TÉMA

Leo Express

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína

Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.
5. 2. 2024|

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.
14. 12. 2023|

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Předvánoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají místa i celé spoje

Vlakové spoje z Prahy do moravských měst jsou téměř obsazené. České televizi to potvrdily oslovené společnosti. České dráhy a RegioJet proto přidávají další spoje nebo posilové vozy. S navýšením kapacit dopravci počítají i na Nový rok a 2. ledna.
20. 12. 2022|

Za zpoždění letos dopravci vyplatili zhruba padesát milionů korun

Železniční dopravci evidují letos tisíce žádostí o odškodné za zpoždění. České televizi to potvrdili mluvčí tří společností, které provozují dálkovou dopravu. Například RegioJet zaplatil za kompenzace přibližně 40 milionů korun. Mezi nejčastější příčiny zpoždění patří výluky, špatné počasí, poruchy na trati nebo nehody.
17. 12. 2022|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Dispečeři mohli zastavit vlak před nehodou, místo toho odkazovali hasiče jeden na druhého, zjistila Drážní inspekce

Pomalá reakce dispečerů Správy železnic byla podle Drážní inspekce příčinou loňské nehody expresního vlaku u České Třebové, který narazil do kamení vysypaného z havarovaného nákladního auta, které se převrátilo v blízkosti kolejí. Dispečeři podle závěrečné zprávy z vyšetřování, na niž upozornil web Zdopravy.cz, o překážce včas věděli od hasičů. Místo aby zastavili provoz, však odkazovali hasiče na různá svá pracoviště.
3. 7. 2022|

Železniční dopravci posilují na svátky vlaky o stovky míst. Některé dálkové spoje už jsou vyprodané

Posilování spojů o stovky míst plánují před červencovými státními svátky dopravci na železnici. V příštích dnech totiž očekávají zvýšený zájem lidí o cestování vlakem. ČT to potvrdilili zástupci jednotlivých společností. Zároveň doporučují kupovat jízdenky s předstihem, už v těchto dnech jsou totiž vyprodané některé mezistátní spoje, především na Slovensko.
1. 7. 2022|

Mění se jízdní řád vlaků. Leo Express odchází z Uherskohradišťska, výluka zkomplikuje spojení do Saska

Na železnici se mění jízdní řád. Letošní červnová změna je ve srovnání s minulostí střídmá. O několik přímých spojů do Prahy přijde Uherskohradišťsko, protože Leo Express odkloní své spoje směřující dosud do regionu na Ostravsko. Zlepší se železniční obsluha Adršpachu, zanikne naopak přímé spojení z Ostravy do Banské Bystrice.
11. 6. 2022|

Na vlaky před Vánoci zbývají na některých spojích poslední jízdenky

Jízdenky na vlaky před Vánoci jsou na některých spojích už téměř vyprodané, největší zájem je tradičně o cesty na Slovensko a na Moravu. Železniční dopravci proto posilují jejich kapacitu. Oproti sezoně před pandemií je ale celková vytíženost vlaků nižší, jen České dráhy evidují třicetiprocentní pokles oproti Vánocům roku 2019. Další dopravci sledují obdobný trend, České televizi to potvrdily čtyři oslovené železniční společnosti.
18. 12. 2021|

Práce na stavbě mostu u Uherska stojí. Vlaky jezdí, ale nabírají i hodinové zpoždění

Práce na dálničním mostě u Uherska se po pondělní události, kdy se jeden z pilířů zanořil víc než měl, zastavily. Potíže s konstrukcí zastavily provoz vlaků na železiční trati mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Nyní už vlaky pod rozestavěným mostem jezdí, ale jenom sníženou rychlostí. Některé regionální spoje nabírají velká zpoždění.
26. 10. 2021|

Španělské dráhy koupily polovinu českého Leo Expressu, píše Zdopravy.cz

Jeden z největších evropských železničních dopravců začne podnikat v Česku. Španělské státní dráhy Renfe po měsících jednání oznámily, že kupují padesát procent českého soukromého dopravce Leo Express. Píše o tom server Zdopravy.cz. Podle tiskové zprávy španělského dopravce již k nákupu došlo. Vyjádření Leo Expressu server zjišťuje.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 17:38|

