TÉMA

Krajský soud v Praze

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Kárný senát snížil pražské soudkyni Bartákové kvůli průtahům plat o 30 procent na dva roky

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil pražské soudkyni Jitce Bartákové plat o 30 procent na dva roky. Za průtahy v insolvenčních spisech u Krajského soudu v Praze jí hrozilo odvolání z funkce. Kárný senát nakonec uložil nejpřísnější možný peněžitý postih, ale talár jí ponechal. Bartáková tak podle něj přijde během dvou let zhruba o 1,4 milionu korun.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 11:38|

Kriminalizovat se podle Ústavního soudu mají jen závažné pomluvy a policisté musí snést kritiku

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy odsouzené za pomluvu policistky. V nálezu uvedl, že kriminalizovat se mají jen nejzávažnější pomluvy, navíc policisté jako úřední osoby musejí snést vyšší míru kritiky. Ženino provinění spočívalo v tom, že si stěžovala na chování policistky, která vyšetřovala její drobnou dopravní nehodu. Podle obecného soudu žena vědomě uvedla nepravdivé skutečnosti a policistku poškodila a dostala podmíněný trest.
17. 1. 2024|

Soud bude muset řešit, jestli nebylo v možnostech školy získat peníze na asistentku

Ústavní soud (ÚS) se zastal rodiny, která zdravotně handicapovanému chlapci finančně přispívala na služby asistentky ve škole. O žalobě, která zdůrazňovala právo na bezplatné vzdělávání, znovu rozhodne soud v Kolíně. Musí se důkladněji zabývat tím, zda by pro školu hrazení nákladů v plné výši z vlastního rozpočtu znamenalo nepřiměřenou zátěž, případně zda udělala dost pro to, aby peníze získala z jiných veřejných zdrojů.
5. 12. 2023|

Rath doplatil 4,5 milionu z peněžitého trestu za korupci, píší Seznam Zprávy

Bývalý středočeský hejtman David Rath doplatil zbytek třináctimilionového peněžitého trestu, ke kterému byl odsouzený za manipulaci s veřejnými zakázkami. Vyhnul se tak dražbě poloviny domu, který vlastní společně se svým bratrem, uvedl web Seznam Zprávy. Ve dvou větvích kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji si Rath vyslechl souhrnný osmiletý trest vězení. Odpykal si z něj téměř čtyři roky.
28. 11. 2023|

Soud zrušil osvobozující rozsudek pro březnického strážníka, po jehož zásahu zemřel mladý muž

Okresní soud v Příbrami musí znovu projednat případ strážníka stíhaného v souvislosti s úmrtím mladíka po předloňském zásahu před kulturním domem v Březnici. ČT to sdělil předseda soudu Miloslav Boudník. Případ do Příbrami vrátil odvolací krajský soud v Praze, který zrušil původní osvobozující rozsudek. Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.
20. 11. 2023|

Kárný senát odejmul funkci soudkyni Pilařové. Bude se zabývat i možným odvoláním další soudkyně

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v pondělí zbavil funkce soudkyni Adrianu Pilařovou z Obvodního soudu pro Prahu 8. Využila totiž ve svůj prospěch majetek handicapovaného bratrance, který měla spravovat. Odvolání z funkce je nejpřísnější postih, který je ukládán v kárném řízení. Pilařová vinu popřela. Vedení Krajského soudu v Praze navrhlo kárnému senátu, aby kvůli průtahům rovněž odvolal z funkce soudkyni Jitku Bartákovou. Kárný senát Nejvyššího správního soudu v pondělí zahájil dokazování, rozhodnutí nepadlo.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 20:23|

Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|

Soud zrušil verdikt nad bývalou ředitelkou libčické školy. Údajně měla falešný diplom

Krajský soud v Praze zrušil podmíněný trest, který kvůli zfalšování diplomu dostala bývalá ředitelka školy v Libčicích nad Vltavou u Prahy. Vyhověl tak odvolání státního zástupce. ČT to řekl Dominik Duchoň z Okresního soudu Praha-západ, který ženě uložil dvacetiměsíční podmínku. Žalobce požadoval vyšší trest, nesouhlasil ani s tím, že se žena nedopustila podvodu. Případem se bude znovu zabývat okresní soud.
26. 9. 2023|

Nemocnice Na Pleši zaplatí 15 milionů korun za fiktivní hospitalizace, soud souhlasil s dohodou o vině a trestu

Krajský soud v Praze uznal Nemocnici Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku vinnou z podvodného vykazování péče. Souhlasil s patnáctimilionovým trestem, na kterém se nemocnice dohodla se státním zastupitelstvím. Způsobenou škodu přes 19 milionů korun zařízení již zdravotním pojišťovnám uhradilo. Soud schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zastupitelstvím a nemocnicí, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
25. 9. 2023|

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za své výroky, rozhodl Nejvyšší soud

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovu dovolání vyhověl Nejvyšší soud (NS) a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Rozsudek stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. Babiš rozhodnutí respektuje, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost. Kalousek považuje nařízení soudu za dostatečné zadostiučinění. Čeká, že tak expremiér učiní, jinak zváží exekuční vymáhání.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 22:42|

Nemocnice obviněná z podvodného vykazování zdravotní péče se dohodla na peněžitém trestu 15 milionů korun

