TÉMA

Alexis Tsipras

Řecká vláda získala důvěru v parlamentu, premiér slíbil období změn

Řecký parlament v sobotu vyjádřil důvěru vládě konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise. Výsledek hlasování se očekával, protože Mitsotakisova Nová demokracie má mezi zákonodárci většinu, píše řecký tisk. V rozpravě premiér slíbil velké změny a zlepšení stavu ekonomiky. Opozice ho však kritizovala za styl vládnutí i výsledky jeho prvního kabinetu, který byl u moci v Řecku od roku 2019 do května letošního roku.
8. 7. 2023|

Vítězem řeckých parlamentních voleb je podle médií expremiér Mitsotakis

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise vyhrála nedělní parlamentní volby v Řecku a zajistila si většinu v parlamentu, ukazují neúplné oficiální výsledky po započítání více než devadesáti procent volebních okrsků. Podle údajů na webu listu Kathimerini se zisk ND ustálil nad čtyřiceti procenty, což by vzhledem k výsledkům ostatních stran stačilo na 158 křesel ve 300členném legislativním sboru. Krajně levicová strana Syriza na druhém místě ztrácela na vítěze přes 20 procentních bodů.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 21:54|

Řecko do nových voleb povede přechodná vláda v čele se soudcem Sarmasem

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová oznámila, že sestavením přechodné vlády, která připraví nové parlamentní volby, pověří předsedu řeckého účetního dvora, soudce Joannise Sarmase. Nové volby by se mohly podle neoficiálních informací místních médií konat 25. června. Uskuteční se proto, že po nedělním hlasování lídr žádné strany nepřijal nabídku na sestavení vlády.
24. 5. 2023|

Vítěz řeckých voleb Mitsotakis odmítl jednání o koalici, země bude hlasovat znovu

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kyriakos Mitsotakis v pondělí prezidentce Katerině Sakellaropulosové formálně vrátil mandát na jednání o koaliční vládě. Mitsotakisova strana Nová demokracie (ND) zvítězila s velkým náskokem, ale v parlamentu nemá většinu. Ani ostatní strany bez její účasti nemohou sestavit vládní koalici. Mitsotakis uvedl, že by se další parlamentní volby mohly konat 25. června, napsala agentura AFP.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 21:50|

Řecký premiér Mitsotakis míří k vítězství v parlamentních volbách

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svou stranu Nová demokracie (ND) prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a uvedl, že má silný mandát k sestavení nové vlády, informuje agentura Reuters. Podle dosud neúplných výsledků konzervativní ND získala náskok 20 procentních bodů před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, avšak zřejmě nebude mít dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Takovou šanci by ovšem s ohledem na řeckou volební matematiku mohl mít Mitsotakis po dalších volbách, které řecká média označují za druhé kolo.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 22:44|

Peníze na ruku i zrušené přijímačky. Řečtí politici před volbami cílí na frustrovanou generaci Z

V Řecku finišuje kampaň před nedělními parlamentními volbami. Mandát obhajuje současný premiér Kyriakos Mitsotakis a jeho Nová demokracie, která v průzkumech vede nad opoziční Syrizou. Země má ale nový volební systém, a tak je možné, že se v červenci uskuteční druhé kolo. Rozhodující může být postoj nejmladších voličů. Generace do třiceti let totiž podle průzkumů zažívá největší deziluzi. Bez práce je až čtvrtina mladých Řeků a statisíce jich raději zemi v posledních letech opustily.
19. 5. 2023|

Řekové protestují kvůli únorové srážce vlaků, zastavila se letecká i lodní doprava

Řecko ochromila generální stávka vyhlášená kvůli srážce vlaků z 28. února, která si vyžádala 57 obětí a kvůli níž od té doby nejezdí v zemi vlaky. Zastavila se letecká doprava, nejezdily lodě na řecké ostrovy, státní nemocnice fungovaly v nouzovém režimu, zavřené zůstaly i školy. V řadě měst se konaly demonstrace, v Aténách se skupiny radikálů střetly s policií.
16. 3. 2023|

Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby

Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|

Řeckému ostrovu Euboia ulevil noční déšť. Premiér se omluvil za chyby

Rozsáhlé požáry v Řecku za posledních devět dní zcela zničily na tři stovky budov a 85 tisíc hektarů porostu, zveřejnil v novém odhadu list Kathimerini. Na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia plameny nadále krotí stovky hasičů, situaci na ostrově ale zlepšily noční deště a bouřky. Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za poslední dekády a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 13:23|

