskva to popírá a chlubí se nízkou nezaměstnaností

Pro lidi okolo Vladimira Putina byly západní sankce dlouho terčem posměchu. Teď jejich slova popírá výzkum prestižní Yaleovy univerzity. Zničující dopad má na ruskou ekonomiku zejména odchod velkých firem. Ruské HDP kvůli tomu podle mezinárodního týmu vědců pokleslo o čtyřicet procent a téměř se tím vymazalo třicet let zahraničních investic. Samotná Moskva ale dál odmítá přiznat zásadnější problémy a chlubí se rekordně nízkou nezaměstnaností.
13. 8. 2022|

Firmám se vyplatilo opustit Rusko, jejich akcie rostly, zjistili ekonomové z Yale

Z Ruska se od začátku války stáhlo přes tisíc mezinárodních firem. Mezi nimi je i řada českých, které zcela nebo částečně své podnikání na tamním trhu omezily. Podle nejnovější studie ekonomů z Yale tento přístup firmám pomohl, pozitivně se odrazil na hodnotě jejich akcií.
26. 6. 2022|

„Vraťte zpátky Big Mac,“ volal nespokojený zákazník. V Rusku otevírají kopie restaurací McDonald’s

V Moskvě a okolí se v neděli znovu otevřelo patnáct bývalých restaurací řetězce McDonald’s. Mají jiného majitele a ponesou název Vkusno a točka (Chutně a tečka). Nové logo společnosti je složené z kruhu a dvou čar, což má představovat hamburger a dva hranolky. Originální firma McDonald’s v květnu oznámila, že se kvůli válce na Ukrajině z Ruska stahuje.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 20:17|

Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.
3. 6. 2022|

Konec západního zboží i vysoké ceny jsou realitou dnešního Ruska. Výhled je zamračený

Už tři měsíce trvá ruská agrese proti Ukrajině. Válka se dotýká i obyčejných Rusů, a to kvůli vysokým cenám zboží, odchodu firem, kde lidé dřív nakupovali, nebo společností, kde pracovali. Rusové mají nyní problém dostat se i na zahraniční dovolenou. Ekonomická situace se podle odborníků ještě zhorší. Během léta se očekává obrovský nárůst nezaměstnanosti.
25. 5. 2022|

Renault se zbavuje svých ruských aktivit. Zemi opouští McDonald‘s

Francouzská automobilka Renault převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Skupina Renault si vyhradila právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZ zpět, uvedla v pondělí firma. Ruský trh opustí také americká firma McDonald's. Země Evropské unie se nicméně stále neshodly na nových sankcích proti Rusku.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 20:46|

Pandemie vyhnala lidi z kanceláří domů a ze skladů do ulic. Dočkají se i dělníci revoluce?

Pandemie covidu-19, nedostatek pracovních sil, hnutí Black Lives Matter a další sociální a ekonomické síly přispěly v posledních dvou letech k nárůstu odborových organizací po celých Spojených státech. Naposledy se k nim přidalo páteční vítězství odborářů ve skladu společnosti Amazon v New Yorku. Na první pohled se může zdát, že USA prochází pracovní revolucí, podle některých ekonomů je to ale opravdu pouze zdání.
11. 4. 2022|

Rusko umožní zabavování pronajatých zahraničních letadel. Kuleba zkritizoval firmy, které tam dále podnikají

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností. Sankce uvalené na Rusko po invazi Moskvy na Ukrajinu dávají leasingovým firmám čas do 28. března, aby se osvobodily od smluv s ruskými aerolinkami. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby bojkotoval společnosti, které v Rusku stále podnikají. Zástupci zemí EU schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:52|

Z Ruska odcházejí ikony globalizace. Provozy zavírá McDonald's, výrobu Coca-Cola

Americká společnost McDonald's v úterý oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Gigant v oblasti rychlého občerstvení však bude i nadále svým zhruba 62 tisícům zaměstnanců v Rusku vyplácet mzdy, informovala agentura AP. Přerušení obchodních aktivit v Rusku oznámily také Coca-cola, Pepsi, Starbucks a L'Oréal. Ferrari pozastavuje export, píše Reuters.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 23:48|

Coca-Cola slaví půlstoletí v Česku. Dříve symbol Západu, nyní běžná součást každodenního života

Coca-Colu přivezla americká armáda v roce 1945 a její vojáci ji tehdy měnili za plzeňské pivo. Než si ale mohli Češi tento nápoj běžně koupit v obchodě, trvalo to ještě mnoho let. První láhev se v tehdejším Československu vyrobila přesně před padesáti lety. Licenci na výrobu získal podnik Fruta Brno. V současnosti v Česku podnik vyrobí jedenáctkrát více litrů nápoje než před padesáti lety a v nejbližším období se chce soustředit na expanzi či nízkokalorický trend, přiblížil v pořadu Byznys ČT 24 ředitel Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Dan Timotin.
21. 5. 2021|

Izraelská firma se chystá tisknout náhražku masa ve velkém. Do konce roku chce na evropský trh

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu korun) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu náhražky masa za pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, píše agentura Bloomberg.
16. 2. 2021|

Odstávky čínských továren kvůli koronaviru mají vliv na Evropu, chybí součástky i hokejky

V Číně přibývá firem, které kvůli koronaviru přicházejí o zisky. Třeba výrobce obuvi Nike už v zemi zavřel polovinu obchodů a ve zbývajících zkrátil pracovní dobu. Potíže však mohou přinést i výpadky výroby v čínských továrnách, které dodávají díly pro podniky produkující v Evropě.
14. 2. 2020|
Doporučujeme

KVÍZ: Ruku na ledvinku. Co víte o devadesátých letech?

Atmosféra devadesátých let v tomto roce vtrhla naplno do ulic – a to nejenom bilancováním tří dekád od sametové revoluce, ale i módními trendy, které znovu kážou světlé džíny do pasu a ledvinku do šatníků pánů i dam. Ovšem… ruku na ni: Co o devadesátkách vlastně víte?
31. 12. 2019Aktualizováno4. 1. 2020, 16:11|

Řetězce rychlého občerstvení ustupují od plastů. Zákazníky čekají papírová brčka či nástup porcelánu

Místo plastu papír, dřevo nebo klasické nádobí. Další firmy, mezi nimi i fast foody, omezují jednorázové obaly. Zatím dobrovolně, oficiální zákaz přijde za dva roky. Členské státy EU už potvrdily novou směrnici proti plastovým výrobkům na jedno použití v celé Unii.
30. 5. 2019|

Big Mac může být cokoliv. McDonald's přišel v Evropské unii o práva na ochrannou známku

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's ztratil v EU práva na ochrannou známku Big Mac ve sporu s irským konkurentem Supermac's. O rozhodnutí Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) zrušit práva na značku, kterou McDonald's získal v roce 1996, informovala agentura Reuters.
16. 1. 2019|