TÉMA

Virus

Smrtícím virem proti rakovině. Vědci přizpůsobují ziku k ničení mozkových nádorů
Virus zika se stal velmi obávaným patogenem. Přestože se o něm ví od poloviny minulého století, teprve několik let „před covidem“ se začal masivněji šířit. Jeho nejhorší vlastnost teď ale vědci dokázali využít pro dobrý účel.
13. 3. 2024|Tomáš Karlík
Genetické nůžky mohou ochránit prasata před nemocí modrých oušek. CRISPR jim dá celoživotní imunitu
Takzvaná nemoc modrých oušek poškozuje už desítky let chovatele prasat a ani v dnešní době se stále nedá dobře léčit. Vědci ale teď našli řešení, které spočívá v úpravě genomu vepřů.
3. 3. 2024|Tomáš Karlík
Rostlinné viry mohou znehodnotit celou úrodu. Stačí jen, že změní její vzhled
Viry u rostlin sice nejsou pro člověka nebezpečné, mohou ale pěstitele připravit o úrodu a zvýšit ztráty v zemědělské produkci. Do rostliny se dostane patogen ve většině případů skrze přenašeče, kterým bývá nejčastěji hmyz. Virus se začne v buňce množit a postupně se šíří. Výsledný plod není ve většině případů toxický, nicméně může být pozměněn jeho vzhled, struktura anebo chuť, popsal Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.
21. 2. 2024|Tomáš Karlík
Aljašské neštovice mají první oběť. Vzácným virem se zatím nakazilo jen sedm lidí
Aljašští zdravotníci v polovině února oznámili, že v lednu zemřel muž, který se nakazil virem známým jako alaskapox neboli aljašské neštovice. Jde o nově objevený virus, který se mezi lidi dostal až v jednadvacátém století.
16. 2. 2024|Tomáš Karlík
Západonilská horečka se stále víc šíří i ve střední Evropě. Vědci popsali příčiny
Západonilská horečka je nemoc, která už svým jménem naznačuje, že je spojená s Afrikou. Jenže v posledních letech se stále častěji objevuje i v Evropě a proniká i do středoevropských zemí. Vědci teď popsali, jak je to možné.
5. 2. 2024|Tomáš Karlík
Ptačí chřipka zasáhla rypouše sloní. Z 18 tisíc nových mláďat přežila jen tisícovka
Pláže Patagonie jsou pokryté stovkami mrtvých těl rypoušů sloních. Většinou jsou to mláďata, která jejich rodiče opustili poté, co se nakazila virem ptačí chřipky a uhynula. Tato nemoc má mezi mladými rypouši smrtnost 96 procent.
18. 1. 2024|Tomáš Karlík
Děti bojují s podceňovanými RS viry. V nemocnicích jich během zimní sezony končí stovky
Kvůli nákaze RS viry končí v nemocnicích stovky dětí. Podle zjištění České televize jich bylo v roce 2022 hospitalizováno skor patnáct set. Nejčastěji šlo o kojence a nejmenší děti. Ukazují to poslední dostupná data, která ČT poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Nákaza RS viry má u dětské populace horší průběh od vypuknutí pandemie covidu-19. Viry nejčastěji způsobují respirační potíže, záněty dolních cest dýchacích nebo taky zápaly plic. Česko proto jedná o zavedení dobrovolné vakcíny také pro děti, v současnosti lze očkovat seniory a těhotné ženy.
18. 1. 2024|Alena Pondělíčková
Dlouhý covid působí v těle změny, které brání lidem cvičit, tvrdí studie
Řada lidí s dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19 se po cvičení cítí unavená a trpí bolestmi. Vědci tvrdí, že znají příčinu; na vině jsou podle něj biologické změny, jako je vážné poškození svalů, mitochondriální problémy a přítomnost mikrotrombů v těle, které takzvaný dlouhý covid provázejí.
5. 1. 2024|ČTK
Virus nipah se přizpůsobuje lidem, jeho smrtnost ale neklesá, ukazují studie
Virus nipah vědci odhalili teprve před čtvrtstoletím, od té doby se objevují jeho ohniska v Asii pravidelně. Nové výzkumy ukazují, jaký má potenciál vyvolávat větší epidemie, nebo se dokonce šířit pandemicky.
9. 11. 2023|
Ptačí chřipka by se dala porazit genetickou úpravou drůbeže. Vědci ji otestovali a funguje
Ptačí chřipka zabíjí ptáky ve volné přírodě, ale také ohrožuje chovy drůbeže po celém světě. Vysoce nakažlivý virus se mění natolik rychle, že proti němu není příliš účinné očkování. Skupina vědců ted přišla s řešením, které by se jednou dalo použít: je jím genetická úprava drůbeže.
