TÉMA

Odpadky

Dobrovolníci se na akci Ukliďme Česko poprvé vydají i do pohraničních opevnění

Opuštěné vojenské objekty se začátkem dubna dočkají úklidu. K celorepublikové akci Ukliďme Česko se nově připojí nadšenci do vojenských bunkrů. Rozšíření oblasti potvrdil zakladatel a organizátor spolku Radek Janoušek. Podskupina Ukliďme bunkry plánuje vyklidit několik desítek objektů na hranicích republiky. Její členové doufají, že se jim tak podaří rozšířit povědomí o problematice skládek v přírodě.
26. 3. 2024|

Nedopalky patří do koše. Města za jejich úklid ušetří i miliony díky systému, kam povinně přispívají výrobci cigaret

Miliony korun za uklízení nedopalků v ulicích. Obce se o úhradu části nákladů můžou přihlásit u společnosti NEVAJGLUJ. Do jejího fondu povinně ze zákona přispívají výrobci cigaret a tabákových výrobků s filtrem. Přestože systém funguje od loňského října, zatím se do něj přihlásila jenom zhruba desetina radnic.
15. 3. 2024|

Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů

Policisté a hasiči začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Úklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.
15. 8. 2023|

Mariupol se topí v tunách odpadků, městu hrozí epidemiologická katastrofa

Ruskem okupované ukrajinské přístavní město Mariupol je zavaleno tisíci tunami odpadků, které kvůli zničené infrastruktuře není kam odvézt. Oznámil to starosta města Vadym Bojčenko. Mariupol, v němž panují otřesné hygienické podmínky, je podle něj na pokraji epidemiologické katastrofy. Ukrajinské ministerstvo životního prostředí odhadlo, že od začátku letošní invaze už ruští okupanti způsobili v zemi ekologické škody za více než šest miliard dolarů.
24. 6. 2022|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|

Na moravské a slezské vrcholy proudí davy návštěvníků. Lysá hora je za hranou kapacity

Na vrcholy Beskyd míří stále více turistů. Výrazně jich přibylo s covidovou epidemií. Lidé ale stále častěji porušují různá pravidla. Parkují mimo vyznačená místa a odhazují odpadky. Narůstající množství návštěvníků ohrožuje chráněnou přírodu, naopak poskytovatelům ubytování vyhovuje. Problémy mají i v Jeseníkách.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 18:00|

V Chocni kontrolují obsah popelnic. Těm, kteří ze zásady netřídí, město nebude od září vyvážet odpad

Radnici v Chocni na Orlickoústecku došla trpělivost s lidmi, kteří netřídí komunální odpad. Začala proto s namátkovými kontrolami. Výsledky jsou alarmující: polovina lidí hází do popelnic také plasty, papír nebo třeba kov. Teď dostali varovnou nálepku a od září nebude město nádoby, jejichž obsah by se dal recyklovat, vyvážet vůbec.
25. 7. 2019|

Řím prohrává boj s nánosy odpadků. Lékaři mají strach z šíření nemocí, EU hrozí sankcemi

Italská metropole ročně vyprodukuje 1,5 milionu tun odpadu a marně hledá způsob, jak se s ním vypořádat. Starostka z populistického Hnutí pěti hvězd kvůli špinavým ulicím čelí kritice. Hory vršícího se smetí jsou podle lékařů rizikové. Evropská unie kvůli odpadkové krizi hrozí Itálii sankcemi.
2. 7. 2019|

Rusové protestují proti skládce. Vlak má vozit odpadky z Moskvy stovky kilometrů do tajgy

Ruskem otřásá další vlna protestů spojených s nakládáním s odpadem. Po demonstracích proti skládkám v okolí Moskvy se aktivisté přesunuli dále na severovýchod do Archangelské oblasti. Právě tam totiž vzniká obří skládka pro netříděný odpad z hlavního města. Odpůrci kritizují tajnosti kolem příprav a varují, že hrozí ekologická katastrofa, která by mohla zasáhnout i jiné země v Evropě. Policisté se snaží protestům zamezit a zadržují aktivisty. Na místě však už vzniklo stanové městečko.
18. 6. 2019|

Japonské město zakázalo lidem jíst při chůzi. Turisté špiní sebe i okolí, zlobí se místní

Radnice japonského města Kamakura přišla s netradičním zákazem. Kvůli hromadícím se odpadkům a zbytkům jídla, které do města lákají zvěř, obyvatelé nově nesmí jíst při chůzi a na veřejných prostranstvích. Z turisticky populárního města se tak zřejmě vytratí zvyky jako popíjení na ulicích či ochutnávání tradičních jídel při procházce. Prodejci pouličního občerstvení se obávají poklesu tržeb.
15. 6. 2019|

Černá skládka? Obce by mohly zasahovat i na soukromém pozemku

Radnice by měly mít možnost zlikvidovat černou skládku i na soukromém pozemku. Navrhuje to ministerstvo životního prostředí. Lidé se totiž o své okolí čím dál víc zajímají: roste počet podnětů na výskyt černé skládky i zájem o akce, jako je Ukliďme Česko.
9. 4. 2019|

Dobrovolníci budou už pátým rokem uklízet Česko, vyrazit s pytlem do přírody může kdokoli

Na sobotu připadá hlavní den akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letošní ročník se zaměřuje na odhozené pneumatiky, které budou dobrovolníci nejen uklízet, ale i počítat. V rámci celorepublikové události se budou konat také motivační soutěže. Pořadatelé očekávají, že se víkendových úklidů zúčastní přibližně 80 tisíc lidí.  Do akce se může zapojit kdokoli – a to z pozice účastníka, i organizátora.
4. 4. 2019|

Turecko bojuje proti plastům, drtivá většina odpadu ale dál končí na skládkách a v moři

Turecko chystá po zpoplatnění plastových tašek další opatření v boji s odpadky. Vláda chce kupříkladu zavést zálohované obaly na všechny nápoje. Drtivá většina odpadu ale dál končí na skládkách, případně v moři.
13. 2. 2019|

Řím se po požáru spalovny topí v odpadcích. Školy kvůli hygieně hrozí zavřením

Řím se už roky potýká s problémy s odklízením odpadků v ulicích. Po prosincovém požáru nejdůležitější městské spalovny už ale situace začíná být neúnosná. Upozorňují na to nejen obyvatelé, ale i ředitelé škol a školek, před kterými se mezi hromadami odpadků prohánějí i krysy. Na radnici kvůli tomu poslali dopis, ve kterém hrozí zavřením škol, pokud se situace nezačne řešit.
10. 1. 2019|