TÉMA

Václavské náměstí

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz
Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|ČTK, ČT24
Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci
Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 20:10|ČTK, ČT24
Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí
Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.
7. 12. 2023|Šimon Muška
Česko si připomnělo 17. listopad, zaplnila se Národní třída i Václavské náměstí
Národní třída v Praze byla tradičním srdcem vzpomínek na 17. listopad. K pomníku událostí z roku 1989 přicházeli celý den desetitisíce lidí i vrcholní politici. Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že demokracii je třeba chránit. Podobně se na sociální síti vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Šéf opozičního ANO Andrej Babiš využil výročí ke kritice kabinetu, mluvil o privatizaci demokracie.  Vzpomínky a pietní setkání na roky 1939 a 1989 se ale uskutečnily i na mnoha jiných místech v celé zemi. V deset večer skončil Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, na němž zněla hudba, ale i projevy Ivana Gabala či Tomáše Halíka.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 23:35|
Koncerty, debaty i shromáždění. Listopadové události si připomene celé Česko
Festival svobody nabídne 17. listopadu tradičně vystoupení na Národní třídě, koncert na Václavském náměstí nebo udílení Cen Paměti národa. Stejnojmenná organizace zastřešuje akce pořádané občanskými iniciativami s cílem připomenout listopadové události, a to nejen v Praze, ale i v desítkách dalších měst. Vyvrcholení oslav, které připomenou 34. výročí sametové revoluce, bude předcházet Týden svobody.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 13:05|
Česko bude hlasem Izraele v Evropě, řekl Fiala na demonstraci. Sešli se i příznivci Palestiny
Česko bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) hlasem Izraele v Evropě. Řekl to ve středu na shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze. Na akci pořádané Federací židovských obcí se po 16. hodině sešly stovky lidí. Shromáždění má podle federace vyjádřit solidaritu s Izraelci po říjnovém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás a také upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu. O něco později se na Václavském náměstí sešli také podporovatelé Palestiny.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 21:15|
Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu
Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|
V pražských Holešovicích začala dlouhá výluka tramvají, v pondělí v centru odstartuje další
Cestování tramvají přes část pražských Holešovic se od půlnoci ze čtvrtka na pátek ztížilo. Začala zde totiž dlouhá výluka mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice, která podle plánu potrvá až do prosince. Náhradní doprava zavedena není. Od pondělí se přitom zkomplikuje také cesta přes Václavské náměstí v samém centru hlavního města.
27. 10. 2023|
Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy
Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.
24. 10. 2023|
Muž v tričku s logem wagnerovců půjde před soud. Hrozí mu až tříleté vězení
Muž, kterého při zářijové protivládní demonstraci v Praze zadržela policie, míří před soud. Žalobci k němu podali návrh na potrestání kvůli schvalování genocidy. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Muž měl na tričku symbol žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který podle policie podporuje ruskou agresi proti Ukrajině. Muž se při zadržení hájil tím, že wagnerovci jsou legální skupina.
20. 10. 2023|Šimon Rogner
Lidé na pražském Václavském náměstí podpořili Izrael
Vyjádřit podporu Izraeli, který čelí útoku palestinského teroristického hnutí Hamás, přišli v pondělí odpoledne lidé na pražské Václavské náměstí. Setkáním chtěli dát najevo sounáležitost s napadenou zemí. Na shromáždění s projevem například vystoupil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Na Václavském náměstí zazněla třeba myšlenka, že by se česká ambasáda měla přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma. To podporuje i premiér Petr Fiala (ODS), podle něj to je v současné době žádoucí krok, jak napsal na sociální síti X.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 19:31|
Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo
Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:08|
Spor o vlastnictví Slovanské epopeje končí. Vedení Prahy schválilo dohodu s dědicem Alfonse Muchy
Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, odsouhlasili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:37|
Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride
Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je vyjádřit toleranci a podporu sexuálním menšinám a podpořit rovná práva pro všechny. Z Václavského náměstí vyrazil průvod po 12:30, první účastníci dorazili okolo 14:00 na Letenskou pláň, kde byl naplánován kulturní program. V duhovém průvodu šli někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 20:50|
„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride
V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|
Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí
Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|
Soud vrátil k došetření případ demonstranta, který dostal podmínku za nášivku wagnerovců
Městský soud v Praze zrušil půlroční podmínku, kterou za veřejné schvalování válečných zločinů dostal protivládní demonstrant Jakub Jašek. Případ vrátil k došetření státní zástupkyni. ČT to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže za to, že měl na sobě na březnovém protestu na Václavském náměstí nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Kromě podmínky mu uložil peněžitý trest a na rok zakázal pobyt na území Prahy. Jašek vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.
17. 7. 2023|Šimon Rogner
Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu
Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|mus
Za úder do auta s ukrajinskou značkou dostal muž podmínku
Podmíněný trest na šest měsíců dostal od soudu muž obžalovaný, že po březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze poškodil projíždějící auto s ukrajinskou poznávací značkou. Soud rozhodl trestním příkazem, obviněný ani žalobce proti němu nepodali odpor, proto nabyl právní moci.
26. 6. 2023|
Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí
Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|Šimon Rogner
Soud uložil Popelkovi podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky
Jaroslavu Popelkovi, který v polovině března na protivládní demonstraci v Praze vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 za podněcování k trestnému činu čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Na 18 měsíců mu zároveň zakázal pobyt na území Prahy. Rozhodnutí není pravomocné. Popelka uvedl, že se cítí nevinen, šlo podle něj nanejvýš o přestupek.
13. 6. 2023|
Demonstrant s nášivkou wagnerovců dostal podmínku a peněžitý trest
Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal jednatřicetiletého Jakuba Jaška půlroční podmínkou s odkladem na dva roky za veřejné schvalování válečných zločinů. Podle obžaloby se činu dopustil tím, že měl na sobě na březnové protivládní demonstraci v Praze nášivky s písmenem Z a logem ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Na rok mu soud zároveň zakázal pobyt na území hlavního města a vyměřil mu peněžitý trest ve výši dvanácti tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné, strany se proti němu mohou odvolat.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:55|
Odvolací soud zrušil Popelkovi podmínku za šíření poplašné zprávy, případ vrátil k novému projednání
Městský soud v Praze zrušil podmínku pro aktivistu Jaroslava Popelku za šíření nepravdivé poplašné zprávy v dopisech adresovaných vládě a dalším státním institucím. Okresní soud pro Prahu 1 musí v případu vydat nové rozhodnutí. České televizi to sdělil Lukáš Strašák z pražského městského soudu.
10. 5. 2023|Alžběta Mubeenová
Lidé na Václavském náměstí protestovali proti vládě
Na Václavském náměstí v Praze se znovu sešli protivládní demonstranti. Kritizovali především postup kabinetu při řešení ekonomické situace v Česku nebo dodávky zbraní na Ukrajinu. Požadovali také odchod Česka z NATO a Evropské unie. Po protestní akci, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel, pokračovali účastníci na pochod směrem k Malostranskému náměstí. Jeden z účastníků demonstrace byl zadržen pro podezření z popírání či schvalování genocidy.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 22:35|