Řekové protestují kvůli únorové srážce vlaků, zastavila se letecká i lodní doprava

Řecko ochromila generální stávka vyhlášená kvůli srážce vlaků z 28. února, která si vyžádala 57 obětí a kvůli níž od té doby nejezdí v zemi vlaky. Zastavila se letecká doprava, nejezdily lodě na řecké ostrovy, státní nemocnice fungovaly v nouzovém režimu, zavřené zůstaly i školy. V řadě měst se konaly demonstrace, v Aténách se skupiny radikálů střetly s policií.

Největší manifestace se konaly v Soluni a v Aténách. V řecké metropoli se střetli radikální účastníci protestu s policisty, na něž házeli zápalné lahve, policie odpověděla slzným plynem. Nejsou zprávy o zraněných či zatčených.

V Aténách lidé položili květiny a zapálili svíčky na hlavním vlakovém nádraží. Demonstranti nesli různé transparenty, mimo jiné s nápisem „zločin nebude zapomenut“. Mnozí totiž viní vládu, že k nejhoršímu železničnímu neštěstí v dějinách země přispěla, když nezajistila bezpečnost železniční dopravy. Smlouvu na automatický varovný systém podepsala už předchozí socialistická vláda, dosud ale nebyla zcela realizována.

V řecké metropoli metro jezdilo jen několik hodin, aby lidé mohli dojet na demonstraci. Autobusová doprava funguje po většinu dne, její zaměstnanci se ale ke stávce připojili ráno a připojí se rovněž večer. Kvůli stávce z přístavů nevyjely trajekty, veřejné nemocnice fungují jen v pohotovostním režimu. Stávka letových dispečerů zastavila leteckou dopravu, zrušeny byly i spoje z Atén do Prahy a zpátky.

Stávkující Athéňané s transparenty
Zdroj: Socrates Baltagiannis/ČTK

Vlaky mají začít jezdit koncem března

Železniční doprava v Řecku se má postupně obnovovat od 22. března, oznámila tento týden vláda. Jako první by mělo být obnoveno příměstské vlakové spojení mezi přístavem Pireus, Aténami a jejich mezinárodním letištěm, které leží asi 20 kilometrů východně od metropole. Od téhož dne má znovu začít fungovat nákladní železniční doprava mezi Aténami a Soluní a také některé regionální spoje. Osobní doprava na trati mezi Aténami a Soluní, na které se vlaky srazily, má být obnovena 1. dubna.

Zajistit bezpečnost vlakové dopravy do doby, než bude dokončena instalace automatického varovného systému, vláda hodlá několika opatřeními. Na každé stanici budou dva přednostové, sníží se maximální rychlost na některých úsecích tratí a urychlí se nábor zaměstnanců.

Nehoda může ovlivnit i volby

V Řecku se nejpozději do července mají konat parlamentní volby, datum zatím není stanoveno. Vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise měla dlouho v průzkumech výrazný náskok před hlavní opoziční stranou SYRIZA vedenou Alexisem Tsiprasem, který byl premiérem do července 2019. Náskok ale v posledních týdnech, po srážce vlaků, ztrácí.

Osobní vlak se 350 cestujícími se 28. února krátce před půlnocí čelně srazil s nákladním vlakem u města Larisa, několik vagonů se po srážce vzňalo a mnozí cestující v nich uhořeli. Po nehodě, kvůli níž rezignoval ministr dopravy, v zemi začaly protesty a stávka zaměstnanců železnic. Premiér Mitsotakis se pozůstalým omluvil a přiznal, že i jeho vláda a také ta předchozí nesou svůj díl viny, když nezajistily bezpečnost vlakové dopravy.

Kvůli srážce vlaků byli zatčeni čtyři lidé, jako první přednosta stanice v Larise, který přiznal, že kvůli jeho chybě se vlaky ocitly na stejné koleji. Zadržen byl také inspektor, který devětapadesátiletého přednostu na stanici přidělil, ačkoliv neměl dost zkušeností. Trestně stíháni jsou i dva další přednostové stanic, kteří v osudný den odešli z práce dříve. Všichni čtyři čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti dopravy, za což hrozí v Řecku až doživotní trest.