TÉMA

Studénka

Malé motoráky 810 jubilují. A pozvolna mizí

Motorové vozy, které dnes nesou označení 810 a původně byly známé jako M152.0, slaví padesáté výročí. Jejich druhý prototyp, který byl ale první, který svezl cestující, začal jezdit na severu Moravy na sklonku jara 1973. Některým ze stovek těchto motoráků jel asi každý, kdo v posledních čtyřech desetiletích cestoval vlakem. Zejména v 90. letech a na počátku století jezdily prakticky všude, protože pro ně na neelektrizovaných tratích neexistovala vhodná náhrada. A přestože nyní již začínají být původní „osmsetdesítky“ vzácností, jejich odkaz žije dál zejména v podobě Regionov, které vznikly rekonstrukcí původních motoráků.
18. 6. 2023|

Pádem mostu ve Studénce se bude zabývat Nejvyšší soud

Pád mostu ve Studénce na Novojičínsku bude řešit Nejvyšší soud. Dva z odsouzených manažerů totiž nesouhlasí s podmínkou, kterou jim a dalším třem lidem loni uložil soud v Ostravě. ČT informaci poskytla mluvčí prvoinstančního Okresního soudu v Novém Jičíně Pavla Nippertová. K pádu mostu na trať došlo v srpnu 2008, do konstrukce pak narazil mezinárodní vlak. Nehoda si vyžádala osm lidských životů a dalších skoro sto osob utrpělo zranění.
9. 3. 2023|

Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.
1. 2. 2023|

Za zavinění pádu mostu ve Studénce nepůjde nikdo do vězení. Soud dal pěti pracovníkům stavařů podmínky

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě dal pěti pracovníkům stavebních firem obžalovaným ze zavinění pádu mostu ve Studénce před 14 lety tří- až tříapůlleté podmíněné tresty. Za zavinění neštěstí, při kterém zemřelo v srpnu 2008 osm lidí a stovka dalších utrpěla zranění, tak nikdo nepůjde do vězení. Dva původní nepodmíněné tresty soud zmírnil mimo jiné kvůli délce trestního řízení. Rozsudek je pravomocný.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 13:16|

Mezi závorami přejezdu ve Studénce opět uvázlo auto. Vybudování podjezdu se komplikuje

Mezi závorami přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, kde v roce 2015 nepřežili srážku vlaku s kamionem tři lidé, opět uvázlo auto. Policie pátrá po řidiči, pravděpodobně Polákovi, který na přejezd vjel na červenou. Pak se závory zavřely a těsně kolem něj projel rychlík spojující Bohumín s Brnem. Přejezd patří mezi nejnebezpečnější v zemi. Situaci tam by měla změnit jeho rekonstrukce a vybudování podjezdu.
13. 6. 2022|

Na přejezdech a železnicích zemřelo o prázdninách nejméně lidí od začátku vedení statistiky

Pouze dva lidé přišli v červenci a srpnu o život na železničních přejezdech, což je nejméně od roku 2008, kdy Drážní inspekce začala evidovat podrobné statistiky nehod. Podle mluvčího inspekce Martina Drápala za poklesem může být nižší počet srážek vlaků s lidmi. Právě ty často bývají smrtelné. Rekordně málo lidí zemřelo za letošních osm měsíců také na železnicích celkově. Podle ředitele Centra pro efektivní dopravu Petra Šlegra ovšem nemusí jít o začátek klesajícího trendu.
12. 9. 2021|

Pět stavebních manažerů je podle soudu vinných za vlakové neštěstí u Studénky

Okresní soud v Novém Jičíně uznal pět manažerů stavebních firem vinnými za pád mostu ve Studénce, do nějž narazil vlak. Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek z firmy Bögl & Krýsl dostali tři a půl roku vězení nepodmíněně. Petr Janouškovec a Michal Foniok ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) a Miroslav Kovalík z firmy Bögl & Krýsl dostali podmíněné tresty, řekla mluvčí soudu Pavla Nippertová.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 16:54|

České dráhy uspěly u Nejvyššího soudu v případu odškodnění za nehodu u Studénky

České dráhy (ČD) uspěly u Nejvyššího soudu s dovoláním ohledně odškodného za tragickou srážku u Studénky, která se stala před šesti lety. Tehdy se soupravě Pendolino postavil do cesty polský kamion. Při srážce zemřeli tři lidé. ČD původně od polské pojišťovny získaly odškodnění ve výši 34 milionů pouze za škody způsobené tahačem. Nejvyšší soud jim nyní přiznal i nárok za škody způsobené návěsem. Informoval o tom web Česká justice. Škody po nehodě se vyšplhaly téměř na 212 milionů korun. Případ bude muset znovu projednat soud v Novém Jičíně.
5. 8. 2021|

