TÉMA

Bezpečí

Ukrajinou to neskončí, obává se většina lidí. Podle průzkumu považují za ohroženou východní Evropu i Česko

Podle většiny lidí hrozí, že Rusko po Ukrajině napadne i další státy. Obávají se, že nynější konflikt ohrožuje bezpečnost východoevropských států, Visegrádské skupiny, ale i Česka, vyplývá z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Vážnější obavy z možného rozšíření konfliktu mimo Ukrajinu mají ženy a starší lidé.
27. 2. 2022|

Nic se nezměnilo. Pět let po žďárské tragédii má ochranná léčba podle ombudsmanky vážné nedostatky

Závážnými problémy trpí podle ombudsmanky Anny Šabatové systém ochranné léčby v České republice. Týká se lidí, kteří se dopustili trestného činu ve stavu úplné nebo částečné nepříčetnosti. Jejich léčení podle ní postrádá propracovaný zákonný rámec, chybějí peníze i personál a zařízení jsou přeplněná. Výsledkem může být snižování bezpečnosti pacientů i personálu.
21. 11. 2019|
OVM

Čína cílí na průmysl i na příslušníky českých bezpečnostních složek, říká mluvčí BIS

Čína se v poslední době snaží oslovovat a získávat pro spolupráci příslušníky českých bezpečnostních složek. Pro Otázky Václava Moravce (OVM) to řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha. Hlavní zájem ale mají čínští zpravodajci v Česku o průmyslové informace, uvedl. Ředitel BIS Michal Koudelka v říjnu označil tajné služby Číny a Ruska za nejpodstatnější dlouhodobá rizika pro bezpečnost ČR.
3. 11. 2019|

Do Barcelony směřují tisíce odpůrců rozsudku nad katalánskými politiky. Blokují dopravu

Ve Španělsku pokračují protesty, které vypukly po pondělním rozsudku nad separatistickými politiky. Do Barcelony se vydaly z pěti měst takzvané Pochody svobody, které omezují provoz na silnicích. Zapojilo se do nich asi pětadvacet tisíc lidí, do katalánské metropole mají dorazit v pátek. Španělská vláda zatím odmítla přijmout výjimečná opatření, varovala však, že nevylučuje použití jakýchkoli prostředků k zajištění bezpečnosti v Katalánsku.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 22:07|

Jak správně přejít silnici, co nedělat na kole? Znalosti dětí testuje i nová aplikace

Až polovina žáků základních škol propadá ve znalostech bezpečného chování na silnicích. Česká školní inspekce zjistila, že často neumějí vyhodnotit ani velmi běžné situace, například správné přecházení ulice. Ministerstvo dopravy teď nabízí nové výukové materiály a bezpečnost na silnicích by měla být tématem i pro školní družiny.
13. 10. 2019|

Radary zafungovaly. Počet přestupků v okrajových částech Přerova se postupně snižuje

Už rok fungují v přerovských okrajových částech Kozlovice, Lověšice a Lýsky radary, které měří projíždějící vozidla. Podle vedení města se osvědčily a počet přestupků, kdy řidiči výrazně překračují rychlost, ubývá. Kromě zvýšení bezpečnosti na městské periferii si radnice pochvaluje i peníze, které vybrala na pokutách; jde o více než šestnáct milionů korun.
7. 10. 2019|

Křičeli, kouřili, nadávali. Noční útok skupiny mladíků v ostravské tramvaji vyšetřuje policie

Policie vyšetřuje další útok v ostravské hromadné dopravě. V pátek večer se podle videa zveřejněného na Facebooku skupina mladých lidí poprala s mužem, který se údajně zastal řidičky tramvaje. Ta podle svědkyně upozornila mladíky, že v tramvaji nemají kouřit, a požadovala, aby předložili jízdenky. Minulý týden přitom dopravní podnik oznámil, že asistenti přepravy, kteří dohlížejí na bezpečnost ve vozidlech MHD, budou pravidelně jezdit i v noci.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 15:48|

Zelená na semaforech v Břeclavi bude na zkoušku blikat

Na semaforech některých křižovatek v Břeclavi bude část září a října na zkoušku fungovat blikající zelená. Řidiče bude upozorňovat na končící zelenou předtím, než padne oranžová a poté červená. Projekt se dotkne většiny křižovatek na hlavním tahu I/55. Řidiče budou na změnu upozorňovat dopravní značky.
13. 8. 2019|

