Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína

Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.

Podle serveru Zdopravy.cz dojde fakticky k vylepšení kvality vozidel na lince, která v minulosti často čelila kritice za časté výpadky spojů a zkracování vlakových souprav.

Více než stometrová souprava čínského výrobce CRRC pojme až tři stovky cestujících. Cesta do cílové stanice jí zabere dvě hodiny, každý den se mezi stanicemi otočí dvakrát. Pravidelný zkušební provoz na trase Ústí nad Labem – Kolín potrvá tři až čtyři měsíce. Celkem mají soupravy během této doby najezdit 50 tisíc kilometrů.

Původně měl o čínské soupravy zájem dopravce Leo Express, který objednal tři jednotky a dalších třicet jich měl v opci. Objednávku nakonec ale kvůli prodlení v dodávkách zrušil. Jednotky nasadil na linku s povolením ministerstva dopravy RegioJet, napsal server Zdopravy.cz.