TÉMA

Reuters

Fotografové spolupracující se zahraničními médii byli na místě hned po útoku Hamásu. Izrael žádá vysvětlení

Izrael žádá po několika zahraničních médiích vysvětlení, jak je možné, že jejich fotoreportéři 7. října dokumentovali překvapivý útok teroristů z Hamásu na jih Izraele. Jeruzalém varoval, že by mohla být považována za spoluviníky trestných činů, píše izraelský deník The Times of Israel. Bezprostředně po začátku útoku byli na místě spolupracovníci agentur Reuters a AP, kteří své snímky dodávají i stanici CNN a deníku The New York Times. Média odmítají, že by o útoku věděla předem. CNN již s fotografem přerušila spolupráci.
9. 11. 2023|

Izraelská armáda zahájila „nultou fázi“ invaze do Gazy. Likviduje teroristy a hledá rukojmí

Izraelská armáda oznámila, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí místní operace za hranicí Pásma Gazy. Informoval o tom server The Times of Israel. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od teroristů z palestinského hnutí Hamás, uvedla izraelská média. Podle deníku Ha’arec vojáci také hledají lidi, které Hamás o víkendu unesl.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 23:47|

Ukrajina svádí boj s korupcí. Musí, jinak ohrozí podporu Západu, píše CNN

Spojené státy silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, jinak bude podpora ohrožena. Na svých internetových stránkách to napsala americká televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót. V nich přitom naznačil, že určité formy hospodářské pomoci USA budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí. Korupce v zemi, která od roku 2022 bojuje s plnohodnotnou ruskou invazí, zůstává stále velkým problémem.
4. 10. 2023|

Polsko zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, uvedl ministr Kamiński

Polsko od neděle zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval podle médií polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.
16. 9. 2023|

Rusko udeřilo na Kyjevskou oblast drony a tvrdí, že na Krymu odrazilo útok Ukrajiiny

Rusko v noci na na neděli vyslalo proti Ukrajině 33 dronů Šáhed-136/131, většina z nich zaútočila v Kyjevské oblasti. Silám obránců se podařilo 26 z nich sestřelit, napsala agentura AFP s odvoláním na ukrajinskou armádu. Podle vojenské správy Kyjevské oblasti byli zraněni čtyři lidé. Ruské ministerstvo obrany podle Reuters informovalo, že protivzdušná obrana na okupovaném Krymu v neděli velmi brzy ráno zničila osm dronů vyslaných z Ukrajiny. Podle Moskvy se také podařilo potopit tři čluny údajně vezoucí ukrajinské vojáky.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 17:03|

Netopýři jsou minovým polem další pandemie, varuje analýza. Hlavní problém je lidské chování

Po celá tisíciletí se netopýří viry vyskytovaly v lesích západní Afriky, Indie, Jižní Ameriky a dalších částí světa. Byly tam ale vzdálené od lidí, takže pro lidstvo nepředstavovaly velkou hrozbu. Podle nové analýzy dat agentury Reuters už tomu tak není.
18. 5. 2023|

Fotografové zachytili utrpení rusko-ukrajinské války

Obnovená ruská vojenská agrese proti Ukrajině rozšířila smrt, bolest, strach a zkázu z válkou zkoušeného Donbasu. Během roku zasáhly velké území od Kyjeva přes Charkov a Mariupol až k Chersonu. Na snímcích je zachytili fotografové agentury Reuters.
24. 2. 2023|

Armáda na prvním místě. Rusko plánuje dát třetinu rozpočtu na vojenskou agresi a domácí represe

Snížit financování škol a nemocnic. Zvýšit podporu vojenské agrese na Ukrajině a národní bezpečnosti. Tak zní plán ruské vlády, která dle Reuters pošle téměř třetinu rozpočtu pro příští rok armádě. Analýza zmíněné agentury ukazuje, že Moskva utratí 9,4 bilionu rublů (dle oficiálního kurzu 3,7 bilionu korun) za posílení obrany jak za hranicemi, tak uvnitř země.
23. 11. 2022|

Původ střely, která zabila novinářku al-Džazíry, není možné určit, tvrdí forenzní experti

Původ projektilu, který v květnu zabil reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou, není možné jednoznačně určit, protože střela byla příliš poškozená. K tomuto závěru dospěli nezávislí odborníci, kteří na americkém velvyslanectví v Izraeli provedli důkladnou forenzní analýzu projektilu. Informovalo o tom v pondělí americké ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.
4. 7. 2022|

Vyčerpaní ptáci padají kvůli silným vedrům v Indii z nebe

Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat.
12. 5. 2022|

To, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou nacisté, řekl Lavrov

To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev. Lavrov tuto konspirační teorii, která není doložena žádnými historickými důkazy, přednesl podle agentury Reuters v rozhovoru s italskou televizí.
1. 5. 2022|

Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 00:39|

Omikron postihl USA víc, než se čekalo. Protilátky proti covidu tam má 75 procent dětí

Koronavirem se od začátku pandemie covidu-19 nakazily tři ze čtyř amerických dětí a známky předchozí nákazy byly zjištěny u více než poloviny Američanů. Odhad, který se zakládá na studii protilátek, zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Informuje o tom agentura AP.
27. 4. 2022|

