Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.

„Na Velikonoce máme vyprodané nebo téměř vyprodané spoje do Košic a Bratislavy, také spoje do Vídně, Budapešti, ale i vnitrostátní spoje mezi Prahou a Moravou,“ uvádí mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. Právě společnost RegioJet už hlásí na exponované dny, tedy od středečního poledne do pátečního odpoledne, téměř všechna místa ve vlacích vyprodaná. Stále ale nabízí možnost přepravy cestujících autobusovými linkami.

Obdobně jsou na tom i další železniční dopravci. Podle on-line rezervačních portálů všem dochází poslední volná místa z metropole na koridoru Praha–Ostrava. Podobně jako RegioJet i České dráhy a společnost Leo Express hlásí největší zájem o spoje během středy a po celý čtvrtek. „Nejvytíženější jsou spoje mezi Prahou a Moravou a dále na Slovensko a do Polska a zpět,“ popisuje situaci mluvčí společnosti Leo Express Emil Sedlařík.

„Tradičně nejvyšší zájem o cestování během Velikonoc pozorujeme u vlaků, které jsou vytížené i v běžných týdnech,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Filip Medelský. V Čechách jde především o spoje z hlavního města do Českých Budějovic, Plzně, Hradce Králové a Chebu.

Obsazenost vlaků lze ověřit na stránkách a v aplikacích jednotlivých dopravních společností. „Pokud je většina míst u spoje už označená jako rezervovaná, je třeba počítat s vysokou obsazeností spoje,“ vysvětluje Medelský.

Dopravci posilují spoje

Cestující, kteří zatím nemají lístky, ale nemusí zoufat. Třeba České dráhy mají možnost navýšit kapacitu vlaků na nejvytíženějších trasách o nižší desítky vozů, plánují je nasadit podle aktuální poptávky. „Posilové vozy zařadíme do dálkových vlaků už ve středu 27. března odpoledne a také následující den, ve čtvrtek 28. března,“ popisuje plány národního dopravce Medelský. Dráhy posilové spoje zařadí také v pondělí 1. dubna a v úterý 2. dubna ráno, tentokrát především ve směru do hlavního města.

Podobnou strategii zvolil i RegioJet. „Kapacitu našich spojů plánujeme posilovat dodatečnými vozy, které do prodeje uvolňujeme v maximální možné míře dle provozních možností,“ přiblížila mluvčí. Dopravce svoje linky doplňuje i posilující autobusovou dopravou.

Medelský předem upozorňuje, že „i přes kapacitní posílení jednotlivých spojů je potřeba počítat s tím, že zejména v době dopravní špičky mohou být vlaky v některých úsecích vysoce obsazené“.

Všichni dopravci proto doporučují, aby si cestující jízdenky rezervovali spolu s místenkou dostatečně dopředu.