Změny v pravidlech cestování na Slovensko snížily zájem o spoje, u Českých drah až o třetinu

Měnící se pravidla pro vstup na Slovensko snížila zájem lidí o spoje mnoha českých dopravců do země. České dráhy zaznamenávají skoro třetinový pokles oproti době před změnou karanténních opatření, znatelný útlum v zájmu zákazníků hlásí i Leo Express. Autobusový dopravce FlixBus pak upozorňuje, že cestující si kvůli nejistotě kupují jízdenky na poslední chvíli. Slovensko v posledních týdnech několikrát změnilo opatření na hranicích, nově se karanténě vyhnou jen plně očkovaní.
24. 7. 2021|

Železniční incidenty v Medlešicích a Jablonném zavinili lidé, tvrdí inspekce. Výpravčí vařil a sužovala ho potřeba

Lidský činitel byl příčinou loňského vykolejení osobního vlaku v Medlešicích na Chrudimsku i jízdy dvou vlaků proti sobě po jedné koleji u Jablonného nad Orlicí, která nakonec neskončila nehodou. Dospěli k tomu vyšetřovatelé Drážní inspekce. V Medlešicích podle nich chyboval výpravčí, v Jablonném strojvedoucí jednoho z vlaků.
16. 7. 2021|

Po dvou měsících se znovu mění jízdní řády vlaků. Kraje zahájily škrty, nejvíce zatím dopadají na jih Čech

Po dvou měsících opět mění Správa železnic jízdní řády vlaků. Na rozdíl od mimořádné dubnové změny, kdy začaly vlaky jezdit z Prahy do Brna přes Vysočinu, má ta řádná červnová vliv spíše lokální, ale neméně výrazný. Začíná se naplno ozývat krize, při které se kraje rozhodly ušetřit na veřejné dopravě. Nejvýraznější kroky zatím činí Jihočeský kraj s rozsáhlejšími škrty v provozu a také kraj Středočeský, který například ruší zbylé víkendové vlaky na trati Bošice–Bečváry. Vyjedou však naopak i nové spoje, v prvé řadě to budou spěšné vlaky spojující Plzeň a Karlovy Vary.
13. 6. 2021|

Dopravci lákají na obnovené spoje do ciziny. Slibují testy na covid zdarma i kapesné na cestu

Železniční a autobusoví dopravci lákají letos k letním cestám do zahraničí pomocí různých zvýhodnění, jako jsou test na covid-19 zdarma, kapesné na cestu nebo bezplatné změny rezervace. S blížícími se prázdninami a zlepšující se epidemiologickou situací společnosti také obnovují a přidávají další linky. České televizi to potvrdila většina velkých vlakových a autobusových dopravců v Česku. Někteří už hlásí vyprodané spoje. Očekávají, že již teď zvýšený zájem o cestování se ještězvedne, až začnou fungovat covidové pasy.
12. 6. 2021|

Jednotnou jízdenku si za první tři měsíce koupilo přes 145 tisíc lidí. Komerční spoje by se mohly zapojit do konce roku

Jednotnou vlakovou jízdenku si za první tři měsíce prodeje koupilo přes 145 tisíc cestujících. Podle Centra dopravních a informačních systémů (CENDIS) převýšil zájem očekávání. Jízdenka umožňuje přejet s jedním jízdním dokladem a tarifem po železnici trasu za použití různých spojů. Do konce roku by se do projektu „OneTicket“ mohly zapojit i komerční spoje. České televizi to řekl mluvčí CENDIS Martin Opatrný.
22. 3. 2021|

Dopravci zatím spoje nechávají, do budoucna ale nevylučují omezení

Dopravci k dalšímu omezení spojů kvůli vládním omezením zatím nepřistoupili, ale nevylučují ho. Nedělní spoje pojedou normálně, dál se uvidí podle poptávky na začátku týdne. Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.
27. 2. 2021|

Ministerstvo dopravy umožnilo zkrátit vlakové soupravy. V nich tak bývá plněji, než žádají opatření

Nedostatečné rozestupy v hromadné dopravě zvyšují riziko přenosu koronaviru. Na železnici k tomu přispěl sám stát. Umožnil dopravcům zkrátit soupravy. Kraje, které přišly o část příjmů, zase škrtají v jízdních řádech.
20. 2. 2021|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|