TÉMA

KRNAP

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

V Krkonoších někdo smrtelně postřelil vlka s telemetrickým obojkem

V Krkonoších někdo zřejmě ve středu 29. listopadu postřelil vlka, který před necelými třemi týdny dostal telemetrický obojek. Smrtelně zraněné zvíře správci Krkonošského národního parku (KRNAP) našli a následně ho museli utratit, aby ukončili jeho trápení. Případem se zabývá policie.
7. 12. 2023|

V Krkonoších se usadili vlci. Správa národního parku nabádá turisty, aby je nekrmili

Až jedenáct vlků se může pohybovat v české části Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku zasahují na české území dvě vlčí teritoria. Šelmy se zde rozmnožují poprvé v novodobé historii. Správci parku apelovali na obyvatele a návštěvníky Krkonoš, aby vlky nekrmili a aby v přírodě nenechávali nic, co by jim mohlo k potravě posloužit.
3. 10. 2023|

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|

Krkonošská kauza míří k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části takzvané krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Informoval o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ tedy projedná Nejvyšší soud.
25. 7. 2022|

Na Sněžce jsou opět ochranné sítě. Mají bránit návštěvníkům v ničení přírody

Nejvyšší český vrchol znovu obepíná ochranná plastová síť. Rozvinuli ji tam správci českého a polského národního parku. Přes léto má neukázněným návštěvníkům hor zabránit v pohybu mimo vyznačené plochy, a tedy i v devastaci vzácné přírody.
14. 6. 2022|

Přírodovědci našli v Krkonoších vzácné druhy hub, jednu nejspíš úplně poprvé v Česku

Mykologové v Krkonoších objevili houbu druhu závojenka kruhatá (Entoloma violaceozonatum). S největší pravděpodobností jde o první nález v celé České republice. Monitoringu hub v krkonošských lesích se mykologové věnují několik desetiletí. Přinesl i další pozoruhodné objevy.
19. 4. 2021|

Starosta Pece pod Sněžkou odmítl vinu v krkonošské kauze. Jde o dotační podvod a poškození přírody

Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat takzvanou krkonošskou kauzu, v níž jde o poškození přírody v Peci pod Sněžkou, pokus o dotační podvod a další trestné činy. V případu figuruje osm lidí a jedna firma. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (SNK SNĚŽKA) vinu důrazně odmítl. Hlavní líčení, které se koná za přísných hygienických pravidel, bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších obžalovaných. Nařízeno je také na listopad.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 16:15|

S turisty přibývá v Krkonoších odpadu, lidé nedodržují základní pravidla

Krkonoše bojují s rekordním počtem odpadků. Stoupá totiž počet návštěvníků v národním parku i v chatách a boudách. Doprava odpadků pryč z hor je přitom náročná, a tedy velmi nákladná. Přímo v národním parku navíc koše instalované vůbec nejsou, aby příroda zůstala čistá. Správa parku to nehodlá měnit a apeluje na turisty, aby si svůj odpad odváželi s sebou.
31. 8. 2020|

Jezdci na skútrech se proháněli po Krkonoších, hrozí jim vysoké pokuty

Skupinu jezdců na čtyřech terénních motocyklech na pásech a jednom sněžném skútru přistihli ve středu strážci Krkonošského národního parku (KRNAP) a policisté. Pětice nedovoleně projela téměř celé Krkonoše a pohybovala se také v nejpřísněji chráněné zóně mezi Horními Mísečkami a Obřím dolem. Policie už zahájila správní řízení, ve kterém hrozí pachatelům pokuta až do výše 100 tisíc korun.
2. 4. 2020|

Brabec stvrdil novou zonaci Šumavy. Nejpřísnější ochrana bude platit ve čtvrtině parku

Vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava ve čtvrtek podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), platit bude od začátku března. Park regule rozdělí do čtyř sekcí s různým režimem ochrany, přičemž rozčlenění by mělo platit patnáct let. V současnosti má národní park zóny tři. Jihočeský kraj, který má k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 13:47|

