TÉMA

Přestupek

Policie řeší agresivitu na ulicích i v nemocnicích. Tam investují do kamer i kurzů sebeobrany

Ročně policie šetří přes dva tisíce případů fyzického napadání na ulicích, které kvalifikuje jako trestný čin výtržnictví. Řada agresorů si oběť vybírá náhodně. Často jsou terčem útoku starší lidé. Stovky dalších, ne tak závažných potyček, řeší každý rok úřady v přestupkovém řízení. Podle odborníků je to ale jen část těch, které se skutečně odehrají. Řadu případů totiž neoznámí dokonce ani sami napadení. Agresivita roste také v nemocnicích.
15. 4. 2024|

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.
14. 3. 2024|

Pachatele těžkých dopravních přestupků čekají od dubna povinné terapie. Mají změnit jejich přístup k jízdě

Terapeutickými programy budou muset od dubna povinně procházet pachatelé těžších dopravních přestupků, kteří budou chtít zpět řidičské oprávnění. Povinnost se bude týkat například těch, kdo mají zákaz řízení nejméně na rok a půl, nebo těch, kdo odmítnou dechovou zkoušku. Program terapií zpracovalo Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s výzkumnými pracovišti.
12. 3. 2024|

Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.
4. 3. 2024|

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Nový bodový systém platí měsíc. Řidiče to ale zatím od přestupků příliš neodrazuje

Už více než měsíc platí pro řidiče nový bodový systém. Zavedl víc přestupků, za které hrozí zákazy řízení nebo vyšší pokuty. Řidiče to ale od páchání závažných přestupků zatím neodrazuje. Policisté k 30. lednu řešili na silnicích přes 33 tisíc přestupků a vybrali za ně téměř pět set milionů korun. Oproti loňskému lednu jde o dvojnásobnou částku. Vysvětlují to větší pravomocí řešit problémy na místě i tím, že se minulý měsíc zaměřili třeba na nesprávné předjíždění.
8. 2. 2024|

Květnový požár v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek

Letošní požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek a předala ho k dořešení Národnímu parku České Švýcarsko. České televizi to řekla mluvčí ústeckých policistů Eliška Kubíčková. Policie v souvislosti s požárem původně stíhala německého občana z obecného ohrožení z nedbalosti.
13. 11. 2023|

Chodník jako parkoviště. Počet přestupků hlavně ve velkých městech roste

Ve velkých městech napříč republikou dochází stále častěji k nedovolenému parkování na chodnících. Potvrdili to strážníci z řady českých měst. Auta zaparkovaná na chodníku přitom znemožňují bezpečnou chůzi pěších nebo blokují průjezd vozidel veřejné hromadné dopravy. Města na situaci reagují budováním zábran i výstavbou nových parkovacích objektů. Řada řidičů tvrdí, že špatně parkují hlavně kvůli nedostatku parkovacích míst.
21. 10. 2023|

Lidé, kteří přijdou o řidičský průkaz, budou muset na terapeutický kurz. Lektoři už se na ně připravují

Každý, kdo přijde o řidičské oprávnění a bude ho chtít získat zpět, bude muset od ledna povinně absolvovat terapeutický kurz. Centrum dopravního výzkumu v Brně proto intenzivně školí nové lektory. Závažné přestupky a trestné činy v dopravě ročně spáchá až dvacet tisíc řidičů.
16. 10. 2023|

Bodový systém čeká zpřísnění, současně budou moci řídit už sedmnáctiletí

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní. Zpřísňuje například tresty u nejzávažnějších přestupků a zvyšuje některé pokuty. Auto zároveň budou moci řídit lidé už od sedmnácti let, a to pod dozorem dospělého. Zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu bude možné už v patnácti letech a šesti měsících. Zavedou se také mimo jiné řidičské průkazy na zkoušku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 20:57|

Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Už osm tisíc přestupků zaznamenaly nové radary v Hradci Králové. Radnice plánuje změny

Od začátku května zaznamenaly radary nového inteligentního systému v Hradci Králové osm tisíc přestupků. Nejvíc jich evidují strážníci na výpadové silnici směrem na Jičín. Radnice chce proto udělat změny v povolené rychlosti. Chce, aby byl úsek přehlednější.
30. 5. 2023|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Muž, který 17. listopadu v Praze napadl novináře Bartoníčka, dostal pokutu

Muž, který loni 17. listopadu při protestu proti České televizi a vládě napadl novináře serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka, dostal pokutu. Úřad městské části Prahy 1 ho uznal vinným ze spáchání přestupku. Uvedl to mluvčí úřadu Petr Bidlo s tím, že výši pokuty nemůže sdělit. Městská část se v souvislosti s demonstrací zabývá i rasistickými urážkami vůči redaktorovi ČT Richardu Samkovi, v tomto případu ale zatím nerozhodla.
2. 3. 2023|

Policie se zaměřila na řidiče, kteří neplatí pokuty. Hrozí jim zabavení registrační značky

Policie od začátku roku přitvrdila vůči řidičům, kteří se vyhýbají placení pokut. Týká se to hlavně cizinců. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška jim hrozí zabavení registrační značky, případně nasazení botičky, když na to policie přijde například při běžné silniční kontrole. Policisté ve středu ráno podnikli na dálnici D1 kontrolní akci zaměřenou právě na placení pokut. Přistihli řidiče, kteří dlužili i desítky tisíc korun.
16. 2. 2023|

Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.
1. 2. 2023|

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent Čechů, viní ostatní řidiče, ukázal průzkum

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent českých řidičů, důvodem jsou podle nich ostatní motoristé. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven za rok 2022. Výsledky ukazují, že řidiči svou jízdu vnímají jako správnou, přestože připouští vlastní porušování pravidel a páchání přestupků. Hrozící pokuty řidiči považují za nedostatečné, motivací pro dodržování předpisů je pro většinu bodový systém.
17. 1. 2023|

Kvůli zásahu policie na Babišově mítinku v Českém Krumlově padly dva kázeňské tresty

Dva policisté dostali kázeňské tresty kvůli zásahu na srpnovém politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v České Krumlově. Muži podle závěrů z řízení pochybili, když při rozdělování znesvářených stran na akci dostatečně neprokázali svoji příslušnost k policii. České televizi to sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. V souvislosti se srpnovým mítinkem bylo vedeno kázeňské řízení také s velitelem obou policistů. I on se podle Matznera dopustil přestupku, trest ale nedostal.
15. 12. 2022|

Ministerstvo vnitra udělilo Hradu šedesátitisícovou pokutu za skartaci tajných dokumentů, Mynář s ní souhlasí

Ministerstvo vnitra uložilo pokutu šedesát tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky (KPR) za vedení spisové služby. Na pokutu upozornil v úterý Český rozhlas Radiožurnál. V případu šlo i o skartaci dvou utajovaných dokumentů. Pochybení zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejíž detektivové kontrolovali, jestli někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. O pokutě rozhodl už v září Národní archiv – Hrad se ale odvolal a resort vnitra sankci o třetinu snížil. Hrad opakovaně odmítl, že by porušil zákon.
13. 12. 2022|

Lidé si mohou delikty ve svém městě najít v on-line mapě

Ministerstvo vnitra představilo ve spolupráci s policií takzvanou Mapu kriminality. Ta na interaktivních webových stránkách umožňuje vyhledat si některé trestné činy a přestupky spáchané po celém Česku. Databáze obsahuje 14 milionů deliktů, ke kterým došlo od roku 2013.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:35|

Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu

Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|