TÉMA

Velehrad

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá
Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|
Prodejny potravin Enapo řeší problémy s dodávkami. Provozovatel je v insolvenci
Provozovatel prodejen potravin Enapo je v úpadku. Část obchodů už zavřela, další se snaží udržet. V některých prodejnách přetrvávají potíže se zásobováním, týkají se zejména Jihomoravského a Zlínského kraje.
25. 7. 2023|
Nepodléhejme malomyslnosti a dohadování, zaznělo v kázání na Velehradu
Dny lidí dobré vůle ve Velehradu na Uherskohradišťsku vyvrcholily poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Hlavní kazatel, administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, varoval v kázání před malomyslností, vzájemným dohadováním a rozdělováním společnosti. Národní pouť letos navštívilo na třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 12:10|
Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana
Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 23:30|Matěj Lucovič
Vlivný jezuita je obviněn ze zneužívání jeptišek. Papež čelí kritice, že zastavil jeho exkomunikaci
Až do minulého týdne byl prominentní osmašedesátiletý jezuita Marko Ivan Rupnik jednou z nejvýraznějších osobností moderního křesťanského umění a pokrokové teologie. Slovinskému knězi, blízkému příteli papeže Františka a umělci s vazbou na Česko, teď ale katolická církev zastavila veřejnou činnost kvůli jeho údajnému zneužívání jeptišek na začátku devadesátých let.
8. 12. 2022|Dušan Šulc
Sucho ohrožuje listnaté lesy. Už v létě vypadají stromy bez listí jako na podzim
Letošní vysoké teploty a nedostatek vláhy ohrožují nejenom jehličnaté, ale už i listnaté stromy. Rozsáhlé schnutí listnatých lesů v Chřibech na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku odhalil letecký průzkum Arcibiskupských lesů. Četné dubové a bukové partie jsou bez listí a už na začátku srpna vypadají jako na podzim. Stromy tak reagují na dlouhodobý nedostatek srážek.
9. 8. 2022|
Kardinál Czerny v kázání na Velehradě odsoudil válku na Ukrajině, vyzdvihl pomoc uprchlíkům
Válečný konflikt na Ukrajině i pomoc České republiky uprchlíkům připomněl v úterý v kázání na Velehradě kardinál Michael Czerny, podle kterého je tato „zločinná válka“ vedena proti svobodné Ukrajině i celému civilizovanému světu. Czerny byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dopoledne vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 16:06|
Do Velehradu zamířili věřící. Začaly letošní Dny lidí dobré vůle
Ve Velehradu na Uherskohradišťsku v pondělí začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní několik desítek tisíc lidí.
4. 7. 2022|
Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je opět přístupný. Otevření zbrzdil covid
Veřejnosti se v pátek po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření chrámu, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z prohlídkových tras, se kvůli pandemii covidu posunulo z loňského září, kdy skončilo restaurování všech pěti oltářů.
22. 4. 2022|
Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu
Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|
Velehrad se začal plnit poutníky, slavnosti připomínají i arcibiskupa Stojana
Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Od rána se obec začala plnit poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle, na setkání dorazily také desítky vozíčkářů. Od dopoledne se konají bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Podle starosty Velehradu Aleše Mergentala (nez.) je hezké vidět, jak obec opět žije. Poutníci také od neděle pokračují v ručním přepisování bible, hotovo by mohlo být do pěti let.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:31|
Tři desítky věřících vyrazily na pouť z Velehradu do Tetína. Chtějí tak uctít památku sv. Ludmily
Tři desítky poutníků dopoledne vyrazily z Velehradu na Uherskohradišťsku na první etapu cesty do Tetína na Berounsku. Pouť k uctění památky svaté Ludmily je dlouhá asi 480 kilometrů a rozdělená na tři části. Závěr připadá na 18. září na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně. Od umučení světice letos uplyne 1100 let.
9. 6. 2021|
Kostely řeší, jak na půlnoční mše s omezeným počtem osob. Zavádí se rezervace i víc bohoslužeb
Vánoční bohoslužby, takzvané půlnoční, budou letos kvůli pandemii probíhat s omezením. Na mše bude moci jen omezený počet lidí. Kostely mají vyčlenit pro lidi maximálně pětinu z celkového počtu míst k sezení. V souvislosti s koronavirem navíc platí pravidla podobná jako na jiných vnitřních veřejných místech. Lidé budou muset mít roušky a držet rozestupy.
21. 12. 2020|
Zemřel vědec a bývalý politik František Reichel, byl jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České
Ve věku 82 let zemřel v pátek vědec a bývalý politik František Reichel, který byl také významným organizátorem církevního života. Potvrdil to v sobotu jeho syn František Reichel. Jeho otec byl v roce 1989 jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České do Vatikánu, jíž se zúčastnilo na sklonku komunistického režimu na deset tisíc věřících z Československa a krajanů žijících v exilu.
