TÉMA

Zdravotnická záchranná služba

U Václavského náměstí v Praze hořela lepenka na střeše hotelu. Tramvaje jezdily odklonem

Několik jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek v Praze poblíž Václavského náměstí. Podle jejich informací vzplanula lepenka na střeše opravovaného domu. Z vnitrobloku budovy stoupal hustý dým. Plameny se nešířily, hasiči je poměrně rychle dostali pod kontrolu. Zásah omezil i provoz tramvajových linek. Záchranáři odvezli do nemocnice muže, který se nadýchal zplodin hoření.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 19:24|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

V Kralupech nad Vltavou vzplála ubytovna, sedm lidí je zraněných, dva vážně

Hasiči ve středu vyjeli k požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou v Bořivojově ulici. Záchranáři ošetřili podle dostupných informací celkem sedm lidí, většinu na místě. Všichni zranění byli při vědomí. Dvě pacientky přepravily posádky do barokomory, jednu ženu letecky. Všichni jsou z budovy evakuováni, sdělila kolem půl druhé odpoledne mluvčí záchranné služby Monika Nováková. Hasiči před 15. hodinou oznámili, že se požár podařilo zlikvidovat, jeho příčinu a výši škody zjišťuje vyšetřovatel.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 19:55|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Na Liberecku se auto srazilo s nákladním vozem a autobusem, šest lidí se zranilo

Silnici I/13 u obce Krásný Les na Liberecku uzavřela ve čtvrtek ráno nehoda autobusu, nákladního a osobního automobilu. Z pětadvaceti účastníků nehody se šest lidí zranilo, uvedli na síti X krajští hasiči. Silnice první třídy byla téměř pět hodin uzavřená. Provoz se podařilo obnovit kolem půl dvanácté.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:32|

Nádraží v Semilech je kompletně opravené. Kromě budovy už i koleje a nástupiště

Správa železnic (SŽ) dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy (ČD), je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.
26. 10. 2023|

Záchranáři už přijali tisíce tísňových SMS. Skutečnou tíseň hlásily jen jednotky z nich

Na tísňové lince 155 obdrželi záchranáři od letošního května, kdy byla služba spuštěna, více než šest tisíc tísňových SMS. Podle Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR (AZZS ČR) šlo ale ve většině případů o omyly. Skutečně tísňový charakter měly jen jednotky případů. Zprávy tak v řadě případů zbytečně zatěžují operační střediska, která denně řeší stovky tísňových volání.
19. 10. 2023|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Na školní děti vytekla v městském autobusu v Plzni chladicí kapalina. Zdravotníci jich šestnáct ošetřili

Záchranáři ošetřili ráno v Plzni šestnáct dětí, které potřísnila chladicí kapalina. Vytekla na ně v městském autobusu, kterým jely do školy. O incidentu informovala plzeňská záchranná služba, únik kapaliny potvrdily i dopravní podniky. Incidentem se zabývá i policie.
4. 10. 2023|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Rozsáhlý požár domu poblíž centra Plzně hasiči zlikvidovali. Při zásahu se dva zranili

Hasiči před půl druhou odpoledne zlikvidovali rozsáhlý požár patrového domu poblíž centra Plzně. Povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy. Při likvidaci požáru se dva hasiči zranili, jeden z nich skončil v nemocnici. Lochotínská ulice i výjezd z obchodního centra u Rondelu jsou uzavřené. Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím popsána nebyla.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 18:06|

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

Karlovarsku chybí letečtí záchranáři. Zasahovat by mohli začít už příští rok, tvrdí Válek

Letecká záchranná služba by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji v příštím roce. Sídlo by měla na karlovarském letišti a provozovat by ji měla zřejmě armáda. Kraj by ji mohl zajistit do půlroku od chvíle, kdy bude znát přesné podmínky, což by mohlo být do dvou týdnů. Na Karlovarsku je i nedostatek dalších zdravotníků, zejména praktických lékařů a pediatrů.
9. 8. 2023|