Nemocnice Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku se se státním zastupitelstvím dohodla na patnáctimilionovém peněžitém trestu. Vyplývá to z vyjádření Jiřího Wažika, mluvčího Krajského soudu v Praze, pro Českou televizi. Dohodu o vině a trestu ještě bude schvalovat soud. Obvinění z podvodu kvůli vykazování fiktivní zdravotní péče čelí kromě nemocnice bezmála šedesát lidí. Jde hlavně o lékaře, zdravotní sestry a některé pacienty.
8. 9. 2023|

Soud zprostil bývalého šéfa středočeských silničářů obžaloby z korupce

Krajský soud v Praze zprostil bývalého ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeňka Dvořáka obžaloby z korupce. Osvobodil i podnikatele Ottu Zacha. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Obžaloba tvrdila, že Zach dal Dvořákovi padesátitisícový úplatek za zmanipulování zakázky na rekonstrukci vodní propustky pod silnicí v Zaječově na Berounsku za 1,2 milionu korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Oba muži vinu odmítli.
31. 8. 2023|

Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.
15. 8. 2023|

Platy nesoudcovských profesí v justici by se měly zvýšit. Stanjura ale zatím neodsouhlasil o kolik

Zpětně od května chce ministerstvo spravedlnosti zvýšit platy nesoudcovským profesím v justici. Berou totiž v průměru téměř o pět tisíc méně než zbytek státní správy. Dorovnání platů do roku 2025 přislíbil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jeho úřad ale zatím konkrétní návrh neodsouhlasil. Jednání budou pokračovat po vládních prázdninách.
13. 8. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 14:46|

Odvolací soud odmítl žalobu majitelů vozů Volkswagen kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud ve středu definitivně odmítl žalobu společnosti Safe Diesel o odškodnění kvůli takzvané aféře dieselgate. Soudy se tak nároky českých majitelů vozů Volkswagen vybavených naftovými motory se softwarem, jenž manipuloval s emisemi, zabývat nebudou. Odvolací senát potvrdil rozhodnutí soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého české právo společnou žalobu prostřednictvím společnosti Safe Diesel nedovoluje.
26. 7. 2023|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Plány na výstavbu paralelní ranveje na ruzyňském letišti mohou pokračovat, rozhodl soud

Plány na výstavbu nové ranveje na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni se rušit nebudou. Krajský soud v Praze minulý pátek zamítl návrh na zrušení vymezení paralelní dráhy v zásadách územního rozvoje Středočeského kraje. ČT to potvrdil mluvčí kraje Josef Holek. Proti projektu se staví některé pražské městské časti a ekologové. Obávají se negativních vlivů na obytnou zástavbu i životní prostředí. Podle letiště je ale nutné navýšit letovou kapacitu. Středočeský kraj už v minulosti uvedl, že projekt dostatečně zohlednil vlivy na udržitelný rozvoj. Proti rozhodnutí soudu lze ještě podat kasační stížnost.
4. 7. 2023|

Tušl s Čermákem se kvůli trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích obrátili na Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat případem nenávistných výroků o Ukrajincích, za které byli odsouzeni Patrik Tušl a Tomáš Čermák. Proti loňskému rozsudku podali dovolání. České televizi to řekl Ivo Poštolka z Okresního soudu v Kladně, který kauzu řešil v první instanci. Tušl dostal za hanobení národa a podněcování k nenávisti desetiměsíční vězení, Čermák stejně dlouhou podmínku. Oba muži stanuli před soudy i v dalších případech.
12. 6. 2023|

Družstvo Svatopluk zatím nemusí platit více než 18 milionů v kauze H-Systemu, soud odložil vykonatelnost rozsudku

Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudku, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky. Odklad potrvá do doby, než soud rozhodne o dovolání firmy, které obdržel spolu se spisem v dubnu. Nárokovaná suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. Rozhodnutí o odkladu, které padlo v květnu, je dostupné na webu soudu.
12. 6. 2023|

Babiš podal stížnost na rozsudek, podle nějž se má omluvit demonstrantce

Expremiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš podal ústavní stížnost ohledně sporu se svou kritičkou Janou Filipovou, které se podle pravomocného verdiktu soudu musí omluvit za výroky, že demonstranti byli za účast na protestech proti němu zaplaceni. Podání stížnosti je patrné z justičních databází, rozhodnutí ale zatím podle mluvčí soudu Kamily Abbasi dosud nepadlo.
22. 5. 2023|

Muž, který způsobil miliardový požár hal v Mladé Boleslavi, půjde do vězení

Muž z Českolipska, který loni v lednu založil požár skladovacích hal v Mladé Boleslavi, půjde na sedm let do vězení. Trest je souhrnný i za předcházející trestnou činnost. České televizi to sdělil Zbyněk Vondra z dozorového Krajského státního zastupitelství v Praze. Trest je už pravomocný. Muž podle obžaloby způsobil škodu za 1,2 miliardy korun. Oheň zasáhl průmyslové prostory v ulici Nádražní, které využívá mimo jiné i firma vyrábějící interiérové díly pro Škoda Auto. Nedostatek dílů ovlivnil výrobu automobilky.
28. 4. 2023|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|