Při havárii v Krkonoších zemřel zástupce ředitele Vojenského zpravodajství. Policie hledá svědky nehody

Při nehodě u Špindlerova Mlýna zemřel v sobotu jeden ze zástupců ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Trutnovská policie nyní hledá svědky sobotní události, při které se srazil sportovní vůz Ford Mustang se Škodou Rapid, kterou řídil Jakubů.
23. 9. 2019|

Vandal nevratně poškodil Krkonoše. Za řetězy na vrcholu Sněžky vyskládal z kamenů mandalu

Pod vrcholem Sněžky někdo ve čtvrtek nad ránem vytvořil z kamenů spirálu o průměru asi šest metrů, takzvanou mandalu, čímž nevratně poničil křehký ekosystém arkto-alpínské tundry. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) obrazec okamžitě rozebrala a případné svědky vyzývá k poskytnutí informací. Zvažuje i trestní oznámení na neznámého pachatele.
5. 9. 2019|

Kůrovec ohrožuje i Krkonoše. Pomáhají dobrovolníci, výjimečně i chemie

S přemnoženým kůrovcem se potýkají také Krkonoše. V některých místech už lesníci mluví o kalamitě, jinde zatím o zvýšeném výskytu tohoto brouka. Nejhorší situace je ve východní části hor: u Jánských Lázní nebo Svobody nad Úpou. Situaci stále ztěžuje také kalamita ze zimy, kdy sníh lámal vrcholky stromů.
18. 8. 2019|

Krkonošský národní park se zřejmě rozdělí na čtyři zóny. Ta nejvíce chráněná zabere 20 procent

Rada Krkonošského národního parku (KRNAP) v pondělí schválila návrh nových zón. Ministerstvo životního prostředí nyní návrh pošle ke standardnímu meziresortnímu připomínkování, pak ho vydá jako vyhlášku. Nové rozdělení KRNAP by mohlo začít platit od počátku roku 2020. Rozdělení na zóny určí režim ochrany přírody v jednotlivých částech Krkonoš na dalších patnáct let.
3. 6. 2019|

Krkonoše se zbavují poškozených stromů, v obavě z kůrovce nabízí dřevo za symbolickou cenu

Ochranáři mají strach, že poškozené stromy, jichž po zimě zůstalo v Krkonoších velké množství, napadne kůrovec. Dřevo je potřeba rychle zlikvidovat. Lesníci by uvítali i pomoc obyvatel okolních obcí, správa národního parku jim nabízí, že si surovinu mohou v lese sami zpracovat a odvézt. Za symbolickou cenu.
22. 5. 2019|

V Krkonoších se rozšíří klidové území. Turisté ani obyvatelé to nepoznají, tvrdí správa parku

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) po osmnácti měsících dokončila návrh nového rozdělení parku na zóny a návrh vymezení klidových území. Letos v lednu ministerstvo životního prostředí, které je zřizovatelem KRNAPu, postup správy parku schválilo. Nová zonace by mohla začít platit již letos.
5. 2. 2019|

Krkonošský park bude nabízet „ekologické“ vánoční stromky. Odradit mají i zloděje s pilkou

Do Vánoc zbývají necelé čtyři týdny a vánoční stromky už se prodávají. Na výběr jsou jak od českých pěstitelů, tak dovezené ze zahraničí. A koupit se dají i stromky něčím zajímavé – třeba Krkonošský národní park bude ve Vrchlabí nabízet smrky s ekologickým certifikátem – za zvýhodněnou cenu. Někteří lidé si ale strom vyrazí jednoduše ukrást do lesa.
29. 11. 2018|

Na Trutnovsku zasahuje policie, stopy míří do Pece pod Sněžkou

Na Trutnovsku v úterý na několika místech zasahovala policie. Vyžádala si mimo jiné dokumenty od Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Policejní zátah míří zřejmě do horského střediska Pec pod Sněžkou. Kriminalisté údajně vyšetřují pozadí několika projektů, například Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa či parkovacího domu. Policie zasahovala také doma u starosty Pece Alana Tomáška.
23. 10. 2018Aktualizováno23. 10. 2018, 20:06|