TÉMA

Obuv

Archeologové našli v solném dole 2200 let starou dětskou botu

Výjimečný objev učinili archeologové, kteří zkoumají prastarý důl sloužící k těžbě soli nedaleko rakouského Salcburku. V jeho hlubinách se jim podařilo najít 2200 let starou dětskou botičku. Podle studie je v téměř dokonalém stavu.
25. 9. 2023|

Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|

Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.
29. 7. 2023|

NASA vymýšlí nejlepší boty v dějinách. Otisknou se do povrchu Měsíce

Američtí vědci pracují na botách, do nichž se obují nohy astronautů, kteří se projdou po Měsíci. Tato obuv musí vydržet extrémy a musí mít vlastnosti, jež je velmi obtížné zkombinovat.
17. 7. 2023|

Botas ve Skutči definitivně končí. Vlastník rozhodl o likvidaci obuvnické firmy

V likvidaci je společnost Botas. Obuvnická firma ze Skutče počátkem roku přerušila provoz a nyní již je jasné, že ho neobnoví. Na to, že její vlastník, firma Benal, rozhodl o likvidaci, upozornila ČTK s odkazem na dokument ve Sbírce listin, sám vlastník nechtěl svůj krok komentovat.
22. 2. 2023|

Před sto lety začala prodejní akce „Baťa drtí drahotu“. Vyvolala první nákupní horečku v Československu

Tomáš Baťa vyvolal svojí prodejní akci „Baťa drtí drahotu“ první nákupní horečku v Československu. Od 1. září 1922 snížil cenu svých bot o padesát procent. Riskantní krok, jemuž se ostatní obchodníci zpočátku smáli, zlínskému obuvníkovi vyšel. Firma Baťa díky němu přežila krizové období a stala se jedničkou na trhu, které ostatní obuvnické firmy nedokázaly konkurovat.
1. 9. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Inflace je nejvyšší za téměř 30 let. Zdražilo hlavně bydlení, benzin a potraviny

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace v dalších měsících podle analytiků překoná i patnáct procent. ČNB tak podle nich bude ještě zvyšovat sazby. Kvůli vysoké inflaci se od září znovu mimořádně zvednou důchody.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 18:20|

Výroba západního zboží mizí z Asie. Stále víc míří na Balkán nebo do Jižní Ameriky

Pandemie koronaviru už několikrát tvrdě dopadla na země jižní i východní Asie a poznamenala tamní továrny. To pociťují i západní módní značky, které se musí před Vánocemi vypořádat s výpadky objednaného zboží. Proto se začínají obracet zády k tradičním centrům textilní výroby v Číně nebo Vietnamu a výrobny hledají blíže svým obchodům. Evropské značky tak využívají Balkán nebo Turecko, ty americké zase Mexiko nebo Brazílii.
4. 12. 2021|

Růst maloobchodních tržeb v září zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta. Po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta se ale jedná o zvolnění. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 11. 2021|

Na Vánoce hrozí nedostatek některého zboží, upozorňují obchodníci

Poslední čtvrtinu roku můžou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží. Na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky.
25. 9. 2021|

Komise žádá Česko o dvě miliardy korun. Země špatně vybírala cla za čínský textil, zdůvodnila

Evropská komise požaduje po Česku zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny mezi lety 2012 až 2019. V pátek o tom informovala Celní správa. Komise požaduje peníze i po dalších státech EU kvůli tomu, že podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. To vedlo k nižším příjmům rozpočtu EU.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:45|

Tržby obchodů loni poprvé za osm let klesly. Nejvíce padaly prodejnám oděvů a obuvi

Maloobchodní tržby v Česku kromě prodejů aut loni poprvé od roku 2012 meziročně klesly, a to při očištění o sezonní vlivy o 0,9 procenta a bez očištění o 0,6 procenta. Nejvíce pokles postihl prodejny oděvů a obuvi. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za samotný prosinec tržby naopak meziročně vzrostly bez očištění o sezonní vlivy o 3,7 procenta a s očištěním o 1,4 procenta. Ve většině měsíců roku 2020 ale tržby ve srovnání s předchozím rokem klesaly.
5. 2. 2021|

Obchody mohou prodávat dětské oblečení a boty. Je však nejasné, co přesně to znamená

Po týdnu, kdy můžou prodejci znovu nabízet dětské oblečení a boty, mezi nimi přetrvávají dohady. Nejsou si jistí tím, co přesně prodávat můžou a co ne. Vláda udělila výjimku jen pro potřeby dětí. Velikostní normy existují, ale třeba u bot jsou poměrně staré. Panuje také nejistota, kdo má prodávaný sortiment v obchodech kontrolovat.
31. 1. 2021|

Reprodukční číslo opět roste. Obchody prodávají papírenské zboží, dětské oblečení a obuv

