TÉMA

Airbus

České armádě chybí výkonnější dopravní letouny, ministerstvo jedná o embraerech

České armádě chybí stroje, které zvládnou převážet těžší náklad i létat delší trasy. Musí tak spoléhat na spojence. Resort obrany proto před časem začal jednat o nákupu dvou transportních letounů Embraer – větších než dosud používané stroje CASA. Na absenci výkonnějších strojů upozornila předloňská evakuace z Afghánistánu, nyní i ta po útoku na Izrael. Odkládá se ovšem jiná transakce – nákup letadel pro vládní a ústavní činitele.
3. 11. 2023|

Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským

Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:12|

Ruské letectví není bezpečné, rozhodla mezinárodní organizace. Počet letů klesá, nehod přibývá

Bezpečnost letů v Rusku je dlouhodobě horší než v západních zemích a zdá se, že západní sankce situaci ještě zhoršují. Počet nehod v civilním letectví se během roku 2023 zdvojnásobil, přestože bylo letů méně. Ruské letecké společnosti se během údržby musí spoléhat na „kanibalizaci“ vlastních strojů nebo nespolehlivé náhradní díly z Íránu, protože nemají přístup k západnímu zboží.
27. 9. 2023|

Letadlo se 167 lidmi nouzově přistálo v Rusku na poli

Na poli v ruské Novosibirské oblasti nouzově přistál dopravní letoun Airbus A320 se 167 lidmi na palubě. Nikomu se zřejmě nic nestalo. Spoj, který mířil z černomořského letoviska Soči do sibiřského Omsku, měl závadu, piloti proto požádali o přistání v Novosibirsku. Nakonec se ale rozhodli pro nouzovou akci.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 11:33|

Francie spouští gigantickou továrnu na baterie do elektromobilů. Chystá se konkurovat Číně

Na severu Francie se rozjíždí zkušební provoz největší evropské továrny na výrobu baterií do automobilů. Měla by konkurovat Číně a uspokojit rostoucí poptávku po nejdražší a nejdůležitější součástce elektrických vozů. Francii umožňuje továrna připravit se na zákaz spalovacích motorů, který v zemích Evropské unie vstoupí v platnost v roce 2035.
26. 8. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Nejméně dva maďarští vojáci na cvičení zemřeli při pádu vrtulníku v Chorvatsku

V Chorvatsku se při cvičné misi zřítil vrtulník maďarských ozbrojených sil. Informovala tom agentura MTI s odvoláním na sdělení maďarského ministerstva obrany. Podle něj byla dosud nalezena těla dvou ze tří členů posádky.
21. 6. 2023|

Soud zprostil Airbus a Air France obvinění z neúmyslného zabití kvůli havárii na lince z Ria do Paříže

Soud v Paříži v pondělí zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009. Při incidentu zemřelo 228 lidí. O rozhodnutí soudu informovaly agentury AFP a AP. Pokud došlo k pochybením, jejich spojitost s nehodou není jistá a nemohla být prokázána, uvedl podle AFP soudce.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 19:28|

Britská inženýrka pracuje na výrobě kosmické lodi Orion. Přibližuje lidstvo k návratu na Měsíc

Společnost Airbus v severoněmeckých Brémách připravuje servisní moduly pro kosmickou loď Orion, se kterou se lidstvo má vrátit na Měsíc. Na projektu zde jako inženýrka pracuje i Britka Sian Cleaverová, která řekla, že si tak plní svůj životní sen, a to osobně být u pilotovaných vesmírných letů.
15. 2. 2023|

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

Přenos energie z vesmíru na Zemi může fungovat. Cestu k orbitálním elektrárnám naznačil nový experiment

Evropská vesmírná agentura pracuje na technologiích, které by mohly lidstvu zajistit dostatek energie z kosmu. Zatím je tento projekt v začátku, plán ale říká, že první výsledky by měly být už kolem poloviny století.
3. 1. 2023|

Začal soud s firmami Air France a Airbus kvůli pádu letadla v roce 2009

Čtením jmen 228 obětí v pondělí odpoledne začal v Paříži soud, který se týká havárie letounu Air France na lince z Ria de Janeiro do Paříže z roku 2009. Společnosti Air France a Airbus jsou obžalované z neúmyslného zabití. Soud zkoumá, nakolik technické závady na přístrojích zavinily letecké neštěstí a také roli těchto firem ve sledu událostí. Úvodnímu dni přelíčení přihlížela padesátka příbuzných obětí a jejich právníci, soud by měl skončit 8. prosince.
10. 10. 2022|

Airbus a Qatar Airways se soudí kvůli dodávce letadel A350

Evropský výrobce Airbus se soudí s aerolinkou Qatar Airways kvůli údajným závadám na letounech A350. Právě těmi chtěl arabský provozovatel doplnit svou flotilu, aby zařadil menší a ekonomičtější stroje na dlouhé trasy. Airbus zároveň zrušil jinou dodávku letadel modelu A321.
22. 6. 2022|

