TÉMA

Městská divadla pražská

Kvíz: Nikdo neví, kdo je Elena Ferrante. Ale víte, kdo je Bolavá nebo Galbraith?

Pražské divadlo ABC převedlo do téměř čtyři a půl hodiny trvajícího představení ságu Geniální přítelkyně. Inscenace, stejně jako literární předloha, sleduje složitý vztah dvou dívek, později žen, které pojí přátelství na život a na smrt. Právě především touto tetralogií si čtenáře (i kritiky) získala autorka Elena Ferrante. Bývá řazena k nejvlivnějším spisovatelkám současnosti, přestože svou pravou totožnost už tři dekády tají. Nicméně není prvním literátem, který se skryl za pseudonymem, jak připomíná kvíz na konci článku.
7. 12. 2023|

Pandemie a válka podle Čapka. O Bílé nemoci rozhoduje ve dvojroli Miroslav Donutil

Společnost na pokraji války, na začátku pandemie a s nacionalistickým vládcem v čele. Čapkovo drama Bílá nemoc z roku 1937 nabízí témata, která jsou dnes až mrazivě aktuální. Pražské Divadlo ABC hru uvádí v režii Michala Dočekala a ve dvojroli s Miroslavem Donutilem.
26. 4. 2023|

Zemřel herec Ladislav Trojan

Ve věku 90 let v neděli zemřel herec Ladislav Trojan. Na Facebooku to oznámili synové – režisér a producent Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan. Ladislav Trojan se do povědomí televizních diváků zapsal například rolí v seriálu Tři chlapi v chalupě.
18. 12. 2022|

V Divadle Rokoko podávají ústřice, zatímco praská svět

Pražské Divadlo Rokoko zve na večírek, který se tak trošku zvrtne. V premiéře uvedlo hru současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Prasklej svět. Se šampaňským a ústřicemi autor podává varovnou vizi světa bez budoucnosti.
16. 12. 2022|

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hlas propůjčil Vinnetouovi

Ve věku 90 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům v Česku, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. O úmrtí Fišera informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 11:00|

Marat a Sade se přou o svobodu. „Divadlo bláznů“ získalo s válkou na Ukrajině nový význam

Novinkou na repertoáru pražského divadla Rokoko je hra německého dramatika Petera Weisse Marat + Sade. Za mřížemi blázince chovanci z řad nemocných i společensky nevhodných připravují za řízení markýze de Sade hru o vraždě revolučního vůdce Marata. „Divadlo bláznů“ získalo, podle režiséra inscenace Vladimíra Morávka, v souvislosti s děním na Ukrajině nový význam.
16. 3. 2022|

Petr Pan zaletěl i do českého divadla. Jeho dobrodružství skrývá trauma

Pražské divadlo ABC se stalo Zemí Nezemí, kde se kapitán Hák utká v dramatickém souboji s létajícím klukem Petrem Panem. Do popkulturní ikony anglofonního světa původní autor James Matthew Barrie promítl i svá traumata. V Česku příběh poprvé na činoherním jevišti inscenuje režisér David Drábek jako oslavu rodiny a fantazie.
26. 9. 2021|

Skutečný vrah Roberto Succo inspiroval divadlo. Potřeba „zabití rodičů“ by mohla oslovit mladé

Roberto Succo zavraždil v osmdesátých letech sedm lidí, několik měsíců unikal policii. V divadelní hře, kterou nově uvádí pražské Divadlo Komedie, se z Roberta Succa stal Robert Zucco. Dramatizace příběhu skutečného sériového vraha může být přijímána rozporuplně. Od hry francouzského autora Bernarda-Marii Koltèse ale nelze čekat napínavou kriminálku, jde spíše o stylizované vyprávění mimo jiné o hledání lásky.
4. 7. 2021|

Příprava na maturitu zdarma, premiéra za lístek. Divadla hledají své on-line místo

Divadla stále hledají způsoby, jak se v době pandemie připomenout divákům a také moct nadále hrát. Například pražské Divadlo v Dlouhé odvysílá on-line českou premiéru americké hry Mrk. Městská divadla pražská zase ulehčují studentům přípravu k maturitní zkoušce z češtiny a ostravské Divadlo Mír spustilo dokonce vlastní video platformu. Čím dál oblíbenějším kontaktem s publikem jsou podcasty.
18. 1. 2021|

