TÉMA

Nancy Pelosiová

Jsem optimistický ohledně schválení americké pomoci Ukrajině, řekl Fiala po jednání v Kongresu

„Jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině a Izraeli, ale samozřejmě to bude záviset na amerických zákonodárcích,“ řekl po jednání v americkém Kongresu český premiér Petr Fiala (ODS), který je na dvoudenní návštěvě USA. V úterý večer středoevropského letního času (SELČ) se v Kapitolu setkal s politiky, mimo jiné například s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Schůzky zhodnotil jako otevřené a přátelské.
16. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 01:12|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Mocní rivalové hledají cestu ke stabilizaci. Čínsko-americký obchod kvete, spor o Rusko i Tchaj-wan trvá

Spojené státy a Čína mají za sebou další rok turbulentních vztahů. Rivalita mocností pokračuje v bezpečnostní i hospodářské sféře, vzájemný obchod přesto kvete. Peking ale popudilo omezení vývozu technologií do této asijské země, Washington pak kromě porušování lidských práv znepokojují čínské vojenské manévry u Tchaj-wanu a v Jihočínském moři. Velmoci se neshodnou ani v otázce války na Ukrajině, kde Peking odmítá odsoudit ruskou agresi a pomáhá Moskvě obcházet sankce. Obě země ale podle expertů doufají, že se napjaté vztahy podaří i díky schůzce prezidentů Joea Bidena a Si Ťin-pchinga postupně stabilizovat.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:05|

Český přístup k pomoci Ukrajině a podpoře Tchaj-wanu budí uznání, hodnotí Pekarová Adamová návštěvu USA

Česká zahraniční politika se podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ve Washingtonu těší uznání amerického Kongresu. Na závěr čtyřdenního jednání uvedla, že sněmovní delegace se ujistila hlavně o stejném přístupu ohledně pokračující pomoci napadené Ukrajině či podpoře Tchaj-wanu vůči potenciální čínské hrozbě.
26. 5. 2023|

Kvůli útoku na Kapitol dostal zakladatel milice Oath Keepers osmnáct let vězení

Americký federální soud ve čtvrtek poslal na osmnáct let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Dvanáct let ve vězení má strávit také další člen skupiny Kelly Meggs. Trest ve výši 4,5 roku odnětí svobody dostal  Richard Barnett, který se nechal během zmíněného útoku vyfotit v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s jednou nohou na jejím stole.
25. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 05:56|

Vojenská letadla Pekingu překročila linii, která odděluje Tchaj-wan od Číny

Za posledních 24 hodin překročilo čtrnáct čínských vojenských letadel středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny a slouží jako neoficiální bariéra mezi oběma stranami. S odvoláním na tchajwanské ministerstvo obrany to ve středu ráno napsala agentura Reuters.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 07:01|

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.
30. 3. 2023|

Moldavsko a Tchaj-wan se obávají autoritářských sousedů. Strach z nových konfliktů roste

Moldavsko a Tchaj-wan na první pohled mnoho nespojuje. S proměnou geopolitické situace ale obě země nyní čelí hrozbám zpoza hranic. Zastrašováním si Čína snaží vynutit věrnost Tchaj-wanu, Rusko se zase destabilizací Moldavska snaží získat převahu ve válce s Ukrajinou. Obyvatelé obou zemí proto v posledních měsících žijí v neustálých obavách.
16. 3. 2023|

Si Ťin-pching ostře kritizoval USA, podle něj brání rozvoji Číny. Tchaj-wan je podle Pekingu červená linie

Čínský prezident Si Ťin-pching nezvykle přímými slovy obvinil Spojené státy a další západní země, že se snaží zpomalit vzestup Číny ve světě. Informoval o tom zpravodajský server CNN, podle něhož se tak Si vyjádřil v projevu k delegátům poradního shromáždění, které se v těchto dnech koná souběžně s plenárním zasedáním parlamentu. Ministr zahraničí Čchin Kang v souvislosti se zasedáním prohlásil, že Tchaj-wan je červenou linií, kterou Washington nesmí překročit.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 14:19|

Za chybné rozhodnutí označila Čína plán Pekarové Adamové navštívit Tchaj-wan. Na cestu se těším, reagovala

Čína ve čtvrtek označila plánovanou návštěvu předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wanu za nesprávné rozhodnutí a vyzvala k jejímu zrušení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí. „Reakce Pekingu mě nepřekvapila, ale naše hodnoty měnit nebudeme. Na cestu se těším,“ reagovala šéfka sněmovny na Twitteru.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 12:08|

Do vzdušné obranné zóny Tchaj-wanu vniklo 71 čínských letounů. Jde o dosud největší takovou aktivitu

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních čtyřiadvacet hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Informovala o tom v pondělí podle agentury Reuters tchajwanská vláda. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny, uvedla tchajwanská agentura CNA. Spojené státy to označily za provokativní a destabilizační.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:56|

Sněmovna reprezentantů USA schválila vládní výdaje v hodnotě 1,66 bilionu dolarů

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila návrh zákona o vládních výdajích v objemu 1,66 bilionu dolarů (37,9 bilionu korun). Zahrnuje i pětačtyřicet miliard dolarů pro Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters řekl, že návrh podepíše, jakmile ho dostane na stůl.
23. 12. 2022|