Zámek Hrubá Skála spoluvlastní Rus s možnými vazbami na oligarchy

Finanční analytický útvar (FAÚ) a tajné služby zkoumají možné napojení ruských majitelů na režim prezidenta Vladimira Putina u řady českých historických památek. Podle informací České televize úřad prověřuje i majitele zámku Hrubá Skála. ČT zjistila, že nemovitost spoluvlastní Rus s vazbami na oligarchy, kteří vydělávají na ruském zbrojním průmyslu. Celkově patří ruským investorům v Česku zhruba třicet historických budov.
8. 5. 2022|

Spojené státy odložily spuštění 5G sítí, zkoumají možné dopady na letecký provoz

Americké úřady požádaly telekomunikační operátory AT&T a Verizon, aby až o dva týdny odložili už dříve odložené zavádění sítí 5G kvůli nejistotě ohledně možného rušení důležitých zařízení v bezpečnosti letecké dopravy. Obě společnosti v sobotu uvedly, že žádost přezkoumávají.
3. 1. 2022|

Evropská kosmická agentura chystá misi vesmírného dalekohledu, který prozkoumá exoplanety

Evropská kosmická agentura (ESA) chystá novou výzkumnou misi Ariel, která by měla přinést další poznatky o planetách kroužících mimo Sluneční soustavu, neboli exoplanetách. Nový vesmírný teleskop by měl odstartovat v roce 2029 a během čtyř let prozkoumat asi tisícovku exoplanet.
8. 12. 2021|

Rusko viní NATO z nebezpečného manévru u Ukrajiny. Do té kvůli vrtulníku tepe Bělorusko

Při leteckém incidentu nad Černým mořem se podařilo zabránit katastrofě, řekla v neděli mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Stroj ruských aerolinek Aeroflot musel podle ní změnit kurz, aby se vyhnul průzkumnému letounu Severoatlantické aliance. NATO ani Spojené státy na obvinění bezprostředně nereagovaly, uvedla agentura AFP. Kvůli údajnému narušení vzdušného prostoru Ukrajinou předvolalo tamního vojenského atašé běloruské ministerstvo obrany, oznámil resort.
5. 12. 2021|

Letiště v Kábulu je opět v provozu. Přistáli na něm další američtí vojáci, mají pomoct s evakuací

Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Příletům letadel několik hodin bránily davy Afghánců na přistávací ploše, které se snažily za každou cenu opustit zem. Otevření letiště na tiskové konferenci oznámil mluvčí Pentagonu John Kirby. V Praze ráno přistálo první letadlo, které přivezlo 46 Čechů a místní spolupracovníky. Radikální islamististické hnutí Taliban, které přebírá vládu nad Afghánistánem, uvedlo, že nechce být izolováno a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 23:48|

Plzeňská firma uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy

Plzeňská firma WorkPress Aviation vyrábějící letecké komponenty po čtyřech letech uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy. Podle Generálního finančního ředitelství má usnesení podřízeného orgánu řadu rozporů a případem se musí zabývat znovu. Společnost říká, že se kvůli postupu úředníků ocitla v problémech.
15. 8. 2021|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Lídři EU jednali s Bidenem, na summitu urovnali spor o Boeing a Airbus

Evropská unie a Spojené státy se dohodly na ukončení vleklého sporu kolem subvencování výroby letadel Airbus a Boeing. Po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem to uvedla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bílý dům potvrdil, že cla budou zrušena na pět let. Obě strany chtějí rovněž společně postupovat proti praktikám Číny ohrožujícím tržní prostředí. Naopak otázku amerických cel na dovoz evropské oceli a hliníku se politikům na summitu vyřešit nepodařilo.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 16:48|

Smartwings podaly u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci ČSA

Letecká společnost Smartwings podala u insolvenčního soudu návrh na soudní reorganizaci své dceřiné firmy ČSA. Smartwings, které v rámci insolvence vystupují jako jeden z velkých věřitelů, tím chtějí předejít situaci, při které by ČSA přišly o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán. ČSA jsou v úpadku od března. O osudu firmy rozhodne červnová schůze věřitelů.
28. 5. 2021|

Evropská raketa Vega vynesla na oběžnou dráhu satelit, přičinila se o to i brněnská firma

Evropská raketa Vega v noci na čtvrtek vynesla na oběžnou dráhu pomocí nosiče od české firmy první družici s velmi vysokým rozlišením, která je součástí nové konstelace satelitů Pléiades Neo určené k pozorování Země. Téměř tunová družice Pléiades Neo 3 byla spolu s dalšími pěti malými satelity umístěna na takzvaném dispenseru brněnské firmy SAB Aerospace.
29. 4. 2021|

Úřady vyzvedly vrak vrtulníku, v němž zahynul Kellner. Prozkoumají možné vady

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vyzvedl na Aljašce trosky vrtulníku, v němž zahynulo pět lidí včetně miliardáře Petra Kellnera. Vyšetřovatelé budou zkoumat důkazy týkající se nehody.
3. 4. 2021|