Zlín se chystá na rally. Nejdůležitější je bezpečnost

Osm dní zbývá do startu Barum Czech Rally Zlín. Největší závod svého druhu ve střední Evropě je i letos součástí kontinentálního šampionátu. Důležité budou nejen sportovní výsledky, ale taky bezpečnost jezdců a hlavně diváků, kterých by mohlo být kolem trati za víkend až 200 tisíc.
8. 8. 2019|

British Airways i Lufthansa ruší kvůli obavám o bezpečnost lety do Káhiry. Češi tam míří jen výjimečně

Britské aerolinky British Airways ruší na sedm dní všechny lety do Káhiry. Letecká společnost v prohlášení uvedla, že se k tomu rozhodla, aby mohla posoudit bezpečnost na tamním letišti. Později tentýž krok oznámila i největší německá letecká společnost Lufthansa, následně však podle DPA uvedla, že lety v neděli obnoví. Aerolinky dočasně zrušily všechny lety z Mnichova a Frankfurtu do egyptské metropole.
20. 7. 2019Aktualizováno21. 7. 2019, 14:13|

Američané hledají spojence pro vojenskou misi. Chtějí společnou ochranu ropných tras u Íránu a Jemenu

Spojené státy se snaží vytvořit mezinárodní vojenskou koalici, která se postará o bezpečnost lodí u Íránu a Jemenu. Oznámil to americký generál Joseph Dunford. USA podle něj chtějí zajistit svobodu námořní plavby a v současné době jednají o možné spolupráci s řadou zemí regionu. V oblasti se nacházejí Hormuzský průliv a úžina Báb al-Mandáb, které jsou klíčové pro světový obchod s ropou.
10. 7. 2019Aktualizováno10. 7. 2019, 10:59|

Důvěra v očkování v Evropě klesá. Česká republika patří k průměru

Celosvětově nejnižší důvěru v bezpečnost očkování mají obyvatelé Evropy, kde jsou o ní přesvědčeny necelé dvě třetiny lidí. Nejvíce naproti tomu věří vakcinaci lidé v částech Asie a Afriky. Vyplývá to z nově zveřejněné studie fondu Welcome Trust, podle něhož věří ve 140 sledovaných zemích v bezpečnost očkování průměrně 79 procent lidí.
19. 6. 2019|

Pentagon zakázal americkým firmám používat ruské rakety pro dopravu satelitů do kosmu

Pentagon zakázal od roku 2023 využívat ruských služeb při vynášení amerických družic do vesmíru. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Zákaz má podle něj snížit rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti.
31. 5. 2019|

Chcete bezpečné město? Investujte do chodců, zaznělo na debatě odborníků

Všichni by si přáli bezpečné město. Když se však začnou ukazovat náklady spojené s bezpečnostními opatřeními v podobě ztráty soukromí nebo motoristického pohodlí, začnou mnozí uvažovat znovu, jestli stojí za to. O širokém tématu zahrnujícím protiteroristické zábrany, přechody pro chodce, zastrčená zákoutí nebo spolupráci lidí s technologiemi debatovali odborníci v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP).
28. 5. 2019|

Hacknutá demokracie. Nástup 5G sítí nese souboj ekonomiky a bezpečnosti, říká John Hemmings

Americké ministerstvo obchodu zařadilo ve čtvrtek s okamžitou platností čínskou společnost Huawei na černou listinu, což jí znemožnilo kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA. Firma ale vytrvale odmítá, že by její sítě představovaly bezpečnostní rizika. Spoluautor zprávy o bezpečnostních rizicích spojených s Huawei a 5G sítí John Hemmings v Událostech, komentářích upozornil i na to, že podle čínského zákona musejí tamní firmy spolupracovat se zpravodajskými službami. „Nejde jen o hacknuté počítače, pozor na hacknutou demokracii,“ nabádá Hemmings v rozhovoru s Martinem Řezníčkem.
18. 5. 2019|

Česko má být evropský lídr v umělé inteligenci, chce vláda

Česko má být do budoucna modelovou evropskou zemí pro využití umělé inteligence (AI). Počítá s tím Národní strategie umělé inteligence, kterou v pondělí schválila vláda. Mezi priority této strategie podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) patří mimo jiné bezpečnost a obrana nebo průmysl a výroba.
7. 5. 2019|
Události komentáře