Do čtrnácti dnů hrozí kalamita komárů. Města se proto snaží ekologicky likvidovat larvy

Kvůli deštivému jaru a aktuálně teplému počasí se daří komárům. Zoologové očekávají v Poodří do 14 dnů kalamitní situaci. Města a obce začaly situaci řešit s předstihem. Do tůní například aplikují ekologický přípravek na likvidaci komářích larev.
15. 6. 2021|

V troskách vlaku a plamenech zahynulo 118 lidí. Tragédie u Stéblové varuje i po 60 letech

Neuvěřitelná souhra náhod a velké nedbalosti vedla ke srážce dvou vlaků, která dodnes zůstává tím nejhorším, co se kdy na železnici v českých zemích stalo. Při srážce dvou vlaků, jednoho s mohutnou parní lokomotivou v čele, druhého sestaveného z lehkých motorových vozů, a při požáru, který vypukl hned po nehodě, zahynulo 118 lidí. Byl podvečer 14. listopadu 1960 a stala se tragédie u Stéblové.
14. 11. 2020|

Soud v kauze Studénka potvrdil zproštění obžaloby u pěti osob. U dalších pěti nařídil nové jednání

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě ve čtvrtek potvrdil zproštění obžaloby pro část obžalovaných v případu železničního neštěstí ve Studénce. Pět osob se ale k soudu vrátí, soudce nařídil nové projednání jejich případu. Po nehodě v srpnu 2008 zemřelo osm lidí. Do trosek zříceného silničního mostu tehdy narazil ve vysoké rychlosti mezinárodní rychlík. Okresní soud v Novém Jičíně desítku obžalovaných už dvakrát zprostil obžaloby. Státní zástupce se odvolal. Proto případ řešil odvolací senát nadřízeného soudu.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 16:04|

Železniční neštěstí ve Studénce opět řeší soud. Žalobce nesouhlasí se zproštěním viny obžalovaných

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě se od pondělí už podruhé zabývá případem železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku ze srpna 2008. Vlak jedoucí z Krakova do Prahy tehdy narazil do konstrukce silničního mostu, která se zřítila na trať. V souvislosti s neštěstím zemřelo osm lidí. Případ se ke krajskému soudu dostal poté, co se loni na podzim odvolal státní zástupce. Okresní soud v Novém Jičíně tehdy už podruhé deset obžalovaných viny zprostil.
7. 9. 2020|

Pět let od nehody ve Studénce. Na stavbu podjezdu pod nebezpečným místem se stále čeká

Stavba podjezdu pod nebezpečným železničním přejezdem, na kterém se 22. července v roce 2015 srazil vlak s kamionem a tři lidé zemřeli, by mohla začít za dva roky. Komplikují ji ale výkupy pozemků. Se dvěma vlastníky se Správa železnic zatím nedohodla. Jednání uvázla na výkupní ceně. Na přejezdu zatím správa testovala několik doplňkových zabezpečovacích systémů, nejnověji letos v březnu nasadila závory s blikajícími červenými světly.
22. 7. 2020|

V zaplavených tůních se probudili komáři. Útočí hlavně na východní a jižní Moravě

Na Moravě letos hrozí přemnožení komárů. Lokálně zatopené tůně se staly útočištěm pro larvy na Břeclavsku a Hodonínsku. Na Litovelsku a v Poodří zase obce začaly instalovat speciální lapače nebo aplikovat postřiky, které mají komáry vyhubit. V nejpostiženějších lokalitách je odborníci počítají na desetitisíce.
8. 7. 2020|

Účinnější zbraň na komáry. Ve Studénce použijí přípravek, který hubí jejich larvy

Zatímco v předchozích letech hubila Studénka přemnožené komáry postřikem, který likvidoval zároveň i jiný hmyz včetně včel, letos instaluje do tůní přípravek, který hubí pouze larvy. Použití larvicidu vítají i ekologové, je šetrnější a účinnější.
16. 6. 2020|

Riskující řidiče, kteří přejedou přejezd na poslední chvíli, zachytí chytré kamery. Dají echo policistům

Čtrnáct železničních přejezdů po celém Česku bude nově vybaveno speciálními kamerami. Dohodly se na tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a policie. Většina kamer bude na hlavním koridoru mezi Pardubicemi a Ostravou. Nejvíc jich přibude v Moravskoslezském kraji.
18. 12. 2019|