Čínská letadla a lodě se přiblížily Tchaj-wanu. Ostrov v reakci vyslal vlastní stíhačky

Čínská armáda za posledních 24 hodin vyslala do blízkosti Tchaj-wanu 39 letadel a tři plavidla. Tchaj-pej na ohrožení vzdušného prostoru ostrova reagovala vysláním vlastních stíhacích letounů. Podle agentur Reuters a AP o tom ve čtvrtek informovalo tchajwanské ministerstvo obrany.
22. 12. 2022|

Zelenskyj přivezl americkému Kongresu vlajku z Bachmutu. Nadcházející rok bude zlomový, řekl

Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americkém Kongresu. Ukrajina je živá a bojovná a nikdy se nevzdá, řekl rovněž prezident, již tradičně oblečený ve vojenských kalhotách a tmavě zelené mikině. Za svůj projev na společné schůzi obou komor amerického Kongresu sklidil opakovaně ovace vestoje.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 06:49|

Demokraté vybrali nástupce Pelosiové. Ve Sněmovně reprezentantů je povede Jeffries

Demokraté v americké Sněmovně reprezentantů si svým novým vůdcem zvolili Hakeema Jeffriese. Newyorský rodák Jeffries se tak od ledna příštího roku stane prvním černošským lídrem sněmovních demokratů, napsala agentura Reuters. Nahradí dvaaosmdesátiletou Nancy Pelosiovou, která již dříve oznámila, že o znovuzvolení nebude usilovat a že chce místo ve vedení uvolnit mladší generaci.
30. 11. 2022|

Tchajwanská opozice vyhrála místní volby. Prezidentka přijala odpovědnost a odchází z čela své strany

Tchajwanská opoziční Národní strana (KMT) v sobotu zvítězila v místních volbách v metropoli Tchaj-pej. Jde o neúspěch pro prezidentku Cchaj Jing-wen a její Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která staví na odporu proti Číně. Hlava státu z neúspěchu okamžitě vyvodila politickou zodpovědnost a odstoupila z čela své strany. Takový krok je na Tchaj-wanu v případě jasné porážky běžný, uvedla agentura AP.
26. 11. 2022|

Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů. Mohla by být nejtěsnější od začátku století

Sněmovna reprezentantů je republikánská, vyplývá z projekcí amerických médií. Sčítání po amerických volbách, které se uskutečnily 8. listopadu, jim podle nich přiřklo rozhodující 218. mandát. Demokratická strana jich zatím má 211, ale republikánské vítězství již je nezvratné.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 18:49|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Před volbami do Kongresu se ve Spojených státech množí případy politického násilí

Ve Spojených státech vrcholí kampaň před volebním superúterým. Hned tři američtí prezidenti, z toho dva bývalí, míří do Pensylvánie – jednoho z klíčových států pro zisk většiny v Kongresu. Joe Biden v týdnu varoval, že demokracie ve Spojených státech je v ohrožení, nejen kvůli popíračům výsledků prezidentských voleb, ale i kvůli množícím se případům politického násilí.
5. 11. 2022|

Podezřelého z útoku na manžela Pelosiové obvinili, hrozí mu padesát let vězení

Dvaačtyřicetiletého muže podezřelého z útoku na manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v pondělí federální prokurátoři obvinili z napadení a z pokusu o únos. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters.
31. 10. 2022|

Biden odsoudil útok na manžela Pelosiové a vyzval ke konci násilí v politice

Manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové utrpěl zranění, když jej v jeho domě v Kalifornii brutálně napadl útočník, informoval mluvčí političky Drew Hamill. Dvaaosmdesátiletý Paul Pelosi skončil v nemocnici a útočníka zadržela policie. Je vyšetřován z pokusu o vraždu. Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z vyšetřování, nebylo napadení náhodné a útočník se Pelosiho ptal, kde je jeho manželka. Také podle prezidenta Joea Bidena zprávy naznačují, že útok byl mířen na Pelosiovou.
29. 10. 2022|

Snahu zamezit našemu spojení s Tchaj-wanem převálcují kola dějin, řekl v OSN šéf čínské diplomacie

Jakýkoli pokus zamezit spojení Číny s Tchaj-wanem převálcují kola dějin, řekl v sobotu na zasedání Valného shromáždění OSN čínský ministr zahraničí Wang I. Sdělil také, že Peking podporuje veškeré úsilí vedoucí k mírovému řešení „krize“ na Ukrajině, prioritou jsou mírové rozhovory.
24. 9. 2022|

Americká a kanadská loď propluly okolo Tchaj-wanu. Čínské síly jsou připravené „odrazit provokace“

Tchajwanským průlivem propluly dvě bojové lodě amerického a kanadského námořnictva. Informovala o tom stanice CNN. Stalo se tak několik dnů poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že by USA mohly vojensky bránit Tchaj-wan v případě „bezprecedentního útoku“ ze strany Číny. Proplutí obou lodí označil Washington za „rutinní“. Čína uvedla, že plavidla monitorovala a varovala. Její jednotky jsou připravené odrazit provokace.
21. 9. 2022|