TÉMA

Rozvod

Rozvody mají být rychlejší a ty smírné i levnější, plánuje ministerstvo. Novelou chce také zakázat bití dětí

Soudy by podle návrhu nové legislativy neměly v budoucnu při rozvodech zjišťovat příčinu rozvratu manželství a mělo by se spojit rozvodové a opatrovnické řízení o děti. Ministerstvo spravedlnosti, které připravuje novelu občanského zákoníku zavádějící tyto změny, chce, aby začaly platit od počátku roku 2025. Součástí novely má být i zákaz fyzického trestání dětí nebo změny ve vymáhání výživného.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 19:55|

Rozvody manželství by měly být rychlejší, soudy nebudou zjišťovat důvod rozpadu svazku

Rozvodové soudy již nebudou muset zjišťovat příčiny rozvratu manželství či splnění půlroční odluky manželů. Počítá s tím návrh, který připravilo ministerstvo spravedlnosti s poslankyní Evou Decroix (ODS). Poslankyně uvedla, že zmíněné povinnosti soudů jsou přežitkem. U nesporných rozvodů by soudům měl dále odpadnout i povinný výslech manželů, postačí přítomnost jejich právních zástupců. Záměr podpořila Česká advokátní komora.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:02|

Rozvodovost dál klesá. Berou se totiž častěji vzdělanější a starší lidé s většími závazky

Rozvodů v Česku dále ubývá. Vloni Češi ukončili bezmála 20 tisíc manželství, meziročně o šest procent méně. Pokračuje tak trend posledních deseti let. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Řada sociologů nižší rozvodovost přisuzuje faktu, že se častěji berou lidé s vyšším vzděláním, kteří mají více finančních závazků.
19. 8. 2023|

Proti vyšším poplatkům za předčasné splacení hypotéky se už postavila i TOP 09

Vládní návrh na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky až ve výši dvou procent zbývající částky ztratil podporu další části koaličních zákonodárců. Kromě poloviny poslanců hnutí STAN a všech Pirátů se nově proti vládnímu plánu staví i TOP 09. Návrh naopak podporují ODS a lidovci.
31. 7. 2023|

K domácímu násilí by měly přihlížet i soudy při rozvodu. Vláda připravila zákon

Oběti domácího násilí by se měly dočkat většího zastání. Počítá s tím zákon, který připravila vláda. Ten například prodlužuje dobu vykázání z deseti na čtrnáct dní. K domácímu násilí by měly nově soudy přihlížet také při rozvodu, svěřování dětí do péče nebo vypořádání jmění manželů. Platit by měl od ledna příštího roku.
10. 4. 2023|

Obyvatel Česka loni přibylo vlivem migrace. Narodilo se nejméně dětí od roku 2004

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 16,7 tisíce na 10,533 milionu lidí. Vliv na to měla jen migrace. Přistěhovalo se 57 tisíc lidí, naopak vystěhovalo se jich dvacet tisíc. V zemi se loni po sedmnácti letech narodilo méně než sto tisíc dětí. Bylo jich 99 834, nejméně od roku 2004. Meziročně je to pokles o dvanáct tisíc narozených. Zemřelo 120 200 lidí, meziročně o 19 700 méně, uvedl Český statistický úřad.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:17|

Čína nově uznává nemanželské děti. Dosud se musely obejít bez vzdělání i lékařů

Čína zrovnoprávňuje svobodné matky a nemanželské děti. Jde o další ze snah úřadů zastavit prudký pokles počtu obyvatel v důsledku dlouholeté politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti stejně jako ty, které se narodily jako druhé a další v pořadí, donedávna neměly nárok na vzdělání a lékaře. Jejich matky navíc úřady trestaly.
17. 3. 2023|

168 hodin: Znalecké posudky v soudních sporech o děti. Nízká úroveň, ale velký vliv

Ročně se v Česku rozvede skoro na třicet tisíc manželství. Tahanice o děti patří vedle rozpadu vztahu k nejbolestivější části rozvodu. Soudy v současnosti ve velkém zadávají znalecké posudky, o které se při rozhodování opírají. Ty ale mnohdy vznikají formalisticky od stolu a v rozporu s tím, co chce samo dítě. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
20. 2. 2023|

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Drahé Česko: Jak řešit rozdělení majetku při rozvodu?

Jak si poradit s dluhy z manželství nebo jak se řeší situace, pokud se manželé při rozvodu nejsou schopni dohodnout v otázce rozdělení majetku či výživného? Pozvání do pořadu Drahé Česko přijala advokátka Eva Daniela Cvik, spolupracovnice společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.
19. 1. 2023|

Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.
4. 1. 2023|

Reportéři ČT: Ruské dezinformace rozdělují rodiny, vedou i k rozvodům

Dezinformace řada lidí konzumuje denně na sociálních sítích, dezinformačních webech i v řetězových e-mailech. Lidé, které zejména ruská propaganda ovlivňuje, mají konflikty se svými blízkými, kteří dezinformacím neuvěřili. Někdy konflikty vedou i k rozvodům nebo k tomu, že se spolu členové rodin dlouhodobě nebaví. Dopady ruské informační války zdokumentovali Reportéři ČT.
7. 11. 2022|

Rozvody manželství s dětmi by se mohly zjednodušit. Poslanci připravují hned dvě možnosti

