TÉMA

Stávka

Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.
5. 4. 2024|

Německé dráhy se dohodly s odbory. Pracovní doba strojvedoucích klesne až na 35 hodin týdně

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) postupně do roku 2029 sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně se zachováním plné mzdy. V úterý to oznámil personální šéf podniku Martin Seiler. Dráhy tak po sérii stávek a pěti měsících vyjednávání přistoupily na základní požadavek odborů strojvedoucích GDL. Strojvůdci budou mít podle kompromisní dohody možnost pracovat až 40 hodin týdně, pokud budou chtít, za což dostanou příplatky. Posun ve vyjednávání znamená úlevu pro miliony cestujících a také jistotu zásobování německého průmyslu.
26. 3. 2024|

PROFIL: Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou kariéru. Ztrátu funkce kvůli nezaplaceným příspěvkům dokázal zvrátit

Josef Středula se po třítýdenní přestávce stal opět předsedou centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Funkci musel začátkem března opustit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. To se stalo zhruba rok poté, co se nestal prezidentem. Loni byl jedním z kandidátů ve volbě, kterou nakonec vyhrál Petr Pavel, šéf ČMKOS z klání těsně před prvním kolem odstoupil. Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou svou kariéru, předsedou největší české odborové centrály je od roku 2014.
4. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:04|

Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|

Německou železnici poznamená od středy stávka. Zasáhne to i spoje s Českem

Německou železnici ochromí stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), nákladní doprava se zastaví ve středu večer a osobní ve čtvrtek nad ránem, vždy na 35 hodin. Oznámil to šéf odborů německých strojvedoucích GDL Claus Weselsky. Očekávat lze rozsáhlé výpadky vlaků nejen v Německu, ale také na spojích s Českou republikou.
4. 3. 2024|

V Číně stávkují dělníci, protože jim firmy nevyplácí mzdy. Příčinou je krachující realitní sektor

Čína se snaží zachránit krachující realitní sektor, který je pilířem ekonomiky. Centrální banka rekordně snížila sazbu pro hypotéky ze 4,20 na 3,95 procenta, ale důvěra zákazníků v trh s nemovitostmi je nízká. Prodeje váznou, hromadí se dluhy a nedokončené projekty. Dělníci stávkují, protože jim podniky neplatí.
21. 2. 2024|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

Stávka německých strojvedoucích skončí dříve. Dráhy a odbory chtějí jednat

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) a odbory strojvedoucích GDL se dohodly na předčasném ukončení stávky, která měla původně trvat do pondělního večera. O mzdových sporech budou dále jednat. Podle informací ČTK se nákladní vlaky rozjedou v neděli večer a osobní doprava se vrátí k běžnému jízdnímu řádu od noci na pondělí. Stávka ochromila dopravu nejen v Německu, ale narušila i železniční spojení s Českem. České dráhy uvedly, že jsou s německými dopravci v kontaktu.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 18:52|

V Argentině proběhla jednodenní stávka na protest proti reformám prezidenta Mileie

Největší argentinské odbory vyhlásily ve středu dvanáctihodinovou stávku a v centru Buenos Aires zahájily velkou demonstraci proti tvrdým úsporným opatřením a reformám nového libertariánského prezidenta Javiera Mileie. Akce, která zasáhla odvětví od dopravy po banky, je největším projevem odporu proti jeho plánům na škrty ve výdajích a privatizaci od jeho nástupu do funkce minulý měsíc, kdy slíbil napravit ekonomiku zmítanou 211procentní inflací a paralyzujícím zadlužením.
24. 1. 2024|

Němečtí strojvedoucí opět stávkují, protest narušil i spojení s Českem

V Německu naplno propukla stávka na železnici. K protestu strojvedoucích nákladních vlaků, který začal v úterý večer, se v noci připojili jejich kolegové z osobní přepravy. Německý dopravce Deutsche Bahn (DB) ráno oznámil, že se podařilo přejít na nouzový jízdní řád, cestující nicméně musí počítat s rozsáhlými výlukami dálkových i regionálních vlaků. Narušeno bylo i spojení s Českem. Stávka za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky má skončit po šesti dnech v pondělí večer.
24. 1. 2024|

