Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Události ČT: Rusko nahradilo světové značky vlastními (zdroj: ČT24)

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.

Otevření první prodejny McDonald's v Rusku bylo symbolem přiblížení se k západnímu životnímu stylu i nabyté svobody. Rusové po pádu železné opony bouřlivě slavili, o tři dekády později po celé zemi ale demontují loga amerického provozovatele rychlého občerstvení z provozoven. Místním to ale zřejmě příliš nevadí. „Zvládl jsem osmnáct let žít bez McDonald's na Sibiři a všechno bylo v pohodě,“ říká obyvatel Moskvy Nikita.

K opuštění Ruska se rozhodly desítky dalších západních značek. Jen v Moskvě se od počátku invaze uzavřela pětina obchodů. Podle prezidenta Vladimira Putina však Rusko tyto obtíže překoná a ruská ekonomika se na novou realitu adaptuje. 

A tak McDonald's nahradí fastfood Strýček Váňa, místo Coca-Coly kupují lidé Cool Colu. Pro nábytek chodí do obchodu IDEA a iPhony vyměnili za ruskou značku AYYA. Dodavatelské řetězce ale zůstávají narušené. Na některých místech jsou regály poloprázdné, chybí v nich cukr, zubní pasty i prací prášek. A ceny raketově rostou. „Cena másla se zdvojnásobila. Budu ho ale kupovat dál. Co nám zbývá?“ ptá se smířeně obyvatelka města Pokrov Antonina.

Meziroční míra inflace byla v dubnu nejvyšší za dvě dekády. Zdražování se Kreml snaží kompenzovat zvednutím důchodů i minimální mzdy o deset procent. Placení v zemi je ale stále složitější. Odešly společnosti Visa i Mastercard a přestaly fungovat služby jako ApplePay. Opatření vyvolala hned na začátku války paniku a u bankomatů se tvořily fronty. 

V nejistotě zůstávají i zaměstnanci západních firem. Jen v Moskvě podle starosty přijde o práci na dvě stě tisíc Rusů. Ze země se stahují i české firmy, závody zde uzavřela automobilka Škoda, odchází finanční dům Home Credit a dovoz zastavil Plzeňský Prazdroj nebo českobudějovický Budvar.

Mediální holocaust, říká na adresu cenzury v Rusku šéfredaktor listu Novaja Gazeta

Rusko se postupně izoluje od světa nejen ekonomicky. Kreml zablokoval sociální sítě Facebook a Instagram. Jakékoliv zprávy, které neodpovídají názoru Kremlu, označují úřady za lživé. Za jejich šíření hrozí patnáct let vězení.

Nový zákon posloužil k potlačení opozičních médií, třeba deníku Novaja Gazeta. „Hromadné blokování sociálních sítí a pronásledování novinářů včetně pouličního teroru je ve skutečnosti, omluvte mě, mediální holocaust,“ prohlásil šéfredaktor listu Novaja Gazeta Dmitrij Muratov.

Protiválečné protesty v zemi úřady od začátku násilně potlačují, navíc stále tvrději. Trestají jakékoli projevy jen naznačující podporu Ukrajiny. Ve vězení skončil například i muž hrající na veřejnosti ukrajinskou hymnu.