Index protiepidemického systému PES se třetí den drží na 70 bodech ze sta. Opět ale vzrostlo reprodukční číslo, které dosáhlo hodnoty 0,76. I tak je však jedno z nejnižsích v Evropské unii. Od úterý nakoupí Češi v kamenných obchodech znovu papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Vláda na základě četných požadavků občanů rozšířila o tyto položky seznam nezbytného zboží. Prezident republiky Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 18:09|

V úterý se otevřou papírnictví nebo obchody s dětským oblečením, avizoval Babiš

V Česku se v úterý otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví a také prodejny spodního prádla. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na pondělním jednání to schválí vláda. Další uvolnění opatření se podle premiéra v příštím týdnu nečekají. Za sobotu v Česku přibylo 5199 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny. Index protiepidemického systému PES klesl na 70 bodů ze sta, v sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 20:22|

Očištěné tržby prodejcům v říjnu meziročně klesly o 0,2 procenta. Dobře se ale vedlo lékárnám a potravinám

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta a meziměsíčně klesly o 1,9 procenta. Nižší byly tržby za nepotravinářské zboží, naopak za potraviny rostly, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Říjnové výsledky ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým byla řada prodejen převážně nepotravinářského zboží uzavřena nebo měla omezený provoz.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 15:34|

Boty místo dopingu? Atletická asociace zkoumá model od Nike, který možná urychluje běžce

Nová běžecká obuv americké společnosti Nike slibuje zvýšení výkonu až o šest procent. Poté, co se model Vaporfly stal populárním i na světových soutěžích, se o něj ale začala zajímat i Mezinárodní asociace atletických federací. Chce rozhodnout, jestli vrcholoví sportovci smějí tyto boty dál nosit. Začali totiž podávat neobvykle dobré výkony. Podle expertů mohou být příčinou karbonová vlákna.
30. 1. 2020|

Boty, oblečení i celý zimní set. Pražská Naděje spouští novou sbírku pro lidi bez domova

Organizace Naděje spouští sbírku Darujte nejen nohy v teple. Navazuje na úspěch loňské kampaně, díky které na zimu obula více než 500 lidí bez domova. Letos můžou dárci přispívat i na oblečení nebo celé zimní sety, řekla ČT mluvčí pražské Naděje Gabriela Sčotková.
2. 11. 2019|
Doporučujeme

Třicet let ikonických značek. Jedny revoluci přežily, jiné se zrodily a své místo si drží dál

Listopadová revoluce před třiceti lety a následná proměna tuzemského hospodářství měly výrazný dopad i na život tuzemských podniků – zavedené značky musely čelit konkurenci na otevřeném trhu, a i když řada z nich neobstála, zná česká ekonomika i úspěšné příběhy. Psala je ETA, Kofola nebo obuvnický Botas.
31. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 12:56|

Z malého království na řece Dřevnici se zrodilo světové impérium. Baťovy závody slaví 125 let od založení

Na břehu malé řeky Dřevnice ve Zlíně vznikla 21. září 1894 dílna, která se věnovala výrobě obuvi a stala se zárodkem věhlasné firmy. Jeden z jejích zakladatelů Tomáš Baťa měl velký sen, který se postupně měnil ve skutečnost. Až do té míry, že přispěl k založení moderního průmyslu v tehdejším Československu. Na základě jeho odkazu vzniklo obuvnické impérium, jehož příběh je dnes zapsán v nejedné knize o ekonomice a reklamě.
21. 9. 2019|

„Co jiného bychom mohli vymyslet?“ Baťův odkaz přilákal na konferenci do Zlína stovky byznysmenů

Před 125 lety stvrdily úřady razítkem budoucímu zlínskému továrníkovi Tomáši Baťovi založení obuvnické dílny. Byl to první krok k vybudování kolosu Baťa. Principy podnikání, které vynesly Baťovo jméno do celosvětového povědomí, si ve středu připomněly více než tři stovky byznysmenů na konferenci Baťův odkaz v Evropě, která se koná jednou za pět let. Letos se zaměřila na klíč k Baťovu úspěchu: ke spokojeným lidem.
18. 9. 2019|

Nenoste vysoké podpatky, škodí zdraví, varuje studie českých lékařů

Dlouhodobé nošení vysokých podpatků podle studie odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy škodí kolenům a kotníkům. Experti doporučují výšku maximálně tři až čtyři centimetry. Na studii spolupracovali s univerzitou Hacettepe v turecké Ankaře, společně článek publikovali v odborném časopise PM&R Journal.
29. 8. 2019|

Maloobchod v červnu opět nabral dech. Lidé hodně utráceli za oblečení a obuv

Tržby v maloobchodě nabraly v červnu opět rychlejší tempo a překonaly očekávání. Meziroční růst zvýšily o 4,6 procenta (bez očištění o kalendářní vlivy), zatímco v květnu zklamaly vzestupem jen o 2,7 procenta. Nejnovější údaje Českého statistického úřadu ukazují, že rostl jak prodej nepotravinářského zboží (o 9,4 procenta), tak pohonných hmot (4,0 %) a potravin (3 %).
7. 8. 2019Aktualizováno7. 8. 2019, 10:42|