TÉMA

MPSV

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.
28. 2. 2024|

Příspěvky na péči by se neměly od července zvedat plošně, oznámil Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil zamýšlené zvýšení příspěvků na péči. Podle resortu se na návrhu po sérii jednání shodli politici koalice. Navýšení se bude lišit podle stupně závislosti. Nejvíc podle ministra dostanou přidáno ti, kteří jsou ve čtvrtém stupni a v domácí péči, celkem půjde o 7800 korun navíc. Nejnižší stupeň by se navyšovat neměl. Výdaje by ročně měly vzrůst zhruba o sedm miliard korun. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) návrh kritizuje, chce jednat o úpravě.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:21|

Jurečka zváží rezignaci. Během střelby na FF UK pořádal večírek

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v Otázkách Václava Moravce omluvil za ministerský večírek, který probíhal v době střelby na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (FF UK). Podle svých slov zprávu o incidentu obdržel v 17 hodin, v 18:26 na ní reagoval a party skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21 hodin. Svou rezignaci na vládní posty je připraven zvážit, debatovat o ní chce s lidoveckým vedením. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že jeho odvolání nepřipravuje.
7. 1. 2024|

Firmám chybí čtvrt milionu zaměstnanců, na odvodech to znamená 45 miliard, řekl Jurečka

Firmám v Česku chybí lidé na 249 tisíc míst. Pracovníci chybějí jedné z pěti oslovených společností, jako hlavní bariéru růstu to uvádí jedna ze sedmi, vyplynulo z analýzy ministerstva práce a sociálních věcí. Extrémně vysoká poptávka podle ní brzdí rozvoj ekonomiky. Kdyby tato místa byla obsazena, jen na odvodech v průměrné výši u jednotlivých profesí by přinášela navíc 45 miliard korun do státního rozpočtu, uvedl při představení výsledků analýzy volných pracovních míst a zaměstnávání cizinců ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 19:46|

Šéf Úřadu práce Najmon se proti svému konci ve funkci brání, odvolal se

Odvolaný šéf úřadu práce Viktor Najmon se proti rozhodnutí o svém odchodu z funkce brání. Prostřednictvím státní tajemnice se odvolal. Své odvolání z postu považuje za svévolné a nezákonné. Najmon své důvody shrnul ve více než třicetistránkovém podkladu. Šéfa Úřadu práce odvolal po nepříznivém služebním hodnocení ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v polovině února. Opakovaně uváděl, že nebyl dlouhodobě spokojen s jeho řízením úřadu.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 14:39|

Pavel jednal s Rychetským, ve středu bude mluvit s Jurečkou o valorizaci důchodů

Zvolený prezident Petr Pavel jednal s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Tento týden se setká také s ministrem práce a sociálních věcí a životního prostředí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Už v úterý jej čeká lékařská prohlídka, výsledky by měly být známy do březnové inaugurace. O víkendu Pavel požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:59|

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

Drahé Česko: Na jaké příspěvky mají lidé s handicapem nárok?

Systém státních příspěvků je pro mnohé záchrannou sítí. Zvláště pak v období inflace a ekonomické krize. O jaké příspěvky mohou lidé s handicapem žádat a jaká pro ně platí pravidla? Na otázky diváků pořadu Drahé Česko odpovídaly Šárka Jelínková, poradkyně ministra práce a sociálních věcí, a Lenka Vlková Šárová, ředitelka sekce zpracování dávek důchodového pojištění ČSSZ.
7. 12. 2022|

Ministerstvo varuje před podvodnými weby. Po přihlášení mohou „vybílit“ účet

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými internetovými stránkami, které nabízejí formuláře k příspěvku na bydlení. Po přihlášení přes bankovní identitu mohou lidé přijít o peníze na svých účtech. Odkaz na tyto weby chodí e-mailem nebo SMS zprávou. Úřady jich zablokovaly už desítky.
14. 10. 2022|

V kauze tendru na výplatu dávek potrestal soud úředníka ministerstva nepravomocně pěti lety vězení

Šéf oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karel Macek má jít na pět let do vězení. V úterý tak rozhodl pražský městský soud, podle kterého se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a přípravy zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Verdikt není pravomocný. Macek v pondělí soudu řekl, že se necítí vinen.
29. 3. 2022|

Důchody v červnu vzrostou o 1017 korun, oznámil Jurečka. Jde o reakci na inflaci

Průměrný měsíční důchod by měl podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) od června vzrůst o 8,2 procenta, tedy průměrně o 1017 korun. Důvodem mimořádné valorizace je výrazný nárůst inflace především za leden, uvedl ministr. Vláda podle zákona musí přidat na penzích v mimořádném letním termínu, pokud inflace přesáhne pět procent. V lednu zrychlila na 9,9 procenta.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 17:17|

Vláda schválila zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců na loňské výši

Platy politiků, soudců a státních zástupců by měly být letos od února stejně vysoké jako loni. Vláda ve středu schválila novelu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), která počítá se zmrazením jejich platové základny, řekl novinářům po zasedání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda chce podle něj předlohu projednat ve stavu legislativní nouze. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že novela by měla vyhovět i starším rozhodnutím Ústavního soudu, protože u soudců neohrozí jejich nezávislost.
5. 1. 2022|

Lidovečtí kandidáti na ministry couvli, zcela jasno nemají ani Piráti a Starostové

Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková nechce být ve vládě. Oznámila, že dá přednost rodině. Spojována byla s postem ministryně práce a sociálních věcí. Web Novinky.cz uvedl, že místo ní by se resortu mohl nakonec ujmout lidovecký předseda Marian Jurečka. Ve vládě nebude ani další místopředseda strany Petr Hladík, o němž se spekulovalo v souvislosti s ministerstvem životního prostředí. Ani některé zbylé strany pětikoalice zatím nemají jasno o všech svých ministrech.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 20:20|

Vakcínu zatím podle Babiše dostalo čtyřicet tisíc lidí, s covidem-19 se potýká 156 tisíc nemocných

V Česku v pátek testy odhalily 13 029 případů koronaviru, laboratoře jich provedly sedmatřicet tisíc. S infekcí se v současnosti potýká 156 tisíc lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví, což je dosud nejvíce. V nemocnicích leží 7249 pacientů, hospitalizovaných tedy zhruba o dvě stovky ubylo. Jedenáct stovek z nich je ve vážném stavu. Protiepidemický index PES stoupl na 87 bodů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je naočkováno přibližně čtyřicet tisíc Čechů. Podle ministerstva práce od března nastoupilo do karantény kvůli koronaviru 344 tisíc lidí.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 21:31|

Sociální služby omezí provoz, v domovech pro seniory začne platit zákaz vycházení

Služby v sociální sféře omezí svůj provoz. Poskytovat se bude jen nezbytná péče. Do zařízení, kde bude chybět personál, nastoupí studenti sociálních oborů středních, vyšších odborných a vysokých škol. V domovech pro seniory či pacienty s demencemi se zavede zákaz vycházení. Klienti, za nimiž pečovatelé docházejí domů, budou muset mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí, neupřesnilo ale, od kdy opatření platí.
12. 10. 2020|

Ministerstvo práce požaduje z vládní rezervy čtyři miliardy na podporu v nezaměstnanosti

Ministerstvo práce žádá o posílení svého rozpočtu kvůli vyšším výdajům na podpory v nezaměstnanosti. Požaduje z vládní rozpočtové rezervy 3,65 miliardy korun. Letos má resort na tyto výplaty ve svém schváleném rozpočtu 7,6 miliardy, ke konci srpna už z nich však vydalo více než 93 procent. V pondělí by to měla projednat vláda.
5. 9. 2020|

Lidem v kurzarbeitu by stát platil 70 procent čisté mzdy, navrhlo ministerstvo práce

Pracovníci na kurzarbeitu by mohli od státu dostávat za dobu, kdy pro ně firma kvůli epidemii, přírodní katastrofě či recesi nebude mít práci, 70 procent čistého výdělku. Po třech měsících by se podpora snížila. Vyplácela by se nejvýš devět měsíců. Vyplývá to z návrhu novely o zaměstnanosti s novými pravidly kurzarbeitu, kterou připravilo ministerstvo práce.
27. 8. 2020|

V koalici je podle Maláčové shoda na změně dětských skupin na jesle

Koaliční strany se shodly na tom, že by se dětské skupiny mohly přeměnit na jesle. Shoda ale zatím není na tom, jak velký příspěvek na místo pro dítě by jim měl stát poskytovat. Při návštěvě dětských skupin v Akademii věd to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Návrh novely se změnou pravidel dostane vláda a pak parlament.
15. 1. 2020|

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek, rozhodl antimonopolní úřad

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné, řekla jeho mluvčí Milena Marešová. Podle úřadu MPSV v tendru vyřadilo vítěze, firmu DXC Technology, kvůli nízké ceně. Krok ale transparentně nevysvětlilo, čímž porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. MPSV s tím nesouhlasí, odvoláním nechtělo ale případ dál protahovat. Výtky zohlední v zadávacím řízení.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 13:07|

Ministerstvo práce chystá návrh růstu platů ve veřejné sféře. Zvednout by se měly od ledna 2020

Ministerstvo práce začalo připravovat návrh na navýšení platů ve veřejném sektoru, zvednout by se měly od ledna 2020. Na sjezdu úřednických odborů to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jaký růst bude navrhovat, nechtěla zatím upřesnit. Plánované procento nechtěla přiblížit ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly požadavek odborů na přidání „rozhodně nebude vystrašený“.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 13:37|

NKÚ: Ministerstvo práce neplní vlastní cíle v sociálních službách. Chybí zákon i pečovatelé

Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) se nedaří dotáhnout změny vedoucí ke zlepšení úrovně sociálních služeb. Resort si je přitom sám naplánoval. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj se na tom do velké míry podepisuje dosud nepřijatá novela zákona o sociálních službách. MPSV v reakci uvedlo, že je pro něj zajištění kvalitních sociálních služeb zásadní, zavázalo se předložit novelu do konce roku.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 10:47|

Část lidí na dlouhodobé ošetřovné nedosáhne, zjistili po půl roce poslanci

Jen půl roku po zavedení dlouhodobého ošetřovného už politici diskutují o jeho smyslu. Dávka měla zajistit peníze lidem, kteří se chtějí doma postarat o těžce nemocného příbuzného. Podmínky jsou ale nastavené tak, že ji dostane jen část žadatelů. Nedosáhnou na ni třeba rodiny onkologicky nemocných nebo umírajících lidí. Ministerstvo pravidla měnit nechce, část poslanců by ale byla pro.
13. 1. 2019|

Slíbené zvýšení rodičovské má stát 3,5 miliardy. Nevím, kde je vezmeme, říká Schillerová

Kabinetem schválený státní rozpočet na příští rok nezahrnuje klíčovou vládní prioritu – zvýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun. Resort práce a sociálních věcí kalkuluje s nárůstem této dávky od července a požaduje tři a půl miliardy. V rozpočtu na to však zatím peníze nejsou.
30. 9. 2018|