Najít lékaře je těžké, v Karlovarském kraji situaci nevyřešily ani vysoké náborové příspěvky

Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí desítky zaměstnanců. Situaci komplikuje i doba letních dovolených. Zdravotníci tak musejí často pracovat přesčas. Vedení kraje už několik let nabízí novým lékařům náborové příspěvky. Nemocnice to vnímají jako výraznou pomoc, navíc je využívá i Zdravotnická záchranná služba. U některých specializací ale nepomůžou ani benefity, lékařů v regionu je totiž málo.
20. 7. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Aplikaci Záchranka někdy lidé používají neúčelně z domova, důležitá je v terénu

Denně si v aplikaci Záchranka přivolá pomoc devadesát Čechů, před dvěma lety to bylo o třetinu méně. Nejčastěji ji používají sportovci a aktivní lidé, v posledních letech ale mají o Záchranku zájem také senioři. V současnosti ji má v telefonu nainstalovanou každý pátý Čech. Záchranáři ale upozorňují, že řada lidí využívá aplikaci nesprávně – v případě, že znají adresu, nepotřebují posílat přesnou lokalizaci.
16. 7. 2023|

U Liberce se srazil vlak s nákladním autem, zraněných je 21 lidí

Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací webu na trať vrátily krátce před 20:00.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:07|

V pražském Sedlci hořela střelnice. Požár se obešel bez zranění

V Praze v Sedlci v pátek hasiči zasahovali u požáru střelnice. Na místě, kde se objekt o rozloze 30 krát 30 metrů nachází, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hustý tmavý kouř byl vidět z více částí Prahy i Středočeského kraje. V budově zasažené ohněm se nikdo nenacházel. Kolem 16:30 už hasiči dohašovali skrytá ohniska. Škodu hasiči odhadli na několik milionů korun, příčinu požáru zjišťují, sdělil jejich mluvčí Martin Kavka.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:26|

V Litvínově havaroval autobus, zranilo se osm lidí, jeden těžce

V Litvínově na Mostecku v místní části Janov v pátek odpoledne havaroval autobus. Jednoho vážně zraněného chlapce transportoval vrtulník do ústeckého traumacentra, dalších sedm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě byly tři posádky zdravotnických záchranářů, policie i hasiči, řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 21:07|

Na Svitavsku havaroval kamion a tři osobní auta. Nehodu nepřežili tři lidé

Na silnici I/35 u tunelu Hřebeč na Svitavsku došlo k vážné nehodě nákladního a tří osobních aut. Při nehodě zemřeli tři lidé, jeden utrpěl velmi vážná zranění. Silnice I/35 byla plně průjezdná až zhruba po osmi hodinách. Na stejném místě došlo k tragické dopravní nehodě i letos v dubnu.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 21:57|

Dvě desítky hostů hotelu v Praze měly zažívací potíže, pět skončilo v nemocnici

Zhruba dvě desítky hostů hotelu v pražských Strašnicích měly v úterý zažívací potíže, pět z nich bylo převezeno do nemocnice. Na webu to oznámila pražská hygienická stanice. Příčiny potíží zatím nejsou známy, hygienici provádějí rozbory.
6. 6. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Pět obětí mají dvě noční dopravní nehody v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji zemřelo v noci na neděli při dvou dopravních nehodách pět lidí. Večerní kolizi u Dolního Žandova na Chebsku nepřežili dva lidé, druhá havárie nad ránem u Žalmanova si vyžádala tři oběti.
28. 5. 2023|

Ministerstvo rozdělovalo dotace, přestože neznalo potřeby hasičů a záchranářů, říká zpráva NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle výsledků kontroly dříve nastavilo podporu pro zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, aniž znalo potřeby hasičů, policie a záchranářů. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjišťoval, jak MMR, a ministerstvo vnitra a devět vybraných příjemců podpory nakládalo v letech 2018 až 2022 s penězi Evropské unie a státního rozpočtu určenými na řešení katastrof. Se závěry úřadu ministerstvo nesouhlasí.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 14:15|