TÉMA

Burza

Fasáda historické budovy kodaňské burzy se zřítila

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se ve čtvrtek odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn se jich polovina propadla.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 22:01|

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
17. 4. 2024|

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:30|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Rakušan tvrdil, že se vláda chystá ovládnout ČEZ. Fialu překvapil, Havlíček nešetřil kritikou

Premiér Petr Fiala (ODS) je rád, že vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vysvětlil svůj pondělní výrok o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ, a to kvůli dopadu informací o skupině na burzu. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X. Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že by měl zakročit premiér a Rakušana zkritizoval. Akcie ČEZu na pražské burze nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne zase postupně zlevnily na 880 korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:14|

Spojené státy zjednodušily obchodování s bitcoiny, komise schválila nové fondy

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním jedenácti investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Zprávu potvrdil předseda SEC Gary Gensler. Agentura Reuters rozhodnutí označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. Cena bitcoinu od udělení povolení stoupla o několik procent.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 13:06|

Porota uznala Bankmana-Frieda vinným z podvodu za miliardy dolarů

Porota amerického soudu v pátek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda v případě miliardové zpronevěry, která byla podle prokuratury jedním z největších podvodů v historii Spojených států. Jednatřicetiletému podnikateli nyní hrozí desítky let za mřížemi, informovala agentura AP.
3. 11. 2023|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Obce nakupují energie přes komunitní burzy. Ušetří práci i peníze

Přibývá obcí, které se rozhodly nakupovat energie přes komoditní burzy. Ke společnému postupu je vyzývá i Sdružení místních samospráv, podle něj tím získají lepší cenu a nebudou mít tolik práce s administrativou. Svaz měst a obcí pak pro radnice pořádal školení, jak při výběru vhodného dodavatele postupovat.
5. 8. 2023|

Po skončení vládního stropu hrozí některým domácnostem skokové zdražení energií

Desítkám až stovkám tisíc lidí hrozí od příštího roku skokové zdražení elektřiny a plynu. Jde o ty, kteří si loni zafixovali tehdy rekordní ceny energií na víc let. Letos je ještě chrání vládou stanovený strop, příští rok ale mohou platit i několikanásobně vyšší částky. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) chce, aby dodavatelé byli k těmto klientům vstřícnější.
29. 5. 2023|

Dodavatelé energií začínají nabízet ceny pod vládním stropem. Kabinet zatím o jeho zrušení neuvažuje

Situace na trhu s energiemi se pomalu uklidňuje. Dodavatelé energií začínají stále více nabízet tarify s cenami i pod státem stanoveným stropem. I přesto ale ministerstvo průmyslu o rušení stropů zatím neuvažuje. Resort předpokládá, že na energetickou pomoc půjde letos 130 miliard korun, včetně poplatku za obnovitelné zdroje. Záležet bude na vývoji velkoobchodních cen na burze.
8. 4. 2023|

Tarifní ceny plynu budou klesat pomaleji než burzovní, protože loni naopak pomaleji rostly, říká ekonom

Nelze očekávat, že by ceny plynu pro konečné spotřebitele klesaly obzvlášť rychle, i když spotové ceny jsou v přepočtu na koruny na úrovni léta 2021. V Událostech, komentářích to řekl ekonom Petr Bartoň, podle nějž je problém v tom, že dodavatelé si předem nakoupili energie za vyšší ceny, takže tarify klesají pomaleji. Podotkl ovšem, že nelze považovat dodavatele za neohleduplné, připomněl, že nyní jsou sice tarify vyšší než burzovní ceny, ale na druhé straně, když loni ceny rostly, bylo zdražování tarifů pomalejší než růst cen na burze.
21. 2. 2023|

Paliva dál zlevnila, benzin je levnější než před ruskou invazí na Ukrajinu

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dále zlevnily, benzin je levnější než před začátkem války na Ukrajině. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,69 koruny, před týdnem byl o 1,78 koruny dražší. O 1,79 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,07 koruny. Ceny paliv klesají od konce října, od té doby Natural 95 zlevnil na litru o víc než šest korun a nafta zhruba o 9,30 koruny. V následujících dnech by podle analytiků měla paliva dál zlevňovat, po Novém roce pak očekávají obrat trendu.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 10:00|

Kryptoburza FTX dluží přes 70 miliard korun. Nový šéf popsal „úplné selhání“

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží padesátce největších věřitelů téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím digitálních měn. Soudní slyšení započne v úterý.
21. 11. 2022|