Neví se, proč most spadl. Po 11 letech od tragédie ve Studénce soud osvobodil všechny obžalované

Okresní soud v Novém Jičíně opět osvobodil všech deset obžalovaných ze zavinění železniční tragédie ve Studénce v roce 2008. Mezinárodní rychlík tehdy narazil do mostu, který se krátce předtím zřítil na železniční trať. Nehodu nepřežilo osm lidí. Okresní soud se neštěstím zabýval podruhé, původní osvobozující verdikt zrušil krajský soud.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 17:03|

Změna územního plánu. Podjezd kolejí ve Studénce už je možné stavět

Zastupitelé Studénky na Novojičínsku schválením změny územního plánu umožnili stavbu podjezdu pod nebezpečným železničním přejezdem, na němž se v roce 2015 srazil vlak s kamionem. Tři lidé tehdy při nehodě zemřeli. Stavba by měla stát 700 milionů korun. Nyní je v místě přejezd se závorami a světelnou signalizací.
12. 9. 2019|

Lepší zabezpečení přejezdu ve Studénce zatím nebude. Semafor nemá potřebné povolení

Problematický železniční přejezd ve Studénce na Novojičínsku zůstává i nadále bez nového zabezpečovací zařízení. Politici po tragické srážce pendolina s polským kamionem, při které zemřeli tři lidé a dalších osmnáct se zranilo, slibovali vybudování podjezdu. S jeho výstavbou se ale zatím nezačalo a neprošlo ani rozšíření zabezpečení o semafor, který by auta zastavil 150 metrů před závorami – podle dopravní policie totiž není v souladu s předpisy.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 17:04|

Studénka má koupaliště bez chemie. Vodu čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů

Ve Studénce na Novojičínsku otevřeli nové přírodní koupaliště, které funguje na principu takzvaného biotopu. Vodu tak nečistí chemikálie, ale kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Tamní rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.
3. 7. 2019|

Dráhy za srážku u Studénky další peníze nedostanou. Pojistka se vztahuje jenom na škodu způsobenou tahačem

Okresní soud v Novém Jičíně rozhodl, že České dráhy nemají nárok na další peníze od pojišťovny Generali za nehodu, při které se na železničním přejezdu ve Studénce srazilo pendolino s nákladním autem. Soud žalobu dopravce zamítl s tím, že pojistka se vztahuje jenom na škodu, kterou na vlaku způsobil tahač. Škody způsobené návěsem pojišťovna vyplácet nemusí.
20. 6. 2019|
Tragédie ve Studénce

Soudní znalci se opět neshodli, proč před jedenácti lety ve Studénce narazil rychlík do zříceného mostu

Soudní znalci se ani v úterý neshodli na tom, co bylo hlavní příčinou železničního neštěstí ve Studénce z roku 2008, kde se zřítil most na koleje a vzápětí do něj narazil rychlík. Podle jednoho znalce selhala podpůrná konstrukce mostu, podle druhého byla příčinou manipulace s mostem a stavební činnost. Okresní soud v Novém Jičíně případ projednává už podruhé, poprvé všechny obžalované osvobodil.
30. 4. 2019|

Přípravy železničního podjezdu na místě smrtelné nehody ve Studénce se vlečou. V létě přibude zabezpečení

Přestavba nebezpečného křížení silnice a železnice ve Studénce, kde před téměř čtyřmi lety po střetu vlaku a kamionu zemřeli tři lidé a dalších sedmnáct bylo zraněno, se odkládá. Stát viní radnici, ta to vidí opačně. Nepřibyly zatím ani žádné nové zabezpečovací prvky. Ty by měly přejezd zabezpečit letos v létě.
3. 3. 2019|

Chyby se hromadily, uvedla znalkyně ke Studénce. V každé fázi se podle ní mohly práce zastavit, ale nestalo se

Při rekonstrukci silničního mostu ve Studénce na Novojičínsku, který se v roce 2008 zřítil a do jehož trosek narazil rychlík, pravděpodobně selhaly kontrolní mechanismy. Vyplynulo to z úterního vyjádření soudní znalkyně Miloslavy Pošvářové. Při hlavním líčení u Okresního soudu v Novém Jičíně poukázala i na další pochybení, například v komunikaci mezi firmami, nedostatečné zkušenosti projektanta či na špatně zvolenou technologii pro manipulaci s mostovkou. Neštěstí tehdy nepřežilo osm lidí, další desítky utrpěly zranění.
19. 2. 2019Aktualizováno19. 2. 2019, 15:03|