TÉMA

Primátor

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 19:13|

Začala stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce

Dlouho plánovaná stavba olomouckého obchvatu, která je součástí dálnice D35, začala. Kvůli chybějícímu úseku zatím řidiči často stojí v dlouhých kolonách před kruhovým objezdem u nákupního centra na okraji města. Po dokončení stavby by měla být doprava mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové plynulá. Stavbu poslední části dálničního obchvatu dlouho komplikovaly spory o vedení trasy.
27. 2. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Obvinění v kauze manipulace veřejných zakázek v Pardubicích skončí ve funkcích

Šest obviněných lidí v kauze údajné manipulace veřejných zakázek na pardubickém magistrátu a v městských firmách skončí ve svých funkcích. Město rovněž zpřísní zadávání veřejných zakázek. Vedoucí odborů například budou moci rozhodovat o nižším finančním limitu. Novinářům to řekli zástupci vedení města. Policisté vyčíslili škodu na desítky milionů korun. Mezi stíhanými je bývalý primátor Martin Charvát (dříve ANO), je ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky. Minulý týden se všech svých funkcí vzdal.
27. 11. 2023|

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát se vzdal všech funkcí ve městě a jeho organizacích

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát (dříve ANO), který je ve vazbě pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami města, se vzdal všech funkcí ve městě a v městských organizacích. Státní zástupkyně v případu obvinila devatenáct lidí a dvě firmy z ovlivňování zakázek Pardubic a městských firem, tři lidé včetně Charváta jsou ve vazbě. Předsednictvo ANO Charváta a dalšího obviněného Michala Drenka v souvislosti s kauzou ve středu vyloučilo z hnutí.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 19:32|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Jihomoravský kraj předloží vlastní návrh na rozdělení daní

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili zákonodárnou iniciativu, která chce změnit zákon o rozpočtovém určení daní. Kraj by ročně mohl získat až o půl druhé miliardy korun více. Důvodem pro iniciativu je to, že současná kritéria pro rozdělování peněz nejsou objektivní, nezohledňují například rostoucí počet obyvatel daného regionu, řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Dvacítka primátorů také v otevřeném dopise odmítá návrhy z konsolidačního balíčku kvůli dopadu na rozpočty. Zásah by byl podle nich likvidační.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 14:33|

O nákupu ústecké „díry“ zastupitelé hlasovali tajně a bez smlouvy. Primátor je překvapen, co podepsal

Díra – tak se říká pozemku v centru Ústí nad Labem, kde měla původně stát kancelářská budova. Soukromý projekt budil od začátku řadu pochybností a nikdy se jej nepodařilo realizovat. Díra tak hyzdí město dál. Město nyní pozemek, který kdysi prodalo, kupuje zpět, ale za výrazně vyšší částku. Aby se zastupitelé vyhnuli riziku trestního stíhání, rozhodli se hlasovat tajně, aby nikdo nemohl zjistit, kdo byl pro. Případu se věnoval Karel Vrána z Reportérů ČT.
19. 9. 2023|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Konec septiků v přerovských Penčicích. Začala stavba kanalizace za skoro sto milionů

Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) zahájily stavbu splaškové kanalizace v odlehlé přerovské části Penčice. Zhruba tři stovky místních obyvatel tak už nebudou muset používat septiky. Na projekt za téměř 98 milionů korun získala přerovská radnice dotaci 48 milionů. Vybudování kanalizace má zabrat 29 měsíců. Informoval o tom přerovský radní Michal Zácha (ODS).
21. 8. 2023|

Obyvatele Prahy trápí parkování. Město chce omezit vjezd do centra nebo změnit pravidla modrých zón

Omezení dopravy v centru Prahy, reforma parkovacího systému nebo dostavba okruhů v metropoli. Témata, která řeší jak vedení hlavního města, tak jeho obyvatelé. Problémy s parkováním mají i turisté. Dopravní situaci v hlavním městě se věnoval zpravodajský speciál Sečteno.
8. 8. 2023|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Ostrava stále čeká na Černou kostku i novou koncertní halu, stát ale přispěje jen na jednu stavbu

V jaké fázi jsou přípravy krajské vědecké knihovny a koncertní haly v Ostravě, o tom se hovořilo v letním zpravodajském seriálu Sečteno. Novou koncertní halu podpoří i stát, a to částkou asi 600 milionů korun, ovšem novou budovu knihovny v tuto chvíli zřejmě nikoliv. Pro vedení kraje i krajského města jsou však obě stavby velmi důležité.
21. 7. 2023|

Evropským hlavním městem kultury za Česko budou v roce 2028 České Budějovice

Evropským hlavním městem kultury za Českou republiku budou v roce 2028 České Budějovice, ve finále národního výběru porazily Broumov. Informovali o tom zástupci ministerstva kultury a výběrového panelu. Tituly od roku 1985 propůjčuje Evropská unie s cílem zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských zemí a podpořit rozvoj kultury v daném městě.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:31|

Padla obvinění z krácení daní, mimo jiné mu čelí manažer zlínského hokejového klubu Hamrla

Zlínští policisté obvinili devět fyzických a 14 právnických osob z trestného činu krácení daně, poplatku a povinné platby ve formě spolupachatelství. Škodu vyčíslili na 20 milionů korun. Mezi obviněnými je generální manažer hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla a jeho otec, podnikatel Vladislav Hamrla. Podle vyjádření zlínského hokejového klubu trestná činnost nesouvisí s jeho hospodařením.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Ústí nad Labem odkoupí za 73 milionů „díru“ v centru města, rozhodli zastupitelé v tajném hlasování

Zastupitelé Ústí nad Labem rozhodli tajným hlasováním o odkupu roky opuštěného staveniště v centru města. „Díru“, jak se objektu říká, má koupit za 73 milionů korun. Zastupitelé o prodeji hlasovali tajně. Primátor Petr Nedvědický (ANO) to odůvodnil tím, že jeden z občanů zastupitele upozornil na trestně právní odpovědnost v případě přijetí rozhodnutí. Vydáno bylo dvacet hlasovacích lístků, 19 zastupitelů bylo pro a jeden se hlasování zdržel. Ostatní zastupitelé si lístek ani nevyzvedli.
5. 6. 2023|

V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Novou radu povede starý primátor

Děčínští zastupitelé po několikahodinovém jednání zvolili šest nových členů vedení města. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO). Nová reprezentace ve složení ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 18 hlasů.
17. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 07:51|

Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice

Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 19:36|