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v Americe bankrot. V EU zastavuje činnost

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Generální ředitel burzy Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn. Již v posledních dnech potíže burzy zasáhly trh s bitcoinem a dalšími digitálními měnami.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 18:10|

Cena pšenice na trzích klesá, je blízko hodnot před válkou na Ukrajině

Cena pšenice na světových trzích klesá a jeden bušl (27,2 kilo) se ráno v Asii prodával zhruba za 8,50 dolarů (208 korun). Důvodem jsou obavy z globální recese, která by podle analytiků patrně snížila celkovou poptávku, i pokračující vývoz ukrajinského obilí podle dohody vyjednané za účasti OSN v létě v Istanbulu. Cena je tak blízko hodnot před únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu.
19. 9. 2022|

Vláda jde s podporou na hranici možností, řekl Kupka v Otázkách Václava Moravce

Nastavení nižšího cenového stropu pro enegie by bylo nezodpovědné, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Větší plošná podpora by podle něj příliš zasáhla státní rozpočet a přijatá opatření tak jsou podle něj „schůdným kompromisem“. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, kde o energetických otázkách diskutovali i europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer (TOP 09), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
18. 9. 2022|

Za ceny elektřiny mohou burzy, hrozí sociální výbuch, míní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Evropská unie musí zabránit spekulacím na komoditních burzách co nejrychleji, protože to jinak destabilizuje celý evropský prostor, řekl v Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost České republiky Václav Bartuška. Věří tomu, že se české vládě podaří najít řešení energetické krize, zdůraznil ale, že je potřeba přijmout rychlá a odvážná řešení. Pro evropské politiky je podle něj obtížně přijatelné přijímat speciální daň z nadměrných příjmů pro energetické společnosti.
6. 9. 2022|

Proti cenám elektřiny je třeba zasáhnout, shodují se politici. Podle Kuby hrozí destabilizace společnosti

Česká vláda i Evropská unie by měly urychleně zasáhnout proti vysokým cenám elektrické enerie. Shodli se na tom politici v debatě v Událostech, komentářích, řešení spatřují v tom, že zdražující plyn přišel o vliv na cenotvorbu elektřiny. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) varoval, že dosavadní kurz ohrožuje stabilitu evropské společnosti.
30. 8. 2022|

Na pražské burze se opět obchoduje. Příčinou výpadku byly technické potíže

Pražskou burzu cenných papírů (BCPP) postihl v úterý výpadek. Zhruba dvě a půl hodiny nebylo možné obchodovat. Burza o tom informovala na svých internetových stránkách. Důvodem přerušení obchodování byly problémy komunikačního připojení, sdělil mluvčí burzy Jiří Kovařík.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 13:46|

Rusko přiškrtilo Nord Stream 1, zarezervovalo však větší kapacitu plynovodu přes Slovensko

Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa ve středu v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že firma do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné – ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 20:33|

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ až 74 miliard korun pro zálohy na burze

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy eur (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. Skládání záloh, takzvaných marginů, požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.
8. 7. 2022|

Ceny elektřiny opět rostou. Zákazníci by měli využít pomoci státu nebo hledat alternativní zdroje, radí odborníci

Energetická společnost ČEZ znovu změnila ceníky. Připlatí si hlavně nově příchozí klienti – někteří i dvojnásobek. Jsou vyšší než u konkurenčních energetických firem. Analytici ale upozorňují, že ČEZ jako největší dodavatel udává tón trhu, a nelze tak vyloučit, že se zdražením přijdou i ostatní dodavatelé. Odborníci v 90′ ČT24 diskutovali o dopadech vysokých cen energií, možnostech alternativních zdrojů nebo také pomoci státu, kterou mohou české domácnosti využít, aby se nedostaly do dluhů.
27. 5. 2022|

Jak na odklon od ruského plynu: Problém tkví v palivech i přístupu k obnovitelným zdrojům, míní experti

Ruská agrese na Ukrajině znamenala pro Evropu doposud nevídaný impulz pro přehodnocení energetické politiky. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) už minulý měsíc řekl, že chce „vyvléct Česko z ruské energetické smyčky“ do pěti let. Podle oslovených odborníků je ale k dosažení tohoto cíle potřeba nejen přehodnotit energetickou politiku země, ale také uvažování o zdrojích energií a tepla jako takových.
6. 5. 2022|