V loňském roce se v České republice rozvedlo přes jednadvacet tisíc párů. Přestože většina z nich přichází k soudu už s dohodou o tom, jak se postarají o děti a jak si rozdělí majetek, musí absolvovat dvě řízení – opatrovnické a rozvodové. Celý proces tak trvá mnohdy i rok. To by se nyní mělo změnit a ve hře jsou dokonce dva návrhy, které chtějí rozvody zjednodušit a zlevnit.
6. 11. 2022|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

V prvním pololetí zemřelo o třetinu více lidí než loni, počet obyvatel přesto překročil 10,7 milionu

V prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, což bylo o 33 procent více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí celkový počet obyvatel země ke konci června opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí. Za leden až červen přibylo 1200 občanů, což byl ale nejmenší populační růst mezi počátkem a polovinou roku za posledních osm let, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 13:29|

„Období na uklidnění“ zafungovalo. V Číně se rozvedlo o 72 procent párů méně

V Číně se v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku rozvedlo o 72 procent méně párů. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televizní společnost CNN, podle které to souvisí se zavedením takzvaného období na uklidnění.
20. 5. 2021|

Gatesovi oznámili rozvod po 27 letech manželství. Budou se dále podílet na chodu své nadace

Americký miliardář a šéf společnosti Microsoft Bill Gates a jeho manželka Melinda se rozvedou. Pár to veřejnosti sdělil ve svém pondělním prohlášení na Twitteru. V něm mimo jiné stojí, že oba manželé už nevěří tomu, že mohou společně růst jako pár. Gatesovi požádali veřejnost o „prostor a soukromí“ pro svou rodinu. Slíbili, že společně budou dále provozovat svojí nadaci Bill and Melinda Gates Foundation.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 22:00|

Čínský rozvodový soud ohodnotil péči o domácnost na 2750 korun měsíčně

Pekingský soud poprvé rozhodoval o rozvodu podle nového občanského zákoníku. Žena po svém muži požadovala kompenzaci za pět let, kdy se vůbec nestaral o domácnost ani o syna. Soud mu nařídil vyplatit jí 50 tisíc jüanů (asi 165 tisíc korun). Na sociálních sítích se strhla divoká debata o přiměřenosti této částky. O případu informuje BBC.
24. 2. 2021|

Roční výpadek příjmu může být důvodem ke změně výživného, tvrdí Unie rodinných advokátů

Pokud trvá výpadek příjmu rok, důvod k přehodnocení výše výživného to je, uvedla v souvislosti s dotazy na Koroporadnu Unie rodinných advokátů prezidentka unie Daniela Kovářová. Na odborníky z bezplatné poradny se obracejí lidé hlavně s finančními a psychologickými problémy. Některým rozvedeným rodičům dělá starost rozdílný přístup k protikoronavirovým opatřením.
16. 2. 2021|

Otec odchází, matka se trápí, syn touží být Soběstačný. Román vypráví o rozvodu rodičů

Jako violoncellistka působí v Českém národním symfonickém orchestru a ve volném čase píše knihy. Zuzana Dostálová vydala čtvrtý román s názvem Soběstačný. Vypráví o dospívajícím klukovi, který se vyrovnává s rozchodem rodičů. Knihou chce autorka upozornit na vysoký počet rozvodů.
23. 8. 2020|

Napojení domu v Bohumíně na elektřinu se komplikuje. Poškození rozvodů požárem je rozsáhlé

Úplné napojení bohumínského panelového domu, ve kterém v sobotu při požáru bytu zemřelo jedenáct lidí, na elektřinu se komplikuje. Poškození rozvodů je totiž rozsáhlejší. Opravy mohou trvat sedm až deset dní. Původně město předpokládalo, že elektřinu v domě zprovozní ve středu.
12. 8. 2020|

Nákaza jako partnerský test. V Číně stoupl počet rozvodů i svateb

Čína se postupně vzpamatovává z měsíců nejistoty způsobené šířením koronaviru. Bezprecedentní pandemie se podepsala vedle zdraví lidí i na jejich psychice. Jedním z vedlejších efektů je v nejlidnatější zemi světa vzestup rozvodovosti. Krize a izolace byly zkouškou pro nejeden manželský pár. Na druhou stranu ale rovněž stoupl počet svateb.
14. 6. 2020|

Nouzový stav se dle dat podepsal na počtu svateb, rozvodů i zahraničních stěhování

Počet obyvatel České republiky v průběhu prvního čtvrtletí roku 2020 nadále rostl, ale výrazně méně než v předcházejících čtvrtletích. Přírůstek zahraniční migrací se meziročně snížil o více než polovinu, větší byl i úbytek populace přirozenou měnou. Nouzový stav a s ním spojená omezení se odrazily v rekordně nízkém počtu manželství uzavřených v březnu. Vyplývá to z předběžných údajů, které 12. června zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 12:25|

Ústavní soud se zastal otce tří dětí, který usiluje o střídavou péči

Ústavní soud (ÚS) se zastal otce usilujícího o střídavou péči. Soudci v nálezu znovu zdůraznili, že při rozhodování o péči musí být předním hlediskem nejlepší zájem dítěte. Justici dali několik přesnějších vodítek pro rozhodování podobných sporů. Nález je dostupný na webu soudu.
12. 11. 2019|