Řecký parlament schválil návrat policie na univerzity, kritici se bojí o akademické svobody

Řecký parlament ve čtvrtek schválil zákon, který po několika desítkách let umožňuje přítomnost policie na akademické půdě vysokých škol. Proti zákonu, který také zavádí na státních vysokých školách maximální délku studia, protestovaly v předchozích týdnech tisíce studentů i učitelů. Demonstranti navzdory koronavirovým omezením manifestovali i tento týden před budovou parlamentu v Aténách.
12. 2. 2021|

Nová řecká vláda dostala důvěru. Tsipras obvinil svého nástupce z populismu

Nová řecká vláda Kyriakose Mitsotakise dostala důvěru parlamentu. Hlasování předcházela ostrá debata v zákonodárném sboru, při které expremiér a šéf levicové strany Syriza Alexis Tsipras hájil hospodářskou politiku svého kabinetu a konzervativní Mitsotakisovu Novou demokracii, která má v parlamentu většinu, obvinil z populismu. Tsipras je přesvědčen, že konzervativci straní elitám a varuje před privatizací státních podniků, informoval deník Kathimerini.
22. 7. 2019|

Mitsotakis má politiku v genech. Muž, který slibuje vrátit Řekům peníze, nechal dříve propustit tisíce lidí

V řeckých volbách o víkendu triumfovali opoziční konzervativci. Předsedou nové vlády tak byl v pondělí jmenován lídr vítězné strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis. Člen známé politické dynastie slibuje Řekům sužovaným roky úspor nižší daně, tržní reformy, ale také účinnější migrační politiku. Jednapadesátiletý Mitsotakis přitom v minulosti jako ministr pro reformy nechal propustit tisíce státních zaměstnanců.
8. 7. 2019Aktualizováno8. 7. 2019, 23:22|

Opoziční Nová demokracie porazila ve volbách v Řecku vládní Syrizu. V parlamentu získala většinu

Předčasné volby v Řecku vyhrála opoziční Nová demokracie (ND). Získala téměř 40 procent hlasů, což jí v přepočtu dává 158 z celkových 300 křesel v parlamentu. Novým předsedou vlády se stal šéf ND Kyriakos Mitsotakis. Dosud vládnoucí Syriza oslovila 31 a půl procenta voličů. Poražený premiér Alexis Tsipras už blahopřál vítězi voleb.
7. 7. 2019Aktualizováno8. 7. 2019, 19:55|

Neonacisté opustí řecký parlament. „Boj trvá, vracíme se na ulice,“ hlásá šéf Zlatého úsvitu

Těsně pod tříprocentní hranicí nutnou pro vstup do řeckého parlamentu zůstali po víkendových volbách neonacisté z krajně pravicového protiimigračního hnutí Zlatý úsvit. To posílily v minulých letech ekonomická a uprchlická krize. Od roku 2015 bylo třetím nejsilnějším v zákonodárném sboru. Vedení hnutí teď slibuje, že boj za nacionalismus nekončí – jen se vrací na ulice a náměstí.
8. 7. 2019|

Řekové poprvé po vleklé krizi volí parlament. Favoritem je opozice, která slibuje nižší daně

Řekové vybírají nové poslance. Favoritem předčasných voleb je opoziční konzervativní strana Nová demokracie, která může díky volebnímu bonusu pro vítěze získat v 300členném zákonodárném sboru i absolutní většinu. Dosavadní premiér Alexis Tsipras zkrátil o několik měsíců funkční období své vlády poté, co jeho levicová strana SYRIZA v květnu prohrála evropské a místní volby. Volební místnosti budou otevřené do 19 hodin místního času (18:00 SELČ).
7. 7. 2019|

Z exilu do čela vlády? Řeckým premiérem se může stát dědic politické dynastie Mitsotakis

Novým premiérem Řecka by se po nedělních předčasných volbách mohl stát dědic politické dynastie Kyriakos Mitsotakis. Jednapadesátiletý ekonom, který by v premiérském křesle mohl následovat svého otce a další dva členy své rodiny, vede konzervativní stranu Nová demokracie. O přízeň voličů se utká se současným levicovým předsedou vlády Alexisem Tsiprasem.
4. 7. 2019|

Řecko vyvedl z krize, korupci se vyhnul obloukem. Tsiprasovi teď láme vaz dohoda s Makedonci