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.
22. 1. 2024|

Na Papui Nové Guineji vypukly po stávce policie nepokoje a začalo rabování, šestnáct lidí zemřelo

Nejméně šestnáct lidí zahynulo na Papui Nové Guineji při rozsáhlých nepokojích, které propukly ve dvou největších městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování začaly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů. Vláda vyhlásila nouzový stav.
11. 1. 2024|

Německá stávka na železnici se stupňuje, zrušeny mají být i některé spoje z Česka

K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.
10. 1. 2024|

Stávka německých železničářů naruší spojení s Českem

Strojvedoucí nákladních vlaků německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) v úterý večer vstoupí do stávky za vyšší mzdy, ve středu se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Stávce, která skončí v pátek, se dráhy snaží na poslední chvíli zabránit u pracovního soudu. Akce odborů strojvedoucích GDL ochromí dopravu nejen v Německu, ale naruší spojení také s Českem.
9. 1. 2024|

Stovky lékařů v hradecké nemocnici dál protestují, požadují víc peněz za přesčasy

Situace ve většině nemocnic se navzdory stahování výpovědí z přesčasů ze strany doktorů do konce prosince příliš nezmění. Stovky pacientů s odloženými termíny se k zákrokům dostanou nejdříve v lednu. Jedno z nejkomplikovanějších jednání probíhá ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Na čtyři sta lékařů tam v protestu pokračuje i přes dohodu na celostátní úrovni. Chtějí za přesčasy víc peněz.
11. 12. 2023|

Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.
8. 12. 2023|

Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy

Tripartita se na pondělním jednání ve Strakově akademii v Praze nedohodla na zvýšení minimální mzdy. O přidání od ledna tak rozhodne vláda, zřejmě na jednání v příštím týdnu. Zástupci kabinetu a odborů se sešli poprvé od odborářské stávky a protestů z 27. listopadu. Probírali otázky týkající se také vzdělávání či zdravotnictví.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:40|

Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|

Je tady manévrovací prostor, vláda by mohla stávkujícím v něčem ustoupit, míní ekonom

Vláda od snahy konsolidovat veřejné finance nemůže navzdory pondělní stávce odborů odstoupit, míní hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Vidí ale určitý manévrovací prostor, v rámci kterého by mohla koalice pomoci například energeticky náročnějším odvětvím. Podobně se vyjádřila hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Podle ní je hlavní problém vlády nedostatečná a někdy arogantní komunikace.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 18:09|

Podle Beka nárůst počtu učitelů komplikuje zvyšování platů. Dobšík chce lepší koncepci

Personální nárůst, který podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) činil ve školství 40 tisíc nových pozic za pět let, je prý třeba postupně zpomalit a stabilizovat ho na dlouhodobě udržitelné úrovni. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka ministerstvo postupuje nekoncepčně, a sporné body se tak projednávají pod tlakem. Oba muži to uvedli v Událostech, komentářích. Obě strany jsou po pondělní stávce, do níž se zapojily přes tři čtvrtiny škol, otevřeny dalšímu jednání.
28. 11. 2023|

Většina škol zůstala zavřená. Podle premiéra je stávka neodůvodněná

Na školách v Česku se v pondělí stávkovalo. Zavřeny zůstaly tři čtvrtiny z nich. Protest podpořili i někteří žáci průvodem k ministerstvu školství. Školské odbory vyhlásily jednodenní stávku na protest proti chystaným změnám, které podle nich zhorší kvalitu výuky, jsou také nespokojeny s nízkými platy nepedagogických pracovníků. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že považuje stávku za neodůvodněnou, část argumentů odborů odmítl. Předseda školského odborového svazu František Dobšík označil slova předsedy vlády za manipulaci s čísly. Stávka se koná v den, na který svolaly odbory i další protesty proti vládě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 21:11|