Neonacisté opustí řecký parlament. „Boj trvá, vracíme se na ulice,“ hlásá šéf Zlatého úsvitu

Těsně pod tříprocentní hranicí nutnou pro vstup do řeckého parlamentu zůstali po víkendových volbách neonacisté z krajně pravicového protiimigračního hnutí Zlatý úsvit. To posílily v minulých letech ekonomická a uprchlická krize. Od roku 2015 bylo třetím nejsilnějším v zákonodárném sboru. Vedení hnutí teď slibuje, že boj za nacionalismus nekončí – jen se vrací na ulice a náměstí.

V řeckých volbách bodovala středopravá Nová demokracie. Deníky The Financial Times nebo La Vanguardia v souvislosti s porážkou radikálně levicové Syrizy zmiňují, že odklon od antisystémových stran a příklon k mainstreamu potěší Evropskou unii. 

Naopak Zlatý úsvit pohořel. V končícím 300členném parlamentu měli neonacisté 18 poslanců poté, co ve volbách v září 2015 získali 6,99 procenta hlasů. Nyní získal Zlatý úsvit podle takřka konečných výsledků jen 2,95 procenta hlasů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Boj proti „bolševismu a divokému kapitalismu“

Prohru již připustil vůdce hnutí Nikos Michaloliakos, který zároveň zdůraznil, že to neznamená konec Zlatého úsvitu.

„Chceme vzkázat našim nepřátelům a takzvaným přátelům: Zlatý úsvit nekončí, smiřte se s tím. Boj za nacionalismus pokračuje. Vracíme se tam, kde jsme byli silní: na ulice a náměstí, v tvrdém boji proti bolševismu a divokému kapitalismu,“ řekl Michaloliakos svým příznivcům, který zakončil svůj projev odkazem na nacistický pozdrav.

V projevu rovněž zaútočil jak na odcházejícího levicového premiéra Alexise Tsiprase, tak i jeho pravděpodobného nástupce Kyriakose Mitsotakise.

 Ještě v roce 2009 volilo Zlatý úsvit založený v roce 1985 jen 0,29 procenta Řeků. Jeho síla rostla spolu s rozvíjející se ekonomickou a migrační krizí. Ve volbách mezi lety 2012 až 2015 získal kolem sedmi procent voličů. Před čtyřmi lety se stal třetím nejsilnějším uskupením v řeckém parlamentu.

Oslabování Zlatého úsvitu se ukázalo již v květnových volbách do Evropského parlamentu, kdy hnutí získalo 4,87 procenta hlasů a skončilo na pátém místě mezi řeckými politickými subjekty.

Závažná obvinění

Zlatý úsvit je spojen s několika aférami. Příkladem je soudní proces s jedním z členů hnutí, jenž byl v roce 2013 obviněn z vraždy aktivistického muzikanta. Zakladatel Nikolaos Michaloliakos a další členové Zlatého úsvitu čelí obvinění ze zformování zločinecké organizace.

Podle mnohých expertů vliv neonacistů úplně nezmizí. Jak se ukázalo, například během eurovoleb pro stranu hlasovalo 13 procent mladých ve věku mezi 17 a 24 lety.

obrázek
Zdroj: ČT24

Blíž k euroskeptikům?

Nedávná prohlášení prominentního člena Zlatého úsvitu Iliase Kasidiarise, který byl v minulosti souzen například kvůli napadení dvou političek, naznačují, že se chce hnutí začít profilovat jako méně extremistický subjekt podobný evropským euroskeptickým či krajně pravicovým silám.

Kasidiaris nedávno například vyjádřil svůj obdiv k Matteu Salvinimu, protiimigračně silně zaměřenému italskému ministru vnitra, a pochvalně hovořil i o zemích takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko), ve kterých zaznívá silná euroskeptická rétorika, poznamenala agentura AP.