TÉMA

Český Těšín

Nikola Šuhaj loupí a miluje v Těšínském divadle. Lupiče a vraha zromantizovala legenda
Lupič, nebo lidový hrdina, který „bohatým bral a chudým dával“? Skutečný osud podkarpatského zbojníka Nikoly Šuhaje se mnohem víc blíží první z variant, nicméně kniha Ivana Olbrachta z něj udělala legendu. Představu o zbojníkovi z koločavských lesů a jeho milé Eržice ještě posílil divadelní a následně filmový muzikál Balada pro banditu. Nyní se Nikola Šuhaj vrací na jeviště v nastudování Těšínského divadla. Uvádí ho ve dvou jazykových verzích, tedy na své polské i české scéně.
30. 11. 2023|
Obchvat Karviné se otevřel řidičům
Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|
Začaly Dny dobrovolnictví. Lidé si mohou zkusit pomáhat v domovech seniorů či pacientům v nemocnici
V šesti krajích Česka začaly středečním dnem Dny dobrovolnictví. Lidé si při nich mohou vyzkoušet, jaké to je pomáhat například klientům v domovech pro lidi se zdravotním postižením, pacientům v nemocnicích či ve vesnicích zasažených tornádem. Program, který potrvá až do soboty 29. dubna, je dostupný na oficiálních stránkách akce.
26. 4. 2023|
PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné
Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|
Příčinou požáru v paneláku v Českém Těšíně zřejmě byla závada na nabíječce
Příčinou středečního požáru v panelovém domě v Českém Těšíně zřejmě mohla být závada na nabíječce. Přesně to ale podle policie určí až posudky. Plameny zranily šest lidí a způsobily škodu okolo pěti milionů korun. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nikoho zatím neobvinila.
1. 12. 2022|
Po požáru jsou poničené čtyři byty v paneláku v Českém Těšíně, šest lidí utrpělo zranění
Plameny poškodily střechu panelového domu v Českém Těšíně i čtyři byty v horních podlažích. Domů se mohla vrátit jen část z tří desítek evakuovaných obyvatel. Šest lidí skončilo v péči lékařů, část se nadýchala zplodin, další jsou popáleni.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 13:28|
Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz
Ve věku 74 let zemřel premonstrát a první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. Oznámil to mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.
17. 2. 2022|
Ztracenou studentku z Českého Těšína se podařilo najit
Policie ukončila pátrání po ztracené patnáctileté studentce z Českého Těšína na Karvinsku. Podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové byla nalezena v pořádku. Novinářům to mluvčí oznámila v pondělí večer.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:27|
Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna
Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|
„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“
Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.
5. 12. 2021|
Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka
Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|
Kvůli povinným rouškám nebo testování nelze žalovat školu, rozhodl Nejvyšší správní soud
Žáci ani rodiče nemohou zažalovat školu kvůli distanční výuce a povinnosti nosit roušku. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Žalobu proti základní škole podali v Českém Těšíně v zastoupení rodičů někteří žáci. Podle advokátů bude verdikt směrodatný i pro rozhodování v dalších podobných případech.
24. 8. 2021|
Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta
V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|
Vláda schválila dvouměsíční zrušení DPH pro respirátory. Podle některých vědců můžou efekt mít i dvě roušky
Vláda schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Opatření by mělo platit od středy. Kabinet tak chce snížit cenu těchto ochranných prostředků v lékárnách i dalších obchodech. Rozhodnutí, zda se změna v regálech projeví, je ale na obchodnících.
1. 2. 2021|
Žákyně žaluje školu v Českém Těšíně kvůli nošení roušky. Ohrožuje to prý její zdraví
Osmiletá dívka v zastoupení rodičů podala proti základní škole v Českém Těšíně žalobu kvůli povinnosti nosit roušku. Její zákonní zástupci s celodenním používáním ochranné pomůcky nesouhlasí. Podle nich to ohrožuje její zdraví. Případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě.