6. 11. 2023|
Vědci poprvé popsali černého pasažéra mezi viry. Parazituje na jiném, používá ho jako beranidlo
Američtí vědci objevili virus, který se vozí na jiném. Pod mikroskopem poprvé pozorovali, jak menší virus využívá větší jako beranidlo, které mu otevře vstup do buňky, aby ji mohl ovládnout.
3. 11. 2023|
Vědci vložili do myší lidské geny, aby vytvořili lepší zbraň proti covidu
Tým amerických genetických inženýrů upravil myši geneticky tak, aby mohly mít covid podobný tomu, jak se projevuje u lidí – konkrétně u mladých zdravých lidí. To umožní výzkum léků. Studie vyšla v odborném žurnálu Nature.
2. 11. 2023|
Virus ptačí chřipky pronikl k Antarktidě. Může zdecimovat tučňáky
Britští vědci objevili virus ptačí chřipky u ptáků u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily i laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky vůči nemocem z jiných částí světa.
25. 10. 2023|
Epidemiologovi Faucimu se s covidem zhmotnila noční můra. Teď se bojí, že lidé zapomenou
Na konci roku 2022 se americký epidemiolog Anthony Fauci, který desítky let odborně vedl americký boj proti nakažlivým nemocem, rozhodl skončit ve veřejných funkcích. Teď popsal, kde USA i svět během covidu udělaly největší chyby i pokrok – a také, co v něm vyvolává obavy z budoucnosti.
22. 10. 2023|
Herpes proti rakovině. Vědci využili virus oparu na léčbu nádoru mozku
Nový výzkum použil v klinické studii geneticky upravený virus, který je normálně zodpovědný za vznik oparu. Tato látka zvýšila imunitu nemocných trpících rakovinou mozku natolik, že proti nemoci byli schopní lépe bojovat.
21. 10. 2023|
Britští vědci vytvořili speciální materiál na respirátory. Virus v něm uvízne jako moucha v pavučině
Výzkumný tým z Liverpoolské univerzity vyvinul nový materiál, který perfektně zachycuje částice koronavirů. Díky tomu by mohl změnit k lepšímu účinnost roušek a respirátotů, které mnoho lidí využívá jako ochranu nejen před covidem ale i dalšími virovými chorobami. Vědci to popsali v článku, který vyšel v odborném časopise Nature Communications.
1. 10. 2023|
Čínští vědci objevili nejhlouběji existující virus. Vylovili ho ze dna Mariánského příkopu
Nový objev čínsko-australského vědeckého týmu ukazuje, jak vypadá základ potravinové pyramidy na nejhlubším místě oceánů. V Mariánském příkopu se jim podařilo objevit virus, který se množí v hlubokomořské bakterii a je dokonale adaptovaný na existenci ve světě věčné temnoty.
22. 9. 2023|
Moderna má novou mRNA vakcínu proti covidu. Má být lepší ve všech ohledech
Společnost Moderna vyvinula novou a vylepšenou verzi své vakcíny proti covidu-19. Podle studie, která vyšla v odborném časopise Science Translational Medicine, je velmi slibná, protože jednak využila inovativní přístup, ale hlavně má lepší výsledky než starší očkování.
18. 9. 2023|
Zatím není důvod k obavám, covid ale umí překvapit, říká Smejkal. Rizikové skupiny vyzývá k očkování
Laboratoře v Česku za poslední den odhalily 290 případů covidu-19, což je téměř dvakrát více než před týdnem. Skutečný počet nakažených je ale nepochybně vyšší, protože se netestuje plošně. Podle odborníků je covid potřeba brát jako běžný sezonní respirační virus. „Zatím to nevypadá tak, že bychom se měli příliš bát, ale covid nás už překvapil v minulosti, takže nemůžeme nic vyloučit,“ uvedl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.
15. 9. 2023|
Ptačí chřipka ničí kolonie mořských ptáků na Britských ostrovech
Kolonie mořských ptáků na Britských ostrovech jsou ohrožené stále sílící ptačí chřipkou. Oznámila to ochranářská organizace National Trust, která současně vyzvala britskou vládu, aby tuto krizi sledovala.
13. 9. 2023|
Vědci zjistili, proč jsou viry netopýrů u lidí tak smrtelné. Souvisí to s létáním
Netopýři žijí ve velkých koloniích, kde se snadno přenášejí viry mezi jednotlivými zvířaty. To je jedna z příčin, proč v jejich populacích koluje tolik nemocí. Ale proč jsou tyto patogeny tak smrtící pro lidi, to zatím nebylo jasné.
11. 9. 2023|
Ptačí chřipka míří na Antarktidu. Může tam ohrozit 100 milionů zvířat
Nová zpráva mezinárodního vědeckého týmu varuje před průnikem ptačí chřipky na nejjižnější světadíl. Tamní podmínky totiž nahrávají tomu, že by na Antarktidě tato nemoc mohla nabrat extrémně smrtící podobu.
1. 9. 2023|
Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou
Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|
Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně
Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.
29. 8. 2023|