Volby do Evropského parlamentu spustily v Řecku bouři. Alexis Tsipras vyvodil z porážky důsledky a vyhlásil předčasné volby. Levicový premiér se vyhnul korupčním aférám a dokázal vyvést zemi z nejhlubší krize v moderní historii, univerzální popularitu si tím však nezajistil, zejména kvůli kritizované dohodě s Makedonií. V eurovolbách místo Syrizy triumfovali nacionalisté.
30. 5. 2019|

Kulidakis: Věřitelé Řecka vyměnili bič za cukr. A je to tak správně

Těsně před volbami do Evropského parlamentu oznámila řecká vláda balíček zmírňující dopady deseti let šetření a utahování opasků. Zatímco jakékoliv pokusy začít více utrácet byly v posledních deseti letech předmětem rozsáhlých debat a odmítání věřitelské trojice, tentokrát prošly více než hladce.
26. 5. 2019|

Řekové chtějí od Němců žádat miliardy eur za nacistickou okupaci

Řecký parlament ve středu odhlasoval spuštění diplomatické kampaně za to, aby Berlín Aténám zaplatil miliardy eur za škody způsobené nacistickou okupací. Parlamentní komise v roce 2016 újmu vyčíslila na 300 miliard eur (asi 7,7 bilionu Kč). Schválený návrh, který podpořila vládní koalice i opozice, konkrétní sumu neobsahuje. Berlín považuje záležitost za uzavřenou.
17. 4. 2019|

Tsipras by měl podle papeže dostat Nobelovu cenu za mír. Kvůli přístupu k uprchlíkům

Papež František pochválil řeckého premiéra Alexise Tsiprase za přístup k uprchlíkům a dodal, že by si předseda řecké vlády podle něj zasloužil Nobelovu cenu za mír. Ten už byl na cenu oficiálně nominován, ale z jiného důvodu: společně se svým severomakedonským protějškem Zoranem Zaevem by ji mohl dostat za historickou dohodu mezi Aténami a Skopjí, která ukončila dlouholetý spor o název makedonského státu. Tsipras je nyní na návštěvě sousední země.
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 13:19|

Zvedá se Řecko ze dna, nebo je to jen zdání? Ekonomy straší nedobytné hypotéky

Inspektoři Evropské komise kritizovali Atény na konci února za to, že pokrok v reformách zabraňujících nové krizi je minimální. V té souvislosti se objevují signály, že by slíbené finanční injekce mohly vyschnout. Přitom o pár dní později mezinárodní agentura Moody's zvýšila Řecku rating, a to naopak optimismus investorů vůči nejzadluženější zemi eurozóny posílilo. Běžní občané však mají „stabilně mizernou náladu“. Čtyři z deseti Řeků míní, že se situace v zemi spíše zhoršuje. Zároveň klesá výrazně konzumace masa, mléka, čerstvé zeleniny i ovoce, a dokonce i olivového oleje, který je v tomto jihoevropském státě doma.
11. 3. 2019|

Makedonie oficiálně změnila název, stala se z ní Republika Severní Makedonie

Makedonie v úterý večer oficiálně změnila svůj název na Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Stalo se tak poté, co Řecko oficiálně informovalo o tom, že ratifikovalo protokol o přistoupení sousedního státu do NATO. V platnost tím vstoupila takzvaná prespanská dohoda, která změnou názvu bývalé jugoslávské republiky ukončila letitý spor obou států.
13. 2. 2019|

Protestům i opozici navzdory. Řecký parlament schválil dohodu o názvu sousední Makedonie

Řecký parlament po několikadenní debatě schválil dohodu o změně názvu sousední Makedonie. Nové oficiální pojmenování státu bude Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Řecká opozice a nacionalisté toto řešení odmítali, v parlamentu ale neměli dostatek hlasů, aby dokázali ratifikaci zvrátit. Za historické označil hlasování řecký premiér Alexis Tsipras i předseda makedonské vlády Zoran Zaev. Schválení dohody uvítala Evropská unie i Severoatlantická aliance.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 16:49|

Desetitisíce Řeků se v Aténách bouřily proti novému názvu Makedonie

Desetitisíce Řeků se sešly v hlavním městě Aténách na velké demonstraci proti dohodě o změně názvu sousední země z Makedonie na Severní Makedonie. Dokument, který by měl Skopji otevřít cestu do EU a NATO, ale který má řadu odpůrců i v Makedonii, byl podepsán loni v červnu v řeckém městě Prespa. Část radikálních demonstrantů vyvolala prudké střety s policií, která proti nim použila slzný plyn.
20. 1. 2019|