Finsko a Švédsko by vstup do NATO mohly oznámit v květnu, uvedla severská média

Švédsko a Finsko v květnu společně vyjádří vůli vstoupit do NATO, píše agentura Reuters s odvoláním na švédská a finská média. Dvojice severoevropských zemí dlouho zůstávala stranou Severoatlantické aliance, po nové ruské invazi na Ukrajinu ale zásadně změnila svůj dosavadní postoj.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 18:16|

Ve světě přibývá podivných žloutenek u dětí. Vědci podezřívají virus

V Evropě přibývá případů infekčního zánětu jater u dětí, jehož původce zatím lékaři neznají. Nyní stejný problém potvrdily i americké zdravotní úřady.
23. 4. 2022|

Záplavy v Jihoafrické republice mají už skoro čtyři sta obětí. Nejvíce zasaženo je východní pobřeží

Po záplavách v Jihoafrické republice způsobených silným deštěm už zemřelo nejméně 395 lidí. Čtvrteční informace hovořily o 341 obětech. Nejhůře zasažena je provincie KwaZulu-Natal s metropolí Durban na východním pobřeží JAR. Ministerstvo financí v pátek uvolnilo nouzové finanční prostředky na pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, informovala agentura Reuters.
15. 4. 2022|

Za vládní večírky během covidu rozdala britská policie třicet nových pokut. Mimo jiné i Johnsonovi

Britský premiér Boris Johnson v úterý zaplatil pokutu, kterou mu vyměřila policie za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, a omluvil se za svoje chování. V současné chvíli však nehodlá na svůj post rezignovat. Řekl to novinářům nedlouho poté, co vyšly najevo informace o peněžitém trestu mimo jiné pro něj, jeho manželku a ministra financí Rishiho Sunaka v souvislosti s aférou zvanou Partygate. Sunak i Johnsonova manželka Carrie pokutu také již zaplatili. Opozice vyzvala Johnsona k odstoupení z funkce, sílí rovněž hlasy volající po mimořádné schůzi parlamentu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 21:17|

V poušti Atacama se našlo pohřebiště ptakoještěrů. Kosti jsou dokonale zachovalé

Vědci v Chile oznámili, že našli ojedinělou lokalitu se skvěle zachovalými kostmi pravěkých létajících tvorů, kteří se před více než 100 miliony lety pohybovali nad andskou pouští Atacama.
7. 4. 2022|

Turečtí soudci „hodili beránka do vlčí tlamy“. Kauzu vraždy Chášákdžího předali Saúdské Arábii

Soud v Istanbulu ve čtvrtek rozhodl předat kauzu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího Saúdské Arábii. Chášakdží, který patřil ke kritikům saúdskoarabského režimu, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se doposud nenašlo.
7. 4. 2022|

Ruské balistické střely Iskander nesou jméno po dobyvateli světa. Na Ukrajině ale příliš neuspěly

Iskander je během ruské invaze na Ukrajinu vůbec nejpoužívanější balistickou střelou. Přednedávnem se opět dostala do centra pozornosti s ohledem na možné použití nových typů klamných cílů, které doposud nebyly známy a které se z Iskanderů zřejmě odpalují. Rusko tyto střely nasazuje sice masivně, podle analytiků ale nikoliv příliš účinně.
31. 3. 2022|

Koalice vedená Saúdskou Arábií pozastavuje boje v Jemenu. Příměří má přinést klid během ramadánu

Koalice vedená Saúdskou Arábií oznámila, že od středečního rána pozastavuje své vojenské operace v Jemenu. Jednostranně vyhlášené příměří má podle ní pomoci vytvořit pozitivní atmosféru během blížícího se muslimského postního měsíce ramadánu a zajistit příznivé podmínky nezbytné pro úspěch při vyjednávání mezi stranami konfliktu, napsaly světové tiskové agentury.
30. 3. 2022|

Tři šípy, které roztrhají MiG na kusy. Ukrajině mají pomoci britské rakety Starstreak

Už na začátku března naznačila Velká Británie, že by v rámci své vojenské pomoci mohla na Ukrajinu dodat i střely typu Starstreak. Podle webu Global Conflicts by se to mohlo stát právě v těchto dnech. Protiletecké střely by měly pomoci vrátit ukrajinské armádě rovnováhu potřebnou pro kontrolu vzdušného prostoru.
29. 3. 2022|

Abramovič a ukrajinští vyjednavači měli po jednání s Rusy příznaky otravy, píše Wall Street Journal

U ruského miliardáře Romana Abramoviče a dalších nejméně dvou lidí zapojených do jednání mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války na Ukrajině se tento měsíc po schůzce v Kyjevě objevily příznaky možné otravy. S odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s věcí o tom informuje deník The Wall Street Journal (WSJ). S podobnou informací zároveň přišla investigativní skupina Bellingcat, která hovoří o symptomech odpovídajících „otravě chemickou zbraní“. Ukrajinští představitelé zprávy o údajné otravě nepotvrdili a varovali před spekulacemi a nepodloženými informacemi.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 21:07|

Ruské rakety jsou na Ukrajině velmi nespolehlivé, tvrdí americká analýza

Ruské rakety na Ukrajině mají až šedesátiprocentní poruchovost, tvrdí američtí představitelé, jejichž vyjádření získala agentura Reuters.
25. 3. 2022|