TÉMA

Žatec

V Žatci otevřeli po letech prací zrekonstruovanou synagogu

V Žatci se veřejnosti otevřela synagoga a sousední dům rabína, ve kterém vznikla stálá expozice věnovaná historii Židů v regionu. Druhou největší židovskou stavbu v České republice opravil její soukromý majitel Daniel Černý, pro kterého je obnova památek zálibou. Za svůj počin získal cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.
19. 3. 2024|

Vychovatelky v Žatci podle policie bily děti a odpíraly jim jídlo. Padl návrh obžaloby

Policie navrhla obžalovat tři vychovatelky ze Žatce na Lounsku pro spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny před soudem obviněným hrozí až pětileté vězení, informoval mluvčí policie Kamil Marek. Ženy, jež vinu popřely, údajně týraly minimálně tři roky jedenáct dětí. Náměstek okresního státního zastupitelství v Lounech Jaroslav Novák v úterý řekl, že dozorující státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.
14. 11. 2023|

Letní teploty v říjnu. Na desítkách míst padly ve středu rekordy

Česko má za sebou velmi teplý říjnový den. Na mnoha místech, zejména v Čechách, se během středy teplota dostala přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Rekordy pro 11. říjen přitom padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Tam naměřili 27,4 stupně Celsia. Uvedl to František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 17:48|

Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|

Policisté pátrali po dívce, která odešla z psychiatrické nemocnice v Lounech

Policisté našli pohřešovanou třináctiletou dívku, která ve středu odpoledne odešla z Dětské psychiatrické léčebny Louny. Je v pořádku, uvedla policie večer na Twitteru.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 23:48|

Stávka v Nexenu končí. Firma zvýší mzdy, podoba kolektivní smlouvy se teprve vyjasní

Končí stávka ve firmě Nexen. Po sedmi dnech se odbory dohodly s vedením společnosti na zvýšení mezd a podpisu kolektivní smlouvy. Zaměstnanci dostanou od března přidáno o osm procent. Rozhodujícímu jednání předcházela schůzka odborářů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), na jehož žádost se do rozhovorů vložil také korejský velvyslanec Kim Te-čin.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 17:57|

Zaměstnanci továrny Nexen Tire vstoupili do stávky. Firma obsazuje místa stávkujících jinými pracovníky

Zaměstnanci jihokorejské továrny Nexen Tire u Žatce na Lounsku zahájili neomezenou stávku. Jejím cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které odbory žádají pro zaměstnance například zvýšení mezd. Zaměstnavatel obsazuje místa stávkujících jinými zaměstnanci. Stávkující podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča nechce pustit do továrny.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:14|

Zaměstnanci žateckého Nexen Tire Europe zahájí v úterý stávku. Provoz se úplně zastaví

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které žádají například navýšení mezd. Na tiskové konferenci v Praze to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina z nich, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 lidí. Odbory budou ještě v pondělí o situaci jednat s vedením firmy, které na dotazy médií nereaguje.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 11:59|

Veřejnost si bude moci prohlédnout středověký Žatecký poklad. Získává stálou expozici

Regionální muzeum v Žatci poprvé v úplnosti představí Žatecký poklad z počátku 11. století. Soubor stříbrných šperků, hřiven, více než tří set mincí, dvou zlatých prstenů a dalších předmětů váží téměř tři kilogramy. Dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách. Nová stálá výstava bude veřejnosti přístupná od 12. ledna.
7. 1. 2023|

O vlaky nejspíše přijdou další středočeské tratě. Ze Slaného i Lužné na sever jezdí málo cestujících, tvrdí kraj

Středočeský kraj bude už jen rok platit provoz na dvou regionálních tratích. S jízdním řádem pro rok 2024 by se měla k těm, která přišla od posledních krajských voleb o pravidelnou osobní dopravu, zařadit spojení ze Slaného do Loun a z Lužné u Rakovníka do Žatce. Záleží ještě na postoji obcí, ty ale daly najevo, že by za určitých podmínek mohly na náhradu vlaků autobusovými linkami kývnout. Dva úseky kdysi velmi významných tratí se tedy nejspíše připojí k šesti lokálkám, které o vlaky přišly loni, a k trati mezi Křincem a Městcem Králové, která utichne letos v prosinci.
25. 11. 2022|

Řidiči už mohou projíždět nově postaveným levým pásem dálnice D7 u Loun

Motoristé už mohou projíždět přes nově postavený levý jízdní pás dálnice D7 vedoucí kolem Loun ve směru na Prahu. Na první polovinu dálnice o délce zhruba šesti kilometrů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) převedlo obousměrný provoz ze silnice I/7, kam se přesunou dělníci. Silnici přestavějí na pravý dálniční pruh, řekla mluvčí ŘSD Dana Zikešová.
27. 10. 2022|

Policie obvinila cizince, který s legendou o lékaři vylákal od lidí statisíce korun

Policie v Lounech obvinila muže, který se vydával za amerického lékaře a z několika lidí vylákal téměř 800 tisíc korun. Teď je ve vazbě. Na policii se však po celé České republice obrátili poškození, kteří přišli v součtu o 1,9 milionu korun. Policisté proto prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, na něm se zřejmě podílí organizovaná skupina.
30. 8. 2022|

