Tušl s Čermákem se kvůli trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích obrátili na Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat případem nenávistných výroků o Ukrajincích, za které byli odsouzeni Patrik Tušl a Tomáš Čermák. Proti loňskému rozsudku podali dovolání. České televizi to řekl Ivo Poštolka z Okresního soudu v Kladně, který kauzu řešil v první instanci. Tušl dostal za hanobení národa a podněcování k nenávisti desetiměsíční vězení, Čermák stejně dlouhou podmínku. Oba muži stanuli před soudy i v dalších případech.

„Dovolání ve věci podali oba odsouzení, spis byl již předložen k rozhodnutí Nejvyššímu soudu,“ řekl Poštolka. Tušl s Čermákem se brání proti prosincovému verdiktu Krajského soudu v Praze, který je potrestal za nenávistné výroky o Ukrajincích. Tušlovi potvrdil desetiměsíční vězení, Čermákovi zmírnil původní šestiměsíční trest vězení na desetiměsíční podmínku.

Muži čelili obžalobě za živě vysílané video z loňského srpna, v němž verbálně útočili na Ukrajince. V nahrávce padla řada hanlivých a vulgárních výroků.

Podle pravomocného verdiktu Tušl s Čermákem hanobili ukrajinský národ a podněcovali k nenávisti. „Už se rozhodně nejedná o právo svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedla v prosinci soudkyně pražského krajského soudu Kateřina Hykešová. Tušl se za vulgární výrazy omluvil, dodal ale, že se cítí nevinen. Čermák řekl, že udělal chybu, a též připustil nevhodnost projevu. Oba poukazovali na to, že jim právo na svobodu slova umožňuje i vulgární projevy.

Muži byli od srpna do prosince ve vazbě. Tušl si od té doby odpykává trest, který mu v březnu za vydírání ženy a vyhrožování strážníkovi o pět měsíců prodloužil Městský soud v Praze. Na konci dubna pak soudy Tušlovi přeměnily dřívější podmínky za neplacení alimentů a vyhrožování bývalé partnerce – za mřížemi tak má strávit dalších deset měsíců. Muž si ve stejnou dobu podal žádost o podmíněné propuštění, o které soud zatím nerozhodl.

Čermák je od prosince na svobodě, plzeňský krajský soud mu ale v březnu nepravomocně uložil pět a půl roku vězení za výzvy k útokům na politiky kvůli hlasování o pandemickém zákoně. Proti verdiktu se odvolal. S Tušlem a dalším mužem pak čelí obžalobě kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Vinu odmítají.