TÉMA

Tomáš Jirsa

Střelce je třeba včas rozpoznat, psychotesty ano, omezení zbraní ne, zaznělo v debatě politiků

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otevřela debatu o ochraně měkkých cílů a tuzemské zbraňové legislativě. Tu hosté Událostí, komentářů převážně považují za kvalitní, prostor vidí pro důslednější psychologické testování držitelů zbraní. Preventivní opatření jsou složitá, potenciálního osamělého střelce ale lze včas zachytit, zaznělo v diskuzi.
5. 1. 2024|

Česko zřejmě bude dávat na obranu alespoň dvě procenta HDP, schválil to Senát

Na obranu bude český stát pravděpodobně ze zákona dávat ročně aspoň dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), Senát to dle očekávání ve středu schválil. Vládní předloha vychází ze spojeneckého závazku Česka vůči NATO, který po dvě desetiletí není naplňován, řekla senátorům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Senátoři rovněž schválili novelu o elektronických komunikacích či novelu o hornické činnosti.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 20:15|

Českého vojenského lékaře v Koreji obžalovali. Právníci usilují o smírné řešení, řekla Černochová

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával tamní hygieničku, byl obžalován z obtěžování. Senátorům to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země, uvedla ministryně. Právníci nadále usilují o smírné řešení, dodala.
31. 5. 2023|

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl tak návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina sedmnácti senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.
28. 2. 2023|

Senátorem za Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa

Senátorem ve volebním obvodu Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa (ODS), získal 66,36 procenta hlasů. Druhý Miroslav Lorenc (ANO) dostal 33,63 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 15,66 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42,45 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:04|

V Senátu za Český Krumlov usedne Jirsa, nebo Lorenc

Do druhého kola v senátním obvodu Český Krumlov postupují obhajující senátor Tomáš Jirsa (ODS) a Miroslav Lorenc (ANO). Jirsa získal v prvním kole 36,53 procenta hlasů, Lorenc 17,46 procenta. Hlasovat přišlo 42,45 procenta voličů. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Exministr životního prostředí Brabec je Ropákem roku, Zelenou perlu obdržela poprvé žena

Titul Ropák roku 2021 udělil spolek Děti Země bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu dostala za antiekologický výrok místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová. V jubilejním 30. ročníku ankety tak ocenění získala poprvé žena.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:11|

Česko je připraveno na všechny varianty vývoje na Ukrajině, řekl Fiala

Situací ohledně rusko-ukrajinského konfliktu se na středečním jednání zabýval kabinet Petra Fialy (ODS). Premiér na brífinku uvedl, že Bezpečnostní rada státu jednala ve středu o připravenosti Česka na všechny scénáře. Země je podle něj připravena pomoci Ukrajině. Dopoledne si náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského a tlumočil mu rozhořčení České republiky nad porušením mezinárodního práva, kterého se Rusko dopustilo uznáním nezávislosti dvou samozvaných „republik“ na východě Ukrajiny. Zmejevskij během předvolání odmítl „nepodložená obvinění“ Moskvy z agrese vůči Ukrajině.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:22|

Obliba hazardu po koronavirové přestávce opět roste. Spor o hrací automaty nekončí

Obliba hazardních her roste. Loni Češi prohráli přes 36 miliard korun, to je o pět miliard víc než v roce 2018. Nejvíc peněz lidé nechali v herních automatech. A po útlumu během jarní koronavirové karantény se zájem opět zvyšuje. Některé iniciativy či například část pražských radních chtějí hrací automaty úplně zakázat.
26. 7. 2020|
Události komentáře

Ombudsman má chránit před zvůlí státní moci. Její součástí ale Křeček léta byl, kritizuje Brožová jeho volbu

Středeční zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem jen rozvířilo debatu o jeho schopnostech a budoucím směřování úřadu veřejného ochránce práv pod jeho vedením, která začala již před volbou. I někteří poslanci, kteří ombudsmana vybírali, neskrývali překvapení, že volba byla vůbec úspěšná. Politická linie ve sněmovně se při volbě nakonec zhruba ustálila na rovině vládních stran plus SPD ve prospěch Křečka a zbytku opozice proti němu. Politici i právní experti debatovali o ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi v Událostech, komentářích.
13. 2. 2020|
Události komentáře

Chtěli jsme narovnat extrémy, řekl Jirsa ke kauze čínského vlivu. Lidská práva nejsou extrém, oponoval novinář

Majitel PR agentury Tomáš Jirsa, který podle serveru Aktuálně.cz za peníze firmy Home Credit zlepšoval v Česku pověst komunistické Číny, odmítl, že by jeho zadáním byla propaganda. Podle svých slov chtěl jen narovnat extrémy. Podle redaktora Lukáše Valáška ale Jirsa za extrémy považuje i debatu o lidských právech v Číně. Jirsa v pořadu Události, komentáře také tvrdil, že za takzvaným interním monitoringem senátora Pavla Fischera se skrývala „práce toho nejjuniornějšího člena agentury“ s veřejnými zdroji.
20. 12. 2019|

„Tomáš Jirsa obsah neovlivňoval, o jeho spolupráci s PPF jsme nevěděli,“ říká šéfredaktor serveru Info.cz

Podnikatel Tomáš Jirsa měl podle zjištění Aktuálně.cz ovlivňovat české mínění o Číně na zakázku firmy miliardáře Petra Kellnera. Zároveň ale působil jako jednatel zpravodajského webu Info.cz. „Do obsahu nijak nezasahoval,“ tvrdí jeho šéfredaktor Michal Půr. Podle bývalých redaktorů webu se ale obsah po Jirsově příchodu změnil.
14. 12. 2019|

Home Credit si najal agenturu, aby vylepšila obraz Číny v Česku, zjistilo Aktuálně.cz

Úvěrová firma Home Credit Petra Kellnera si najala PR agenturu C&B Reputation Management, která měla podle informací serveru Aktuálně.cz zlepšit obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti.
10. 12. 2019|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Zemřel Jan Stráský, poslední premiér federální vlády Československa

Ve věku 78 let zemřel někdejší český politik Jan Stráský, který byl posledním federálním předsedou československé vlády. Informaci přinesl Deník.cz a potvrdila ji řada zdrojů ze Stráského okolí. Bývalý ministr dopravy a zdravotnictví po odchodu z politiky stál v čele Národního parku Šumava a také byl předsedou Klubu českých turistů.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 21:50|
Události komentáře

Agenti varují před Huawei už pět let, řekli senátoři z bezpečnostního výboru

Informace o rizicích spojených s používáním technologií čínské značky Huawei, na která upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), nejsou nové. Ve zprávách tajných služeb se objevují už od roku 2013. V pořadu Události, komentáře to potvrdili předseda a místopředsedové bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer (nez.), Ladislav Václavec (ANO) a Tomáš Jirsa (ODS). Všichni také zdůraznili, že českým tajným službám důvěřují.
19. 12. 2018|