Mitsotakis má politiku v genech. Muž, který slibuje vrátit Řekům peníze, nechal dříve propustit tisíce lidí

Události: Řecko má nového premiéra (zdroj: ČT24)

V řeckých volbách o víkendu triumfovali opoziční konzervativci. Předsedou nové vlády tak byl v pondělí jmenován lídr vítězné strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis. Člen známé politické dynastie slibuje Řekům sužovaným roky úspor nižší daně, tržní reformy, ale také účinnější migrační politiku. Jednapadesátiletý Mitsotakis přitom v minulosti jako ministr pro reformy nechal propustit tisíce státních zaměstnanců.

„Bezpečné a silné Řecko“

Řecko se před deseti lety dostalo na pokraj bankrotu a země si musela ve velkém půjčovat. Ekonomika země sice nyní roste, nezaměstnanost mladých však zůstává vysoká. A právě mezi lidmi do 24 let má Nová demokracie řadu příznivců.

Mitsotakisovu vládu teď čeká mimo jiné reforma státní správy. „Cítím silný mandát na to, abych dostál našemu programu – posilování ekonomiky, vytváření pracovních míst a zajištění bezpečí. Váš verdikt je jasný – společnost chce jít dál sjednocená a nechce nikoho nechat stát opodál. Všichni si přejeme růst, dostatek práce, bezpečnost a silné Řecko,“ prohlásil nový předseda vlády.

Mitsotakis boduje zejména slibem snížit daně, veřejné výdaje i byrokracii, privatizovat státní podniky a učinit z Řecka snazší místo k podnikání. „Vytvořili jste mnoho zoufalých lidí, kteří se topí v dluzích a nemají žádnou naději na budoucnost,“ kritizoval už dříve levicový kabinet premiéra Alexise Tsiprase.

Lídr Nové demokracie tvrdí, že předchozí vláda šetřila až příliš. „Pan Tsipras uvalil daně hlavně na střední třídu. Takže to, co teď navrhuji, je jednoduché: vrátit lidem jejich peníze. Vzali lidem víc peněz, než bylo nutné,“ je přesvědčen Mitsotakis.

Investice prioritou

Nový premiér chce podporou investic a hospodářského růstu přesvědčit evropské věřitele v čele s Německem, aby změkčili stanovené fiskální cíle. Mitsotakis plánuje pobídky pro soukromé investory, které by pomohly státu zlepšit zdravotní péči, a také privatizaci v energetickém sektoru. 

Lídr Nové demokracie hodlá zároveň naléhat na evropské partnery, aby Řecku více pomáhali se zvládáním migrační krize a podpořili ho při sílících sporech se sousedním Tureckem.

„Mitsotakis během kampaně nejčastěji mluvil o posílení policie, mluvil o tom, že chce efektivnější migrační politiku v tom smyslu, že chce rychlejší azylová řízení, účinnější vracení odmítnutých běženců do zemí jejich původu nebo do Turecka,“ prohlásil zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Politice zasvětili život i Mitsotakisovi předci

Absolvent prestižních amerických škol je členem známé řecké politické dynastie Mitsotakisů, kteří jsou už čtyři dekády spojeni s konzervativní Novou demokracií.

Mitsotakisův otec byl premiérem v 90. letech minulého století, vládu ale již před sto lety vedl také bratr jeho prababičky Eleftherios Venizelos, jedna z velkých postav boje za nezávislost. Ve 40. a 50. letech byl šéfem kabinetu i Sofoklis Venizelos, prastrýc Kyriakose Mitsotakise.

Původním povoláním bankéř prožil první léta svého života v exilu v Turecku a v Paříži. Do Řecka se rodina vrátila poté, co v létě 1974 předala vojenská junta moc civilní vládě.

V politice se začal angažovat na přelomu století, podílel se na volební kampani Nové demokracie a v roce 2004 byl poprvé zvolen do řeckého parlamentu. V letech 2013 až 2015 působil ve vládě Antonise Samarase jako ministr pro reformy a elektronickou správu.

V té době dohlížel na změny ve veřejné správě, které vedly k propuštění tisíců státních zaměstnanců, za což si vysloužil kritiku od svých politických oponentů. V roce 2015 voliči potrestali Novou demokracii a s ní i Mitsotakise za úsporná opatření. Moci se tehdy ujala radikálně levicová Syriza vedená Tsiprasem.

V řeckých volbách bodovala středopravá strana Nová demokracie (zdroj: ČT24)

Mladá krev

Do čela Nové demokracie byl Mitsotakis zvolen v lednu 2016. „Myslím, že jeho příjmení je nevýhoda. Lidé si myslí, že byl zvolen předsedou Nové demokracie, protože se jmenuje Mitsotakis. Ale není to pravda, těžce bojoval v ostré kampani,“ poznamenal politický analytik Andreas Drimiotis, jehož cituje server Euronews.

Mitsotakis je často srovnáván s Tsiprasem – mladistvě vyhlížejícím politikem, kterému bylo v době usednutí do premiérského křesla teprve čtyřicet let. „Z hlediska politické kariéry a fotogeničnosti směle konkuruje Tsiprasovi,“ psala řecká bulvární média.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Nová demokracie chtěla právo zablokovat vstup Severní Makedonie do EU (zdroj: ČT24)

Jako lídr opozice se Mitsotakis stal ostrým kritikem Tsiprasovy vlády. Kromě hospodářské politiky kritizuje například loňskou dohodu s Makedonií o změně názvu sousední země na Severní Makedonie, kterou skončil čtvrt století trvající spor obou států.

„Tato dohoda poškozuje národ,“ řekl letos v lednu lídr Nové demokracie před neúspěšným hlasováním o vyslovení nedůvěry Tsiprasově vládě, které následovalo poté, co kvůli dohodě opustila koalici malá pravicová strana Nezávislí Řekové.

V řecké politice hraje výraznou roli i Mitsotakisova sestra Dora Bakojanniová, bývalá ministryně zahraničí a starostka Atén. Po nedávných volbách pak nejspíše stane v čele řecké metropole její syn Konstantinos Bakojannis.