Z výchovných ústavů utíká většina dětí, bezpečnost se zhoršila, říká psychopatolog

Policisté ve středu obvinili z loupeže čtyři dívky ve věku 15 až 18 let, které utekly z výchovného ústavu v Praze. Další dvě dívky jsou stále na útěku. Podle psychopatologa Andreje Drbohlava jsou útěky z výchovných ústavů běžné. Podmínky v ústavech, včetně bezpečnosti vychovatelů, se navíc v posledních letech zhoršují, varuje Drbohlav, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Otázky kladla Marcela Augustová.
10. 4. 2019|

Přístroje se systémem GPS mohou mít o víkendu problémy. Řešením je rychlá aktualizace

O sobotní půlnoci světového času nastane takzvaný rollover, neboli přetečení čítače týdnů systému GPS. Odborníci tuto situaci přirovnávají k problému Y2K z roku 2000. Americký úřad pro vnitřní bezpečnost, centrum pro kybernetickou bezpečnost, ale dokonce i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) už vydaly varování.
5. 4. 2019|

Trosky sestřeleného indického satelitu ohrožují ISS. Je to nepřijatelné, říká šéf NASA

Indická zkouška sestřelu satelitu byla strašnou věcí, neboť tak vzniklo nejméně 400 kusů trosek, z nichž některé ohrožují posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Prohlásil to šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Takovéto testy označil za nepřijatelné, neboť ohrožují bezpečnost pilotovaných kosmických letů.
2. 4. 2019|

U Havířova, kde se stávají smrtelné nehody, navrhli silničáři zákaz odbočení. A zátarasy

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu zakázat řidičům přijíždějícím do Havířova od Ostravy odbočit vlevo do části Šumbark. Podle správce silnice je tato komunikace nebezpečná a už tam došlo k několika vážným nehodám. Místní politici ale chtějí jiné řešení, například radary.
20. 3. 2019|

V Brdech si turisté konečně přivolají pomoc. V nouzi jim poslouží nové hlásiče bezpečnosti

V CHKO Brdy postaví Plzeňský kraj dlouho očekáváné hlásiče bezpečnosti. Díky sloupkům s nouzovými tlačítky si turisté a cyklisté, kteří se zraní nebo ztratí, budou moci přivolat pomoc. Dosud to na většině území nebylo možné – v oblasti totiž není mobilní signál. Instalace prvních tří zařízení začne, až v Brdech roztaje sníh.
22. 2. 2019|

„Česko! A jak dál?“ Odborníci z Univerzity Karlovy budou napříč republikou debatovat o problémech

Univerzita Karlova spouští projekt Česko! A jak dál? Jedná se o sérii diskusí, které mají za cíl řešit zásadní celospolečenská témata a výzvy jednadvacátého století. Odborníci budou s veřejností mluvit například o bezpečnosti,  stárnutí, dluzích nebo nedostatku vody v přírodě. Do debaty chce univerzita zapojit své vědce i osobnosti z politiky a občany.
18. 2. 2019|

Zábrany, kamery a prověrky. ČEZ posílí bezpečnost Temelína

ČEZ plánuje letos v Jaderné elektrárně Temelín 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Elektrárnu chce modernizovat a současně posilovat její bezpečnost. Energetici to budou provádět hlavně při odstávkách: odstávka prvního bloku začne 1. března, druhý blok přeruší výrobu ve druhé polovině června. Obě odstávky by měly trvat dva měsíce.
14. 2. 2019|
Události komentáře

„V kauze Huawei nejde o konkurenční boj,“ míní poslanec Pirátů Lipavský. „Je to ideologický hlupák,“ reagoval šéf KSČM Filip

Kauza kolem čínské společnosti Huawei, před kterou varoval mimo jiné Národní úřad pro kybernetickou společnost, je podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa pouze konkurenčním bojem. Situace kolem Huawei jitřila emoce i v pondělních Událostech, komentářích ČT24. Podle poslance Pirátů Jana Lipavského si jel předseda komunistů Vojtěch Filip, jenž absolvoval cestu do Číny, „pro instrukce“. Filip zase Lipavského nazval „ideologickým hlupákem“.
22. 1. 2019|