21. 11. 2020|
Některé knihovny organizují první pomoc pro čtenáře. Nabízejí dovoz knih až domů
Knihovny jsou kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru v současné době uzavřené, řada z nich ale nabízí čtenářům rozvážku domů. Zájemci si knihy mohou objednat přes internet nebo telefonicky, vracet je budou až po skončení nouzového stavu.
9. 11. 2020|
Paměťová stopa
Z Velehradu vyhnali pátera Hladiše bolševičtí ozbrojenci. Vrátil se tam až po revoluci a vítal papeže
Josef Hladiš působil na Velehradě jako osmnáctiletý novic, když v noci 13. dubna 1950 z kláštera vyhnali komunističtí ozbrojenci pětadvacet jezuitů a čtyřicet šest noviců. Odvezli je do kláštera v Bohosudově, pak se je snažili převychovat na stavbě přehrady. Sám Hladiš se dočkal kněžského svěcení až po roce 1969. Na Velehrad se vrátil teprve po sametové revoluci –⁠ připravit návštěvu papeže Jana Pavla II.
8. 9. 2020|
Duka na Velehradě varoval před roztříštěností a nesmiřitelnými výpady
Význam Velehradu coby místa, odkud vzešla národní identita, vyzdvihl v kázání na Velehradě kardinál Dominik Duka. Připomněl také návštěvu papeže Jana Pavla II. v roce 1990. Duka byl hlavním kazatelem slavnostní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku, hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
5. 7. 2020Aktualizováno5. 7. 2020, 13:53|
Velehrad je letos jen pro zvané. Příchod Cyrila a Metoděje oslaví lidé, kteří se postavili koronaviru
Dny lidí dobré vůle ve Velehradu budou o nadcházejícím víkendu podstatně komornější. Namísto obvyklých desítek tisíc návštěvníků může přijet na národní cyrilometodějskou pouť maximálně tisíc poutníků v sobotu a tisíc poutníků v neděli. Pozvánky dostali hlavně lidé, kteří pomáhali překonat pandemii koronaviru.
3. 7. 2020|
30 let zpět: Půl milionu věřících na Velehradě
Druhý den své historické návštěvy Československa odsloužil papež Jan Pavel II. slavnostní mši na Velehradě a poté k poutníkům promluvil v českém jazyce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 4. 2020|
Réva pod nohama poutníků. U Velehradu roste mešní víno
Na šestihektarové církevní vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku pečují o mladou révu. Pracovníci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž ji vysadili loni v květnu. Mrazy z posledních dní jí neublížily. První úrodu tak očekávají za dva roky, víno z ní bude sloužit při obřadech.
4. 4. 2020|
Likvidaci klášterů v Československu bude připomínat dvoumetrová pamětní deska od Otmara Olivy
Slévači ateliéru Otmara Olivy ve Velehradu odlili pamětní desku k 70. výročí Akce K, během které státní bezpečnost v roce 1950 likvidovala české kláštery. Práce na zhruba dva metry vysoké desce začaly v pátek už ve tři hodiny ráno. Na jedné části pamětní desky se objeví i muklovské číslo Otmara Olivy, kterého komunisté na přelomu 70. a 80. let věznili.
27. 9. 2019|
Velehradský domov pro zdravotně postižené opouští klienti. Kraj uvažuje o jeho konci
Zdravotně postižení klienti míří z velkých ústavů do soukromí, sloužit jim bude třeba nový dům v Boršicích na Uherskohradišťsku. Zlínský kraj trvá na oslabení kapacitně větších pobytových zařízení, proto zastavil příjem nových klientů do ústavů ve Chvalčově, Uherském Brodě a na Velehradě. Zařízení, ve kterých žijí stovky klientů, se bojí zániku.
4. 9. 2019|
Cyril a Metoděj ze sebe vydali to nejlepší, řekl na Velehradě apoštolský nuncius
Význam svatých Cyrila a Metoděje i výzvy současného světa zmínil v kázání na Velehradě apoštolský nuncius v Česku Charles Daniel Balvo. Sloužil slavnostní mši svatou, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě. Tamní Dny lidí dobré vůle jsou jednou z největších církevních událostí v zemi, letos je navštívilo přibližně čtyřicet tisíc lidí.
5. 7. 2019Aktualizováno5. 7. 2019, 14:55|
Na Velehradě se sešli lidé dobré vůle. Oslaví spolu příchod Cyrila a Metoděje
Začala největší národní křesťanská pouť, Dny lidí dobré vůle ve Velehradě. Už podvacáté oslavují tisíce poutníků svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jejich misie na Moravu v 9. století je spojována s počátky křesťanské víry, srozumitelného písma a jazyka, státnosti a diplomacie na našem území.
4. 7. 2019|