Nedopalky patří do koše. Města za jejich úklid ušetří i miliony díky systému, kam povinně přispívají výrobci cigaret

Události v regionech: Města ušetří za sběr nedopalků (zdroj: ČT24)

Miliony korun za uklízení nedopalků v ulicích. Obce se o úhradu části nákladů můžou přihlásit u společnosti NEVAJGLUJ. Do jejího fondu povinně ze zákona přispívají výrobci cigaret a tabákových výrobků s filtrem. Přestože systém funguje od loňského října, zatím se do něj přihlásila jenom zhruba desetina radnic.

Miliony leží na ulici, jen se pro ně sehnout. Proto teď Pardubice vstoupily do systému NEVAJGLUJ. „Jednou za rok pošleme report, kolik nás ten rok stál úklid nedopalků a dostaneme část peněz zpět. Předpokládáme, že by to mohl být milion korun. Nás jako město ten úklid může stát až tři miliony,“ popsala situaci náměstkyně primátora Pardubic Jiřina Klčová (ANO).

V Pardubicích se o úklid stará tandem mužů s vysavači. Jejich úsilí ale nemá konce. „Uklidíte jednu stranu, vracíte se nazpátek a je to zavajglované znova. A pokud ten vajgl nejde vysát, tak se musíte stokrát dvěstěkrát za den ohnout a ten vajgl vyškrábnout šroubovákem,“ sdělil uklízeč Petr Bureš.

Kuřáckou vášní trpí hlavně prostor u nádraží, restaurací, v parcích. „Když vidím řidiče, že vyhazují nedopalky z auta, nejradši bych zastavila a hodila bych mu ho zpátky,“ podotkla náměstkyně.

Systém NEVAJGLUJ působí od loňského října. Obce ke smlouvám už dvakrát vyzval. Úhrady určí podle nákladů a počtu obyvatel. Už za loňský rok vyplatí společnost 540 městům a obcím, které stihly uzavřít smlouvu, 28 milionů korun. Teď jich je 730, asi třináct procent.

„Dokonce jsme letos uzavřeli smlouvu už s hlavním městem Prahou, ale uzavírají s námi smlouvy i malinkaté obce, které mají čtyřicet, padesát, sto obyvatel. Budeme se snažit rozvíjet také osvětové projekty,“ uvedla ředitelka společnosti NEVAJGLUJ Martina Vrbová.

Filtry z cigaret s acetátem celulózy se zatím recyklovat příliš nedají. Zůstávají směsným odpadem a končí na skládce. Odhozené vydrží v přírodě až patnáct let.