Nejhůř placení hrdinové posouvají hranice práce i na divadle

Před třemi lety veřejností zahýbal dokument Hranice práce o nízkopříjmových zaměstnáních. V přehlížených profesích nazapřenou pracovala novinářka Saša Uhlová, která se vedle dokumentárního filmu Apoleny Rychlíkové podělila o své zkušenosti také v reportážích. Knižně vyšly pod názvem Hrdinové kapitalistické práce a stejně se jmenuje i nová inscenace pražského Divadla Komedie, která z těchto textů vychází. I ona upozorňuje na neviditelné, přestože potřebné členy společnosti.
14. 9. 2020|

Vyhrát může každý. Divadelní kritici ocenili Transky, Lazara i Bezrukého Frantíka

Režisér a dramatik Tomáš Dianiška patří k nejtalentovanějším současným divadelníkům, potvrdily Ceny divadelní kritiky. Ocenění za rok 2019 patří dvěma hrám, na nichž se podílel. Nejlepším hercem loňského roku byl vyhlášen Jakub Albrecht, herečkou Erika Stárková.
17. 3. 2020|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

„Muzikál ohavné krásy.“ Drábek inscenuje slavný příběh sloního muže

Dramatika Davida Drábka zaujal osud Josepha Merricka, který byl přezdíván sloní muž kvůli tělesným deformacím. Jeho příběh teď uvádí v muzikálu Elefantazie v pražském divadle ABC. Do hlavní role obsadil Tomáše Havlínka, jeho zachránce hraje Tomáš Klus.
2. 2. 2020|

V Divadle ABC se naladili na Heart Beat Václava Havla a Jana Němce

Na konci šedesátých let napsali Václav Havel s Janem Němcem filmový scénář k „fantastické politické gangsterce“. Snímek Heart Beat ale nakonec nerealizovali. K výročí třiceti let svobody nyní text zdramatizovali v pražském Divadle ABC.
26. 11. 2019|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

Mimozemšťan je prostě mimo. Divadlo Komedie křísí Bowieho Lazara

Jedna z nejtajemnějších a nejvíce fascinujících postav, mimozemšťan Thomas Jerome Newton, se objevil i na českém jevišti. K pozoruhodné dokonalosti ho ve filmu Muž, který spadl na Zemi dovedl jeho představitel David Bowie. Newtona si originální umělec vypůjčil později také do muzikálu Lazarus, svého posledního velkého díla. Světovou premiéru měla inscenace měsíc před Bowiho smrtí v roce 2016, českou 12. října v pražském Divadle Komedie. V hlavní roli se alternují Igor Orozovič a Ondřej Ruml.
18. 10. 2019|

Jubileum šansoniérky Hegerové se slaví bez Hany i bez hany

V říjnu oslaví Hana Hegerová osmaosmdesáté narozeniny. Jubileum známé šansoniérky, která žije už několik let v ústraní, připomíná nová divadelní hra, dvojalbum s archivním recitálem a také koncert.
11. 9. 2019|

David Drábek čeká na Revizora. Připravil mu dada satiru pro mocipány

Nikolaj Vasiljevič Gogol, Woody Allen a trochu i Charlie Chaplin ovlivnili inscenaci divadelní klasiky Revizor v Městských divadlech pražských. Hru ruského dramatika uvádí v autorské úpravě a režii Davida Drábka jako absurdní, a přitom temnou grotesku.
27. 4. 2019|

Recenze: Rozpačitý rozjezd nové éry. Dva dost úmorné večery v Městských divadlech pražských

V divadelních kruzích hlavního města panuje jistá zvědavost, co předvede nová sestava v Městských divadlech pražských. První dvě premiéry her Moře a Kanibalky: Soumrak samců ale přinesly zklamání.
27. 10. 2018|

Drábek se zatnul do Městských divadel pražských. Budeme vyhrocení, slibuje

Původní tvorba, současné texty a k nim satira či stand-up komedie. Městská divadla pražská by v nadcházející 69. sezoně měla změnit kurz dramaturgie. Nový směr je dílem nového vedení a tvůrců: ředitele Daniela Přibyla, uměleckého šéfa Michala Dočekala a Davida Drábka, který se stal kmenovým režisérem MDP. Jestli do nich přenese i svou sžíravou poetiku z Klicperova divadla v Hradci Králové, naznačil v rozhovoru pro Události v kultuře.
29. 8. 2018|