Žatecká synagoga má novou fasádu a okna. Rekonstrukce by měla skončit v srpnu

Druhá největší židovská stavba na území České republiky, synagoga v Žatci na Lounsku, už má v rámci rekonstrukce hotovou fasádu. Zdobí ji už i vitrážová okna, obnovená sgrafita a na kopulích tři nové pozlacené Davidovy hvězdy. Stavebníci dodělávají práce uvnitř památky, pracují také na fasádě sousedního rabinátu. Rekonstrukce památky z devatenáctého století by měla být hotová koncem léta.
17. 3. 2022|

Vojenští chemici z Liberce převzali průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby

Liberečtí vojenští chemici jako první převzali nová průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby. Vojákům z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče bude pět párů vozidel s označením S-LOV-CBRN a LOV-CBRN II sloužit k pozorování a odběru vzorků. Každá souprava obsahuje dvě vozidla, která tvoří celek. Dohromady tak jde o deset nových vozidel. Chemici by měli postupně získat 20 těchto souprav, tedy polovinu vozů, které armáda objednala, řekl velitel pluku Martin Fokt.
26. 1. 2022|

Na Nový rok padaly teplotní rekordy v Česku i ve světě

Meteorologové v Česku naměřili dosud nejvyšší novoroční teplotu. Teplotní rekord padl v Kopistech na Mostecku, tamních 15,7 stupně Celsia překonalo dosavadní rekord 14,5 stupně z Valašského Meziříčí z roku 1936. Maximum pro první leden ukázal teploměr na víc než třech čtvrtinách stanic, které měří 30 a více let. Velmi teplá byla také silvestrovská noc, na víc než polovině stanic padly rekordy pro celý leden. Už silvestr byl nejteplejší téměř za 90 let. Nebývalé teplo na Nový rok hlásí i další státy.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 19:04|

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové, tvrdí analýza. Je to spíše vina státu, hájí Orlovou starosta

Středočeské Říčany jsou podle analýzy společnosti Obce v datech už počtvrté v řadě nejlepší místo k životu. V indexu kvality života získaly nejvyšší možný počet bodů, tedy 10. Naopak nejhůř se podle žebříčku žije v Orlové. O analýze diskutovali v pořadu Události, komentáře starosta Orlové Miroslav Chlubna a starosta Říčan David Michalička.
15. 12. 2021|

Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.
6. 11. 2021|

Chladné ráno v Česku přineslo nová minima na zhruba čtyřiceti měřicích stanicích

Nedělní ráno bylo rekordně chladné zhruba na čtvrtině míst, kde se měří třicet a více let. Nové minimum pro desátého října hlásí asi čtyřicet stanic. Největší mráz ukázal teploměr na šumavské stanici Kvilda-Perla, a to minus 10,2 stupně Celsia. Informoval o tom Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 10. 2021|

V Žatci projel vlak návěst stůj. Nikomu se nic nestalo a soupravy jezdí bez omezení

V Žatci na Lounsku projel ve čtvrtek ráno rychlík jedoucí z Mostu do Plzně návěst stůj. Událost se obešla bez zranění, trať byla v době šetření incidentu neprůjezdná, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Vlaky nyní po trati jezdí bez omezení. Na incident upozornil server Zdopravy.cz. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že škody na drážních vozidlech byly odhadnuty na 20 tisíc korun.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 10:45|

Historickým městem roku je Havlíčkův Brod. Cenu získal za nejlepší péči o památky

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod na Vysočině. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví v Praze převzal jeho místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvo kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 17:27|

Most ztracený ve vegetaci a bašta u kostela jsou rekonstruovanými památkami roku

Ceny v soutěži Památka roku 2020 získala oprava bašty u evangelického kostela v Čáslavi a rekonstrukce cihlového mostu u letohrádku Portz u Mikulova. Ceny v úterý v panteonu Národního muzea předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
22. 6. 2021|

30 let zpět: Studenti pomáhali na chmelu i po zrušení brigád

Až dvacet tisíc lidí chybělo na Žatecku na jarní práce spojené s pěstováním chmele. Řešením byla pomoc studentů, a to i navzdory zrušení chmelových brigád a zákazu ministra školství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 5. 2021|

30 let zpět: Královská návštěva končí

Návštěvou severních Čech skončila oficiální návštěva prince Charlese v Československu. Zde se princ v doprovodu federálního a českého ministra životního prostředí seznámil s místními ekologickými problémy a podpořil vznik mezinárodního ekologického centra na zámku v Jezeří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
10. 5. 2021|

Trest pro bývalou senátorku Hamousovou za řízení v opilosti je pravomocný

Zákaz řízení a pokuta 90 tisíc korun za řízení v opilosti pro žateckou starostku a bývalou senátorku Zdeňku Hamousovou (nestr.) platí. Že je trest pravomocný, zjistila Česká televize z justiční databáze. Hamousová, která v horní komoře zastupovala Lounsko, nevyužila možnost se odvolat a neodvolala se ani státní zástupkyně. Okresní soud v Lounech o trestu rozhodl na začátku ledna.
8. 3. 2021|