Řeckému ostrovu Euboia ulevil noční déšť. Premiér se omluvil za chyby

Rozsáhlé požáry v Řecku za posledních devět dní zcela zničily na tři stovky budov a 85 tisíc hektarů porostu, zveřejnil v novém odhadu list Kathimerini. Na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia plameny nadále krotí stovky hasičů, situaci na ostrově ale zlepšily noční deště a bouřky. Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za poslední dekády a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem.

Stále hoří na ostrově Euboia a v Arkádii, Messénii a na poloostrově Mani, které se nacházejí na Peloponésu, cituje agentura AFP zástupce vedení hasičů. Efstathios Kulis, starosta obce Gortynia, v jejímž okolí působí i čeští hasiči, řekl, že situace se díky dešti poněkud zlepšila.

„Hasiči jsou tam v pohotovosti a připraveni zasáhnout ve chvíli, kdy by se nějaký z požárů zase rozhořel,“ popisuje zpravodaj ČT Václav Černohorský. Nový požár ale vypukl v průmyslové oblasti Aspropyrgos asi třicet kilometrů západně od Atén.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o mohutných požárech v Řecku (zdroj: ČT24)

„Tohle je velká oblast a hasiči musí řešit požáry, které jsou od sebe hodně vzdálené,“ řekl ve středu listu Kathimerini starosta Gortynie. Ze vzduchu jim každý den do noci pomáhají letadla, která na zem shazují vodu. V Gortynii a Olympii bylo ve středu nasazeno více než 570 hasičů se 181 hasicími vozy, kterým pomáhaly stovky dobrovolníků a také mise ze zahraničí – z Česka, Německa či Francie.

„Situace je klidnější než v minulých dnech,“ shrnuje Černohorský. Peloponés podle něj déšť nečeká, čeští hasiči tam jsou v pohotovosti a vyhodnocují situaci pro případ, že by se například zvedl vítr a rozdmýchal ohniska.

Hasiči i veřejnost kritizují vládu

Na ostrově Euboia se nyní pozornost soustřeďuje na severní pobřežní oblast mezi obcemi Agia Anna a Agriovotano, kde požáry hasí přes osm stovek hasičů. Šéf civilní ochrany Nikos Chardalias řekl, že řečtí hasiči museli za osm dní řešit celkem 586 větších i menších požárů porostu. Oznámil také, že premiérovi nabídl svou rezignaci.

Deník Kathimerini uvedl, že plameny už celkem poškodily nejméně třináct set obytných domů a dalších budov, tři stovky z nich zcela shořely. Zničeno je skoro 85 tisíc hektarů půdy, což je více, než představuje rozloha šumavského národního parku.

Pod palbou kritiky se podle Černohorského ocitla řecká vláda. Hasiči si na kabinet Kyriakose Mitsotakise stěžují kvůli tomu, že jsou podfinancování a chybí jim personál i technika. Veřejnosti zase vadí, že počáteční reakce byla pomalá. „Stěžují si také na to, že policie je v některých případech donutila ohrožená místa opustit a oni tak nemohli bránit svůj majetek,“ líčí korespondent ČT.

Mitsotakis se omluvil, viní ale globální oteplování

„Dokázali jsme zachránit životy, ale přišli jsme o majetky a lesy,“ nechal se na tiskové konferenci slyšet Mitsotakis. Šéf vlády se občanům omluvil za chyby, jichž se úřady dopustily při organizaci záchranných prací. Zasaženým regionům slíbil pomoc ve výši půl miliardy eur (12,7 miliardy korun). Vinu za požáry ale podle něj z velké části nese globální oteplování.

„Jsme uprostřed srpna a je jasné, že před sebou máme obtížné dny,“ dodal Mitsotakis.

Jeho projev ostře kritizovala opozice. Šéf levicové strany Syriza Alexis Tsipras řekl, že vláda odkaz na globální změny klimatu používá jen jako výmluvu pro vlastní selhání. Podle něj zejména v reakci na požár na ostrově Euboia jednal kabinet chaoticky, bez jakéhokoli plánu.