1. 2. 2021|
Někteří Češi s dvojím občanstvím vyrazí pro vakcínu přes hranice. V Polsku očkují od 70 let
Někteří Češi z pohraničí, kteří mají kromě českého i polské občanství, začali využívat možnosti nechat se očkovat proti covidu-19 v Polsku. Sousední země začala od pátku nabízet možnost registrace na očkování lidem nad 70 let, zatímco v tuzemsku se mohou k vakcinaci registrovat až senioři nad 80 let.
22. 1. 2021|
Nemocnice v Českém Těšíně pořádá kurzy pro sanitáře
Nemocnice v Českém Těšíně nabízí lidem bez práce možnost získat zaměstnání. Už poněkolikáté spustila kurz pro sanitáře. Právě Karvinsko je totiž z hlediska nezaměstnanosti jedním z nejpostiženějších v Česku. Zdravotnickým personálem se tu může stát každý, komu už bylo 18 let.
2. 10. 2020Aktualizováno2. 10. 2020, 19:43|
Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba
S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|
Vydatný déšť rozvodnil na severovýchodě republiky řeky. Rybníku v Návsí praskla hráz, škody voda nezpůsobila
Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji vinou silných dešťů v noci a ve středu dopoledne výrazně stouply. Dosáhly až druhého stupně povodňové aktivity. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové ale nikde voda neohrozila lidská obydlí. Škody nezpůsobilo ani zhroucení části hráze rybníka v Návsí na Frýdecko-Místecku.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 23:01|
Z periferie vyrostlo nové město. Výstava ukazuje stoletou historii Českého Těšína
Muzeum Těšínska se v nové expozici věnuje stoleté historii Českého Těšína. Představuje okolnosti rozdělení tehdejšího Těšína na českou a polskou část po konci první světové války a dokumentuje, jak se z periferie muselo vybudovat nové město.
1. 8. 2020|
Těšín a Cieszyn jsou stále jako jedno město. Státní hranice je rozdělila před sto lety
Přesně před sto lety vzniklo samostatné město Český Těšín. Rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska mezi Polsko a Československo se někdejší předměstí Těšína oddělilo od starobylého města za řekou Olší. Stalo se tak 28. července 1920. Pro obě města znamenalo rozdělení problém. Český Těšín přišel o historické centrum a Cieszyn o vlakové nádraží. Zrušena byla i tramvajová trať, která spojovala nádraží s centrem.
28. 7. 2020|
PŘEHLEDNĚ: Kdo může odložit roušku a kde zůstávají zavřené bary i v noci?
Se začátkem prázdnin přestala v Česku platit plošná povinnost nošení roušek, prodloužila se i otevírací doba stravovacích zařízení. Rozvolňování se ale netýká všech oblastí, v nákazou nejvíce postiženém Moravskoslezském kraji se v lokálních ohniscích nařízení naopak zpřísnila. Část omezení stále platí i v Praze. Od úterý 14. července musí roušky nosit i lidé na Jihlavsku v některých veřejných zařízeních a ve službách. Veškerá protiepidemiologická pravidla zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.
29. 6. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 10:22|
Interview ČT24
Více oprav by letos již silniční síť nezvládla, říká ředitel ŘSD
Prázdniny jsou synonymem pro období dopravních uzavírek. Letos se pracuje především na dálnici D1, ale také na D8 nebo D11 i na mnoha silnicích I. třídy. Podle generálního ředitele Ředitelství sinic a dálnic (ŘSD) Radka Mátla se dokonce opravují dálnice a silnice v takovém rozsahu, že více to ani nejde. Míní, že rozsáhlé opravy a z nich vyplývající omezení souvisejí především s tím, že se v minulosti údržba zanedbala. Radek Mátl byl hostem Interview ČT24.
2. 7. 2020|
Mladík, který podle policie zapálil plynové nádrže v Českém Těšíně, je ve vazbě. Aby prý čin nezopakoval
Soud poslal do vazby mladíka, který podle policie minulý týden zapálil zásobníky na LPG v Českém Těšíně. Hrozí údajně, že by čin opakoval. Jeho motiv policie zjišťuje, spekulace o tom, že obviněný chtěl spáchat sebevraždu, policisté nepotvrdili.
22. 6. 2020|